2
Według mnie ten zapis jest poprawny.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

4
Polerod pisze:Zrozumiałaś?... Na miłość Boską! Weźże się dziewczyno w garść!
Zamiast wielokropka zrób wstawkę narracyjną, która zasugeruje, że pytający czeka na jakąś odpowiedź, reakcję czy cokolwiek, a dopiero potem krzycz wykrzyknikami:

- Zrozumiałaś? - Spojrzał/a twardo/wymownie/ostro/przenikliwie/tu wstaw coś mniej sztampowego, ale [imię bohaterki] ciągle siedziała w kącie, zalana łzami. - Na miłość Boską! Weźże się, dziewczyno, w garść!

Bez kontekstu nie jest łatwo czegoś tutaj doradzić i zgadzam się z Luką, tak wyrwane z większej całości, kiepskie to zdanie. Kojarzy się z wypowiedzią Maryli z Ani z Zielonego Wzgórza.
Cierpliwości, nawet trawa z czasem zamienia się w mleko.

Re: Czy taki zapis jest poprawny?

5
Polerod pisze:Chodzi mi o taki zabieg.
Zrozumiałaś?... Na miłość Boską! Weźże się dziewczyno w garść!
Nie. Powinno być tak:
Zrozumiałaś?… Na miłość Boską! Weźże się, dziewczyno, w garść!
Z wielokropkiem, a nie trzema kropkami.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

6
Sir Wolf, jak jesteśmy w temacie, zmierz sie z "Na miłość Boską", bowiem w zalezności od kontekstu wielka litera jest tu ruchoma - mniej więcej wiem... ale przeanalizuj to, proszę, bym wiedziała wiecej niz mniej... :(
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

7
Słuszna uwaga, służę wyjaśnieniem. Raczej małą literą w tym przypadku. Podobnie "na litość boską" - obowiązuje tu klasyczna zasada przymiotnika od małej litery. I taka jest norma wzorcowa. Ale... No, ale "Bóg" i wszystkie odnoszące się do Niego zaimki piszemy zawsze dużą literą, stąd też pojawiają się przymiotniki dużą literą i raczej nie traktuje się już tego jak błędu.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

8
Czyli można dać najpierw wielokropek, a następnie znak zapytania.
Wolf, sorry, ale jak dać wielokropek? :D ja zawsze stawiałem trzy kropki.

9
Można, ale

?…

znaczy co innego niż

…?

A to, jak dać wielokropek, zależy od tego, jak masz ustawiony edytor tekstu.

11
Sir Wolf pisze:Można, ale

?…

znaczy co innego niż

…?

A mógłbyś wytłumaczyć tą różnice?

12
Preissenberg pisze:
Luka w pamięci pisze:Btw, kiepskie dosyć zdanie.
Żeby było bardziej życiowo nie można pisać wypowiedzi bohaterów wyrafinowanym językiem.
ale efektu "żeby było bardziej życiowo" nie osiąga się przy użyciu kiepskich zdań, raczej.
Obrazek

13
Polerod pisze:
Sir Wolf pisze:Można, ale

?…

znaczy co innego niż

…?

A mógłbyś wytłumaczyć tą różnice?
Tę różnicę. A jest prosta: drugi znak jest mocniejszy. Natomiast inna sprawa, że połączenie "?…" jest dość rzadkie. Stosuje się raczej "…?", bo przecież pytanie zakończone wymownym zawieszeniem głosu jest przede wszystkim pytaniem.

14
Sir Wolf pisze:Stosuje się raczej "…?", bo przecież pytanie zakończone wymownym zawieszeniem głosu jest przede wszystkim pytaniem.
Zatem sugerujesz, że wielokropek zwykle powinien stać z przodu?

Pierwsze słyszę. Szlag. Pięćdziesiąt stron do poprawki... ;)
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

15
Preissenberg pisze:
Luka w pamięci pisze:Btw, kiepskie dosyć zdanie.
Żeby było bardziej życiowo nie można pisać wypowiedzi bohaterów wyrafinowanym językiem.
Owszem, ale mam podaną tylko tą wypowiedź, więc tylko tyle mogę ocenić i uważam, że jest dość sztampowa. Żebym się nie skrzywiła podczas czytania, można gdzieś pomiędzy wsadzić narrację, jak pokazała Malika, albo dana scenka musi być niesamowicie przekonująca. Zatem, póki nie poznam reszty, nie będę już oceniać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”