Witam was, nie chciałem zakładać nowego tematu co by nie zaśmiecać działu.
W sumie sądzę, że warto o tym wspomnieć w tym temacie

Każdy jakiś początkujący pisarz może szukać takich informacji;
1. mianowicie chciałbym zapytać o to jak pisać, gdy kilka sytuacji i wydarzeń dzieją się jednocześnie w tym samym czasie w różnych miejscach. Każdy w innym rozdziale czy jak to ma wyglądać ? Czytając czasem książki niegdyś nie zwracałem na to uwagi, teraz chyba tylko na tym mniej więcej się skupiam, gdy sięgam po jakąś książkę. Aktualnie jestem w fazie tworzenia trzeciej części swojej kryminalnej książki opartej na science-fiction, coś troszkę podobnego jak Blade Runner (oczywiście brakuje mi mnóstwo do samego stylu, popełniam jeszcze wiele błędów; w mojej powieści występuje mnóstwo bohaterów) i właśnie dojdzie do rozejścia się kilku sytuacji - każda z nich dzieje się w innym miejscu, jak to oddzielić, niby banalne pytanie, ale jakoś nie mam pomysłu, jeszcze za małe doświadczenie.
2. Poczytałem nieco tego działu i znalazłem trochę o walce, jeżeli sytuacja ma być dynamiczna to krótkie zdania, jeżeli taka powolna to można poświęcać się opisom, w czasie walk lepiej nie przedłużać sekund na minuty, pozostawić czytelnikowi też trochę 'przestrzeni' do wyobraźni

, czyż tak ? Moglibyście napisać czego się ustrzec, w końcu temat ma przestrzegać przed błędami, nie chciałbym popełniać jakiś głupich podstawowych błędów. Jak pisać o sytuacjach, gdy bohater napotyka i walczy z grupą łobuzów

czy dochodzi do pojedynku 1 na 1, gdzie wszyscy dookoła (tłum) spogląda (opisywać ich uczucia?) Pomóżcie

.
PS Mam nadzieję, że nie dostanę ostrzeżenia, myślę, że post jak i odpowiedzi (których się spodziewam

) będą pasowały do tematu i tym samym będą przestrzegały mało doświadczonych jak ja.