Podczas szukania informacji na ten temat dowiedziałem się, że ktoś wymuszał usunięcie pewnego artykułu o zjawiskach paranormalnych, jakie miały się rzekomo wydarzyć z 15 na 16 sierpnia roku 2007. Artykuł został usunięty, ale oczywiście udało mi się uzyskać go cichaczem od autora.
Na podstawie tego wszystkiego jestem teraz w stanie wysnuć opowieść, która w ponad 50% procentach oparta będzie na faktach. Zamierzam wymyślić tylko tę część, gdzie bohater wyjeżdża do sanatorium w pewną rocznicę.
Personel najwyraźniej boi się antyreklamy. Czy mam prawo, aby pisać o tej miejscowości, wykorzystywać nazwiska personelu, a przy opisach posługiwać się zdjęciami? Załóżmy, że kiedyś tekst zostaje wydany i dowiaduje się o nim właściciel. Czy coś mi grozi? Zastanawiam się nawet nad wykonaniem kilku telefonów. Mógłbym nawet wybrać się tam ze świadkiem w wakacje i spróbować zawiązać znajomość z właścicielem... ba, może nawet spędzić noc w pewnym pokoju z wymienionym oknem, który raz do roku, w noc z 15 na 16 sierpnia zostaje zamknięty na klucz.

Jak to się przedstawia? Mam pełne prawo do pisania o czym chce, czy to raczej niemożliwe?