Latest post of the previous page:
polecam ilustrowany slownik języka polskiego Arcta z 1909-tego.17
Wszystko fajnie, tylko, że większość tych słów nie pochodzi z polskiego, a mówienie INDOLENCJA zamiast "nieporadność", oraz KONGESTIA zamiast "korek", byłoby właśnie kaleczeniem języka polskiego, a nie jego zachowywaniem.W tym temacie podawajmy niezwykłe, lecz zapomniane słowa z języka polskiego
Wg mnie nie należy mylić czegoś, co "brzmi staroświecko", z tym co brzmi po polsku.
18
A, ja się z Tobą Loony nie zgodzę.
AS dość często używa, jak to nazwałeś staroświeckich wyrażeń i wychodzi mu to świetnie. Nie tylko kongestie, indolencje, ale w jego prozie naleźć też można indagacje, siurpryzy, mistrza małodobrego i mosterdziejów.
Moim zdaniem takie figle językowe, jeśli stosuje się je z umiarem, wzbogacają tekst.
Pozdrawiam.
AS dość często używa, jak to nazwałeś staroświeckich wyrażeń i wychodzi mu to świetnie. Nie tylko kongestie, indolencje, ale w jego prozie naleźć też można indagacje, siurpryzy, mistrza małodobrego i mosterdziejów.
Moim zdaniem takie figle językowe, jeśli stosuje się je z umiarem, wzbogacają tekst.
Pozdrawiam.
20
i...? Czy ja mówię, że nie należy stosować zapożyczeń i makaronizmów? Moim zdaniem nawet wtrącenia typu "fakać" jako eufemizm od "pierdolić", albo "dżojnować selekty" jako stylizacja na język informatyków, mogłyby być fajne. Tym niemniej jakby ktoś napisał:A, ja się z Tobą Loony nie zgodzę.
"Wiesz, musiałem go zfakać, bo nie umiał dżojnować selektów"
To brzmiałoby fajnie, ale jakoś nie po polsku.
Tym niemniej, może za 200 lat na jakimś futurystycznym przyszłościowym portalu pisarskim, ktoś napisze:
"Chrońmy polskie słowa! W tym temacie podawajmy niezwykłe, lecz zapomniane słowa z języka polskiego. Ratujmy je przed zniknięciem."
po czym wypisze:
FAKAĆ - pierdolić
DRINKOWAĆ - pić
DINER - kolacja
BREKFEST - śniadanie
MUWI - film
W sumie logika byłaby taka sama.
Chciałem tylko wskazać na absurd, a nie protestować przeciwko zapożyczeniom (których nie da się uniknąć! Nawet słowo "kupować" pochodzi chyba z niemieckiego).
21
Czy pomysł z konkursem jest dobry, jeszcze nie wiem, polecam spróbować, aby się przekonać.
Loony po części ma rację, to oczywiste, że język się zmienia, że przeżywa liczne perturbacje i tym podobne. Aczkolwiek o tym, jak to określił, staroświeckim języku też należy pamiętać. Żeby nie wymarł do reszty.
A że AS bawi się słowem, to się zgodzę. I świetnie AS Mu to wychodzi.

Loony po części ma rację, to oczywiste, że język się zmienia, że przeżywa liczne perturbacje i tym podobne. Aczkolwiek o tym, jak to określił, staroświeckim języku też należy pamiętać. Żeby nie wymarł do reszty.
A że AS bawi się słowem, to się zgodzę. I świetnie AS Mu to wychodzi.