Problemy z interpunkcją...

1
Cześć Wam ;)

Zwracam się do Was z wielką prośbą przez duże P.

Otóż... Czy moglibyście mi wyjaśnić ogólne zasady interpunkcji?

Bo niby w szkole była, niby w ogóle jest mi znana, ale raczej stosuję swoje własne (niepoprawne) zasady interpunkcji.

Podsumowując :

Czy moglibyście mi napisać bądź wysłać link na priv z zasadami interpunkcji?

Kiedy stosować przecinki, po czym, przed czym, jak dużo, gdzie, jak i tak dalej...

Dzięki za pomoc
"Wywiozą Ci wszystko, co kochasz"

-----------------------------------------------

"Why am I fighting to live, if I'm just living to fight

Why am I trying to see, when there aint nothing in sight

Why am I trying to give, when no one gives me a try

Why am I dying to live, if I'm just living to die..."

2
Ludzie kochani no...

powtórzę to co było już powiedziane miliony razy:

Google nie gryzie.

20 sek. po wpisaniu odpowiedniej frazy i wszystko mamy wyłożone jak na patelni. Trochę pomyślunku!
"Ja to wszystko serdecznie pierdolę, panie majorze. I wszystkich."

Demony Wojny wg. Goi

5
Ja tylko skromnie zaproponuję dogłębną analizę zdań złożonych, bo to właśnie w nich popełniamy najwięcej błędów interpunkcyjnych. Zawsze miałam problemy interpunkcją. Każdą pracę z języka polskiego miałam opatrzoną oceną celującą z minusem. Krótki komentarz nauczycielki zawsze brzmiał śmiesznie np. "Myślałam, że nie jesteś w stanie mnie zaskoczyć. Myliłam się, dziś płakałam ze wzruszenia nad Twoją pracą. Ale jednym nie zaskoczysz mnie nigdy - minus za interpunkcję.". Ale zaskoczyłam ją w październiku, kiedy wzięłam się za siebie i od tej pory minusów nie ma ;) Jeśli masz jakieś pytania pisz do mnie, obiecuję pomoc.

6
Ja tylko sugeruję, żeby niepotrzebnie nie utrudniać sobie życia czymś, co z założenia ma życie ułatwiać. Znaki interpunkcyjne są po to, żeby nie dochodziło do amfibolii, by zdania były możliwie czytelne i precyzyjne. Bez sensu jest natomiast siedzenie nad podręcznikami do gramatyki celem ustalenia właściwego miejsca dla przecinka w zdaniu, które do zrozumienia jego treści przecinka w ogóle nie wymaga.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”