Ramy czasowe powieści.

1
Chciałabym napisać powieść, której akcja rozgrywa się na przestrzeni kilku lat (ok. 4). Zastanawiam się czy istnieją jakieś dobre rady aby napisać coś takiego poprawnie? Może należy się czegoś wystrzegać? Właściwie to nie wiem nawet o co spytać, bo nie mam pojęcia co mogłoby pójść nie tak, a co można by zrobić lepiej. Macie jakieś wskazówki?

Ramy czasowe powieści.

2
Na początek przeczytaj kilka powieści których akcja dzieje się w takim przedziale czasowym :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Ramy czasowe powieści.

3
Navajero pisze: Na początek przeczytaj kilka powieści których akcja dzieje się w takim przedziale czasowym :)
Hmmm... jakieś propozycje? :D jak tak sięgam pamięcią to chyba było coś takiego i w sumie to szczególnie lubię tą książkę, nawet tematyka podobna, więc z chęcią bym ją odświeżyła, ale może coś nowego?

Ramy czasowe powieści.

4
Fabułę sobie najpierw ułóż. Ile wydarzeń chcesz zmieścić w ciągu tych czterech lat. Od punktu wyjścia do finału. Nie wiem, o czym chcesz pisać, ale w każdym przypadku podstawą są te wydarzenia, które zamierzasz uwzględnić w powieści. Cztery lata to całkiem sporo. Przez ten czas bohaterka może poznać mężczyznę swojego życia, zakochać się w nim, pokonać rywalkę, wyjść za mąż, przeżyć gorzkie rozczarowanie i wreszcie się rozwieść (to tak przykładowo, oczywiście, gdybyś pisała powieść obyczajową we wspólczesnych realiach). Może też urodzić dziecko albo dwoje, a także założyć firmę i zbankrutować. Nie ma wyjścia, dobrze byłoby przewidywane wydarzenia rozplanować w czasie tak, jak wyglądałoby to w życiu, a potem zastanowić się, które z nich są rzeczywiście ważne (bo tym, siłą rzeczy, poświęcisz najwięcej czasu). Tu nie ma żadnych ogólnych reguł, typu: podziel książkę na tyle części, ile lat chcesz opisać, a w każdej części pięć rozdziałów. Miesiąc z jakiegoś roku może się okazać ważniejszy, niż pięć następnych, więc poświęcisz mu cały rozdział. W następnym rozdziale dowiemy się, że bohaterka jest starsza o pół roku :) Ważna jest przede wszystkim fabuła, nie naruszająca drastycznie zasad prawdopodobieństwa.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

Ramy czasowe powieści.

5
Rubia Dziękuję za konkretną i obszerną wypowiedź. To jest tak, że fabułę już mam. Jest ona oparta na prawdziwych wydarzeniach, więc również jest prawdopodobna. Mam takie konkretne historie, które chcę w niej umieścić właśnie z pominięciem tych mniej istotnych. Bałam się tylko, że mogę wprowadzić pewien chaos gdy kolejny rozdział będzie rozgrywał się po na przykład kilku miesiącach. Chciałabym zachować jakąś płynność by nie wyszła z tego składanka. Ale na to chyba jednak nie ma żadnych konkretnych patentów. Tak tylko wolałam się upewnić czy może jest coś o czym nie wiem, a co ktoś bardziej doświadczony mógłby podpowiedzieć.

Ramy czasowe powieści.

6
Pisarze zazwyczaj swobodnie traktują czas powieściowy; niekiedy dokonują radykalnych cięć i nawet dość długie okresy w życiu swoich bohaterów pomijają milczeniem albo prześlizgują się po nich. Ale to jest sprawa pewnego wyczucia proporcji. Bo jeśli akcja obejmuje 20 lat życia bohaterki, to podsumowanie dwóch lat w dwóch zdaniach ma swoje uzasadnienie - nic specjalnie interesującego się wówczas nie działo. Ale jeśli opisujesz cztery lata, dwa z nich stanowią dokładnie połowę okresu, jaki wybierasz do przedstawienia czytelnikowi, więc tu warto byłoby już dokładniej rozważyć, na ile szczegółowo pokazać ten czas. Cięcia jednak zawsze są potrzebne, żeby unikać wchodzenia w sprawy nieistotne. W jednym rozdziale bohaterka patrzy na kawałek terenu i postanawia wybudować dom, w następnym - urządza parapetówkę, mimochodem tylko wspominając, ile wysiłku, pieniędzy i nerwów kosztowała ją ta budowa. Najwyraźniej autorka powieści uznała, że szarpanina z ekipą fachowców nie jest na tyle ciekawa, żeby poświęcać jej więcej uwagi :) To kwestia przyjętych założeń wstępnych, czyli wyboru tych zdarzeń, które są najważniejsze dla przebiegu akcji.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

Ramy czasowe powieści.

7
Pamiętaj też, że na dobrą sprawę - nigdzie nie musisz pisać, że minęły cztery lata, jeśli nie jest to niezbędnie konieczne.
Najważniejsze jest to, co chcesz osiągnąć, o czym opowiedzieć.
Jak już pisano - przez cztery lata może wydarzyć się dużo.
Zastanów się więc, czy piszesz o bohaterach i to zmiany w ich życiu są najważniejsze?
Czy może na końcu tych czterech lat dzieje się coś szalenie istotnego?
Czy może to jest historia zmagań z jakąś przeciwnością losu? (np. małżeństwo, które nie może mieć dzieci i przez te 4 lata się o nie stara?)
i tak dalej.

Jak już będziesz wiedzieć, o czym to ma być i czego dotyczyć, to wyciągnij z tych czterech lat te wydarzenia, decyzje i dni, które są kluczowe dla twojej opowieści.
Zastanów się, dlaczego są ważne, co jest w nich ważnego i dlaczego akutar te sceny i wydarzenia chcesz wrzucić?
Zrób sobie listę chronologiczną, listę według ważności tych zdarzeń.
//generic funny punchline
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”