Zastępczy system

1
Zastępczy system

Dłońmi dobrego malarza
W jednym z pokojów na zachód
Źrenice słonecznych kwiatów
Zaczerniały <<czystą kartę>>.

Niczym ciemna zieleń
<<Obraz>> dziwnej i ciężkiej muzyki
nie gdzie indziej jak w lesie
podczas samotnej przejażdżki.

Tak, to wiecznie puste miasto
zasnute mleczną czy trupią mgłą
tam, gdzie małe, drżące ręce
kierują nieistniejącym ruchem.

Spojrzenia i gesty, te małe zjawiska
przez pomnożenie błędnych połączeń
przechodzą szybko w zastępczy system.

Zastępczy system

4
Hmm..
Może dlatego, że dość trudno skomentować ten utwór?
Widzę obraz ale nie umiem go zinterpretować. Nie umiem znaleźć w nim tej głównej myśli przewodniej, tego czegoś co pozwala mi się zatrzymać i pomyśleć.
To brzmi dla mnie jak pojedyncze zdania, niezależne od siebie i nie stanowiące spójnej całości.
Molly pisze: Zaczerniały <<czystą kartę>>.
Molly pisze: <<Obraz>> dziwnej i ciężkiej muzyki
Nie wiem też, czemu ma służyć ten specyficzny zapis powyżej.

Przykro mi, ale nie rozumiem tego wiersza.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Zastępczy system

5
Podejrzewam, że jest o tym, jak doznania kształtują człowieka.

Obraz przedstawiający słoneczniki (strzelam, że chodzi o Słoneczniki) zaciemnia tabula rasa: człowiek widzi obrazy, sztukę i w ten sposób uczy się postaw czy wrażliwości.
Potem wycieczka do lasu i słuchanie muzyki, a zatem ciężka muzyka zacznie się kojarzyć z lasem.
Na końcu zabawa (w tym przypadku "w miasto"): neurologiczne i kulturowe misterium samotworzenia nowego człowieka poprzez naśladowanie tego, co go otacza.
W mózg powstają połączenia i tak tworzy się tożsamość, charakter, funkcje poznawcze i tak dalej. Nie wiem tylko, czemu połączenia błędne i system zastępczy. Chodzi o anamnezę?

Treść fajna, natomiast forma rzeczywiście uwiera. Ciężko stwierdzić, czy miał być rytm i nie wyszło, czy nie miało go być. Chyba wolałabym to inaczej podzielone na wersy.

Zastępczy system

6
Napisałabym coś na temat tego tekstu, ale padają bardzo ciekawe interpretacje (MargotNoir! bardzo to ciekawe, co napiasałaś), że się powstrzymam ;). Bo chyba nie jest to dobry pomysł, by podsuwać interpretację własnego wiersza?

Zastępczy system

9
Molly pisze: Spojrzenia i gesty, te małe zjawiska
przez pomnożenie błędnych połączeń
przechodzą szybko w zastępczy system.
Rzecz o bezsłownej komunikacji w sztuce, która używa języka barw i kształtów. I o relacjach bezsłownych, gdzie odczytanie spojrzeń, gestów bywa mylące.
Czyje są te małe ręce, postaci na obrazie? Czy niezdecydowanego interpretatora zapełnionej kartki?
Próba przeniesienia rzeczywistości w obraz, ale przez kogo? Autora wiersza, postaci na obrazie, dobrego malarza?
I utknęłam w mnogości rozwiązań:) Od malarstwa po pisanie.

____
Zastanawia brak konsekwencji stosowania wielkiej litery w zwrotkach. Czemu w 1. inaczej?
Ciężki tekst, przeładowany ukrytymi intencjami odczytu.

Zastępczy system

10
Achtun, achtung, oto spojler (i po co sobie tak psuć zabawę?): małe rączki należą do rozpadającego się na poszczególne funkcje poznawcze pod wpływem braku matrycy (dom? natura? miasto?) podmiotu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”