12
autor: Marcin Dolecki
Debiutant
Jeśli Twoi bohaterowie jedynie rozmawialiby np. o "Władcy", to dane bibliograficzne nie byłyby wymagane, gdyby natomiast czytali fragmenty dzieła (lub cytowali je z pamięci), wówczas należy dać przypis lub umieścić informację (w formie: W książce wykorzystano fragmenty...) na początku bądź końcu tekstu.
[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 ]
W przypadku powieści obowiązują inne standardy niż w tekstach naukowych, między innymi dlatego, że bohaterowie mogą wypaczać treści prac, do których się odnoszą; mają do tego prawo, mogą zrobić wszystko, co wymyślisz.
Wyobraź sobie następującą sytuację: piszesz tekst o studencie, który wychodzi przed egzaminem na wieczorny spacer, jest spanikowany i pod nosem powtarza materiał. Kilka lub nawet kilkanaście jego zdań zapisujesz, np. przeplatając je z innymi jego rozważaniami, np.:
"[...] Tlen odkryli niezależnie od siebie Priestley i Scheele. Lavoisier przypisywał również odkrycie tego pierwiastka również sobie, uważał także, że w każdym kwasie powinien być zawarty tlen, cholera, a może chodziło o wodór? Nie, pomysł z wodorem to zasługa Liebiga, chyba z lat 30 XIX w... Głupio zrobiłem, że dałem się wyciągnąć Bartkowi na wczorajszą imprę, trzeba było się pouczyć, zwłaszcza że towarzystwo okazało się jeszcze mniej ciekawe od notatek z historii chemii... Mógłbym usiąść obok Kaśki, ona jest dobra, ale jej biust będzie mnie rozpraszał, a jutro będą się liczyły jedynie twarde fakty, a nie cokolwiek innego... Może obok Adama? Ten się zawsze zasłania, jakby robił coś bardziej przyjemnego niż pisał kolokwia, więc w pozycji posuwisto-zwrotnej długo nie wytrzymam, tylko szyję skręcę i wady wzroku się nabawię... Dobra, nie rozpraszam się, jadę dalej z tym koksem... Jak to było z dziejami badań o powinowactwie chemicznym? [...]
[ Dodano: Sro 24 Lip, 2013 ]
W takiej sytuacji przecież nie będzie się podawać przypisów to książek z historii chemii
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett
Double-Edged (S)words