Stopnie w policji

1
Moje pytanie dotyczy - jak się pewnie domyślacie - stopni w policji. Chodzi o to że mam wątek ojca i syna, dwóch policjantów którzy mają razem rozwiązywać ważną sprawę i zupełnie nie wiem jakie stopnie powinni mieć. Dodam że syn jest młodziuki, nie więcej niż 25 lat (w jakim wieku powinien już skończyć jakąś szkołę policyjną i mieć stopień?) a ojciec ma około 50 lat, prowadzi całą sprawę, jest znanym, cenionym funkcjonariuszem. Akcja dzieje się w USA, ale chciałabym wiedzieć jak to wyglądałoby też na polskich standardach (żeby mieć odniesienie).
To jak? Wiecie coś w tym temacie? :) Będę wdzięczna za każdą wypowiedź.

4
Czytałam już te wpisy na Wikipedii, ale szczerze mówiąc średno je rozumiem.
Ok, w takim razie:
Syn jest oficerem policji, bo nawet z plecami tatusia (przyjmuję że to raczej porządna rodzina, nepotyzm w granicach rozsądku) nie zdążył się jeszcze wybić. Jakie zadania może mieć powierzone na takim stanowisku? Czy może na przykład brać udział w ważnych śledztwach czy raczej powinien być takim "przynieś, podaj, pozamiataj"?
Ojciec... Próbowałam szukać jakiś informacji ale wciąż nie wiem jak tytułować głównej osoby prowadzącej śledztwa w dużym miejskim komisariacie. Taki koleś, który przychodzi na miejsce zdarzenia, ogląda i mówi kto ma się czym zająć a potem wraca do swojego biura i czeka na efekty pracy innych. Nadzoruje.
Komendant? Szef policji? *rozkłada bezradnie ręce* Pomocy.

6
A oczywiście zadam pytanie: po co hameryka? To jest niezbędne jako miejsce akcji?
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

7
paulina.itp pisze:Próbowałam szukać jakiś informacji ale wciąż nie wiem jak tytułować głównej osoby prowadzącej śledztwa w dużym miejskim komisariacie. Taki koleś, który przychodzi na miejsce zdarzenia, ogląda i mówi kto ma się czym zająć a potem wraca do swojego biura i czeka na efekty pracy innych. Nadzoruje.
Zależy od stopnia. Najczęściej detektyw. Zależy też jaka skala zbrodni.

Obejrzyj "Infiltrację" może? :P
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

9
Jest jeszcze jedna kwestia którą się często pomija policja w Polsce i w wielu krajach europejskich jest formacją zmilitaryzowaną ( resorty mundurowe) z czego wynika, przynajmniej w teorii regulamin wzorowany na wojskowym, wyposażenie większe uprawienia przełożonych wobec podwładnych itp. W USA policja to praktycznie urzędnicy z uprawnieniami, jest formacja cywilna mimo że noszą mundury i występuje zbieżność niektórych stopni z wojskiem. Dla tego na przykład uzbrojenie policji w USA jest takie jak mają cywile w danym stanie. Wyjątkiem są wyodrębnione grupy specjalne i śledcze. I na przykład policjant w Arizonie może wozić automat a w Nowym Jorku już nie, chyba że dostanie pozwolenie władz stanowych lub federalnych. W Polsce policjanci mogą dostać jeśli taka potrzeba AKMS czy będące na wyposażeniu leciwe RPD bez żadnego wnikania.
Nieposłuszeństwo jest podstawą wolności, posłuszni muszą być niewolnicy.
Nam patriotom szabla i być może mogiła. Wam niewolnicy kajdany i zasłużone knuty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”