751

Latest post of the previous page:

Na przykład raz dostałem paczkę wyładowaną moimi książkami z listem od fana który prosił o zautografowanie. Rzecz jasna podpisałem i odesłałem :) Facet jakimś sposobem zdobył mój adres. Ale listy zdarzają się rzadko, częściej maile. Wszystkie bardzo miłe, szczególnie od fanek ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

752
Navajero, Ty lepiej napisz, co jeszcze dostajesz od fanek ;)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

753
Jego pewnie fanki utożsamiają z razumowskim, nie wspominając o de sarnacu, wiec kto wie - moze jakies niemoralne propozycje? ;>

( :offtop: Chociaż wole dżumę, dżuma jest znacznie ciekawszy :-) )
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

754
Oj tam, oj tam, od razu niemoralne... :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

755
Czy zwrot opadły go wątpliwości, w sensie "zaczął mieć wątpliwości", jest poprawny? Wydawało mi się, że tak, ale ktoś sprawił, że... opadły mnie wątpliwości ;)
Siedzący na ławeczce dziadunio spojrzał w kierunku łowców, mrużąc oczy i jednocześnie, uniósłszy dłoń w niemal czarnoksięskim geście, zaczął dłubać w nosie.

http://narreweid.blogspot.com/

756
gieferg pisze:Czy zwrot opadły go wątpliwości, w sensie "zaczął mieć wątpliwości", jest poprawny? Wydawało mi się, że tak, ale ktoś sprawił, że... opadły mnie wątpliwości ;)
Raczej dopadły. Opaść mogą np. emocje.
"Idź więc, są światy inne niż ten."

---

"If you don't believe in even the possibility of magic, you'll never ever find it."

757
Dopadły to oczywista, poprawna alternatywa, ale sam sobie tego nie wymyśliłem, skądś musiałem to wziąć i JAK WIDAĆ nie tylko mnie się zdarzyło tak napisać.

I chyba mam odpowiedź:
http://sjp.pl/opad%B3y
opaść

1. obniżyć się; spaść;
2. stać się mniej intensywnym;
3. napaść na kogoś, otoczyć grupą
Jak dla mnie pasuje.
Siedzący na ławeczce dziadunio spojrzał w kierunku łowców, mrużąc oczy i jednocześnie, uniósłszy dłoń w niemal czarnoksięskim geście, zaczął dłubać w nosie.

758
Ta, tylko opaść (tak jak opasać) można kogoś, a nie na kogoś. Więc nie pasuje. "Dopadły go wątpliwości" to zwarte wyrażenie frazeologiczne, raczej niemodyfikowalne.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

759
http://sjp.pwn.pl/sjp/opasc-I;2495447.html

opaść I — opadać
1. «osunąć się z góry na dół»
2. «spaść, odrywając się od czegoś»
3. «zmniejszyć swoją objętość»
4. «o poziomie wody, terenie: obniżyć się»
5. «stać się mniej intensywnym»
6. «napaść na kogoś, otoczyć kogoś w grupie, nie pojedynczo»
7. opadać «zwisając, okrywać coś»
8. «o uczuciach, stanach psychicznych: ogarnąć kogoś»

Tyle w temacie.

761
Mam zagwozdkę: muszę opisać odcisk buta tak, żeby czytelnik wiedział, że to odcisk buta, ale bohater nie, bo bohater nigdy się z takim czymś (jak but) nie spotkał. Macie jakieś pomysły?
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

762
B.A.Urbański pisze:Mam zagwozdkę: muszę opisać odcisk buta tak, żeby czytelnik wiedział, że to odcisk buta, ale bohater nie, bo bohater nigdy się z takim czymś (jak but) nie spotkał. Macie jakieś pomysły?
Jeśli fantastyka lub otoczenie zabobonne, może powiedz, iż wyglądało to na odcisk stopy jakiejś bestii podobnej człowiekowi, co jednak palców nie posiada, acz mocno zrogowaciały spód stopy miała, dziwne, regularne wzory w glebie zostawiający. :wink:
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

763
Właśnie w tym problem, że mój bohater nie wie, co to stopa, palce itp. :P
Próbowałem kombinować z jakimś charakterystycznym wzorem podeszwy np. napisem albo symbolem, ale nie chcę w tekście lokowania produktu.
B.A. = Bad Attitude

764
Nie wie, co to stopa, ale potrafi czytać? Whoah, man, that's trippy. Chyba, że jest jakąś, nie wiem, AI czy czymś takim, ale też dziwne.
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

765
Immo pisze:Whoah, man, that's trippy.
Jak wszystko u mnie ;)

Bohater jest po prostu istotą o całkowicie innej fizjonomii niż ludzie.
Czytać potrafi, ale w swoim języku. Napis miałem zamiar opisać, żeby czytelnik wiedział, a dla bohatera nadal byłyby to dziwne wzory.
B.A. = Bad Attitude

766
B.A.Urbański pisze:Napis miałem zamiar opisać, żeby czytelnik wiedział, a dla bohatera nadal byłyby to dziwne wzory.
Bo narrator robi tak- mruga oczkiem, wyłazi ze świata przedstawionego i mówi: a kuku, to jest najki, ;)
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Wróć do „Jak pisać?”