17
W tym temacie podawajmy niezwykłe, lecz zapomniane słowa z języka polskiego
Wszystko fajnie, tylko, że większość tych słów nie pochodzi z polskiego, a mówienie INDOLENCJA zamiast "nieporadność", oraz KONGESTIA zamiast "korek", byłoby właśnie kaleczeniem języka polskiego, a nie jego zachowywaniem.

Wg mnie nie należy mylić czegoś, co "brzmi staroświecko", z tym co brzmi po polsku.
Loony Stories - wydarzyło się naprawdę ;)

18
A, ja się z Tobą Loony nie zgodzę.

AS dość często używa, jak to nazwałeś staroświeckich wyrażeń i wychodzi mu to świetnie. Nie tylko kongestie, indolencje, ale w jego prozie naleźć też można indagacje, siurpryzy, mistrza małodobrego i mosterdziejów.

Moim zdaniem takie figle językowe, jeśli stosuje się je z umiarem, wzbogacają tekst.

Pozdrawiam.

19
A ja proponuję rozpisać konkurs na opowiadanie z zastosowaniem wszystkich wyrazów wymienionych w pierwszym poście ;) Nie wiem kto pierwszy wymięknie - autorzy przy próbie stworzenia takich opowiadań, czy jury jeśli takie dzieła powstaną ;)

Pozdrawiam.

20
A, ja się z Tobą Loony nie zgodzę.

AS dość często używa, jak to nazwałeś staroświeckich wyrażeń i wychodzi mu to świetnie. Nie tylko kongestie, indolencje, ale w jego prozie naleźć też można indagacje, siurpryzy, mistrza małodobrego i mosterdziejów.

Moim zdaniem takie figle językowe, jeśli stosuje się je z umiarem, wzbogacają tekst.
i...? Czy ja mówię, że nie należy stosować zapożyczeń i makaronizmów? Moim zdaniem nawet wtrącenia typu "fakać" jako eufemizm od "pierdolić", albo "dżojnować selekty" jako stylizacja na język informatyków, mogłyby być fajne. Tym niemniej jakby ktoś napisał:
"Wiesz, musiałem go zfakać, bo nie umiał dżojnować selektów"
To brzmiałoby fajnie, ale jakoś nie po polsku.

Tym niemniej, może za 200 lat na jakimś futurystycznym przyszłościowym portalu pisarskim, ktoś napisze:
"Chrońmy polskie słowa! W tym temacie podawajmy niezwykłe, lecz zapomniane słowa z języka polskiego. Ratujmy je przed zniknięciem."
po czym wypisze:
FAKAĆ - pierdolić
DRINKOWAĆ - pić
DINER - kolacja
BREKFEST - śniadanie
MUWI - film

W sumie logika byłaby taka sama.
Chciałem tylko wskazać na absurd, a nie protestować przeciwko zapożyczeniom (których nie da się uniknąć! Nawet słowo "kupować" pochodzi chyba z niemieckiego).
Loony Stories - wydarzyło się naprawdę ;)

21
Czy pomysł z konkursem jest dobry, jeszcze nie wiem, polecam spróbować, aby się przekonać. ;)
Loony po części ma rację, to oczywiste, że język się zmienia, że przeżywa liczne perturbacje i tym podobne. Aczkolwiek o tym, jak to określił, staroświeckim języku też należy pamiętać. Żeby nie wymarł do reszty.
A że AS bawi się słowem, to się zgodzę. I świetnie AS Mu to wychodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”