16

Latest post of the previous page:

Maria Szósty pisze: Nic dziwnego, ze tekst sie podoba, poniewaz jest to fragment z wydrukowanej powiesci dosyc znanej zagranicznej autorki :) Przepraszam, nie chcialem wprowadzac w blad.
To że tekst jest opublikowany, wcale nie znaczy, że od razu by mi się musiał ujęty w nim problem podobać :D A ten mi się podoba ;)
Nie mam pojęcia, jak takie powtórzenia są widziane w innych językach - po polsku wydają nam się lekko nadmiarowe, też nam, jak widzisz, zgrzytały.
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

18
Skoro jest już temat o dialogach, to zapytam przy okazji:
Pauzy na początku dialogów robicie za pomocą kombinacji minus+ctrl, tak?
Do tej pory we wszystkich rozmowach mam krótką kreskę na początku, a potem długą i zastanawiam się, czy zmieniać wszędzie, czy raczej nikt na to aż tak nie patrzy.

19
Ja sobie w autokorekcie ustawiłem, że każdy "minus" (-) ze spacją daje dywizy (–).
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

20
W open office z automatu jest tak, że po dwukrotnym naciśnięciu tej najkrótszej kreseczki (--) i pacnięciu spacji, robi się śliczny myślnik. Gdy jeszcze na końcu linii dialogu trzaśniemy enter, to nawet ustawi się ładne wcięcie.
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”