Rady Glen'a Cook'a dla początkujących pisarzy

1
Pozwolę sobie przytoczyć tutaj rady dla początkujących pisarzy udzielone przez jednego z moich ulubionych pisarzy, Glen'a Cook'a. (Mam nadzieję, że założyłem ten temat w dobrym dziale).

Write. Don't talk about writing. Don't tell me about your wonderful story ideas. Don't give me a bunch of "somedays." Plant your ass and scribble, type, keyboard. If you have any talent at all, it will leak out despite your failure to pay attention in English. And if you didn't pay attention, learn. A carpenter needs to know how to use a hammer, level, saw, and so forth. You need to know how to use the tools of writing. Because, no, the editor won't fix it up. S/he will just chunk your thing in the shit heap and go on to somebody who can put together an English sentence with an appropriate sprinkle of punctuation marks.

Tak więc, do dzieła!

3
piootrek87, to jest rada dla pisarzy anglojęzycznych. Ich poradniki nie zawsze sprawdzają się w naszych warunkach.
Ziemia jest płaska.

4
piootrek87 pisze:a co to oznacza po polsku? :P
Proszę bardzo. W wolnym tłumaczeniu:

Pisz. Nie mów na temat pisania. Nie mów mi o twoich wspaniałych pomysłach na fabuły. Nie wciskaj mi, że "któregoś dnia". Posadź swój tyłek i bazgraj, pisz, wystukuj. Jeśli w ogóle masz jakikolwiek talent, będzie wyciekać pomimo twojego niepowodzenia w zwracaniu uwagi na język polski. A jeśli nie zwracasz uwagi, ucz się. Stolarz musi wiedzieć, jak używać młotka, poziomicy, piły i tak dalej. Musisz wiedzieć, jak używać narzędzi pisarza. Ponieważ, nie, redaktor tego nie naprawi. On/Ona po prostu odrzuci twoje teksty na kupkę z badziewiem i przejdzie do kogoś kto potrafi złożyć po polsku zdania z prawidłową interpunkcją.

5
To sie akurat sprawdza ';)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

6
BMF, zależy u kogo. Jak się 'zatknę', nie mogę ruszyć dalej z tekstem, zaczynam opowiadać żonie o moich pomysłach. I w czasie mówienia z reguły znajduje rozwiązanie problemu.
Ziemia jest płaska.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”