35
autor: Catisse
Kmiotek
A guzik, Przemku, jasne, że się da. Narracja drugoosobowa jest chyba moją ulubioną, jeśli chodzi o krótkie formy. Absolutną mistrzynią w tejże narracji jest dla mnie Idril (może ktoś kojarzy, z innego forum ;>), ale i mnie samej zdarzyło się popełnić tekst (zresztą na konkurs) w tej narracji. Dla poparcia moich słów przekleję króciutki fragmencik, sam początek tamtego tekstu:
"Kiedy jesteś jedynym dzieckiem w rodzinie, w dodatku długo i niecierpliwie oczekiwanym, trudno ci nabrać samodzielności. Właściwie jest to niemożliwe. Kochający rodzice zawsze mają dla ciebie morze wolnego czasu, poświęcają się dla ciebie, rozpieszczają, chronią. Nie pozwalają, byś się potykała, byś poznała smutki i problemy, które dręczą rówieśników. Dlatego zderzenie z dorosłością jest dla ciebie czymś nieoczekiwanym, gwałtownym i niezmiernie bolesnym.
Masz trzynaście lat i patrzysz na listę nazwisk uczniów, przyjętych do twojego wymarzonego gimnazjum. Masz trzynaście lat i wiesz, że to wszystko zmienia. Jesteś na tej liście, już przekazałaś mamie radosną nowinę. Dostałaś się! Ale to przecież nic dziwnego, zawsze miałaś doskonałe wyniki w nauce. Nie lękasz się tego, że okażesz się mniej uzdolniona od innych uczniów. Uwielbiasz wyzwania, lubisz dowiadywać się nowych rzeczy i poszerzać swoje horyzonty. Rodzice zawsze cię do tego zachęcali, woląc, byś czytała książki i oglądała filmy przyrodnicze, niż biegała z koleżankami po podwórku i, nie daj Boże!, zrobiła sobie krzywdę. Nauka jest bezpieczna. Nie tego się lękasz"
i tak dalej, i w tym guście ;)
Co zaś do tematu - osobiście nie lubię narracji pierwszoosobowej, a już zwłaszcza w czasie teraźniejszym. Najzwyczajniej w świecie to do mnie nie trafia. Co więcej, osobno tez do mnie nie trafia ani narracja pierwszoosobowa, ale w czasie przeszłym, ani trzecioosobowa, ale w czasie teraźniejszym. Chociaż są i takie teksty, które nawet pomimo tego, że są napisane w pierwszej osobie czy w czasie teraźniejszym, podobają mi się, ale to raczej wyjątki potwierdzające regułę.
pozdrawiam :)