31

Latest post of the previous page:

Andrzej Pilipiuk pisze:z drugiej strony po tylu godzinach pracy zapewne mam halucynacje...
Gdybyś miał słownik opisu postaci- miałbyś więcej czasu :)
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

32
Dobra, przerobiłem kolejne dwie lektury i rozumiem nieco zgorszenie wielkich artystów. Rzeczywiście, opis nie ma takiego ważnego znaczenia, o jakim myślałem. W końcu i tak każdy wyobrazi sobie kogo innego, więc moja dawna praktyka, pół strony rzetelnego opisu wyglądu zewnętrznego bohatera, nie ma sensu.
Panie, patrz pan, to nie Ameryka, przyjechał i się rządzi.

33
Oczywiście, że nie ma. Opisy szczegółowe są dobre, jak się gra w RPG, albo tłumaczy grafikowi, jak postać ma wyglądać.
tl;dr

Kawa moim bogiem.

34
mateusz9206 pisze:Rzeczywiście, opis nie ma takiego ważnego znaczenia, o jakim myślałem. W końcu i tak każdy wyobrazi sobie kogo innego, więc moja dawna praktyka, pół strony rzetelnego opisu wyglądu zewnętrznego bohatera, nie ma sensu.
Ręce opadają.
Z takim podejściem, to Ty pisarzem publikującym nie zostaniesz. Opis jest ważny, książka to nie film, a autor powinien dążyć do tego, żeby czytelnik wyobraził sobie postać jak najbliższą wyobrażeniu autora (i nie chodzi tu o kolor włosów i kształt ucha ze słowniczka, tylko kwestie charakterystyczne). I tak, opis na pół stronę nie ma sensu, lepiej wplatać informacje stopniowo, choćby i przez całe opowiadanie/powieść.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

35
Natalia Szczepkowska pisze:autor powinien dążyć do tego, żeby czytelnik wyobraził sobie postać jak najbliższą wyobrażeniu autora
Zależy, co piszemy. Potrafię wyobrazić sobie dzieło, które łamie tę zasadę. ;)

Nawet jeśli nie mówimy tylko o wyglądzie zewnętrznym.
www.huble.pl - planszówki w klimacie zen!

36
A może stworzenie takiego słownika wcale nie jest takie głupie?!

Co powiecie o specjalnej aplikacji do pisania powieści?;D

Autor, dajmy na to, obsadza siedmiu bohaterów i z bazy danych (słownika) losowo dobiera charakterystykę postaci. Mógłby również utworzyć słownik wątków, a nawet miejsc akcji. Przyciska odpowiednie guziki i wyskakują mu bohaterowie. Kolejny i ma miejsce akcji (z dokładnym opisem, można by skorzystać z Pascala, albo Google maps?). Kolejny punkt programu to wybór wątków (znów losowo), a niech się dzieje.:D

Potem manualnie domyka wątki i powieść gotowa w tydzień. Wystarczy miesiąc na poprawienie nieścisłości i co dwa miesiące można puścić nową propozycję do wydawców:D
Katarzyna Sikora
www.katarzynasikora.pl

37
k.sikora pisze:

/.../

Potem manualnie domyka wątki i powieść gotowa w tydzień. Wystarczy miesiąc na poprawienie nieścisłości i co dwa miesiące można puścić nową propozycję do wydawców:D
Cool ;)

mniej więcej to samo robię - tylko aplikację mam od razu wgraną do mózgu i nie potrzebuję do tego jakiegoś głupiego kompa. ;)

W tydzień się nie da - powieść to 450-500 tyś znaków - nie wysiedzisz dzień w dzień 16 godzin przed monitorem i popękają Ci paznokcie od stukania w klawisze ;)

38
Taka aplikacja nie miałaby racji bytu, jako że w pracy pisarza, z tego co tu wyczytałem, liczy się talent i ciężka praca.

Przypomina mi się scena z serialu "Allo, allo!", w której do baru pochodzi "przebrany" Leclerc, unosi okulary i mówi to swoje legendarne: "It is I, Leclerc", a Rene odpowiada: "Człowiek o tysiącu twarzy i wszystkie takie same".
I tu nastąpiłoby zgoła to samo - powstałyby setki dzieł i wszystkie na jedno kopyto, jak piosenki disco polo.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

39
w harlekinach są tylko 3 fabuły. I co? I nic...
Ktoś to ciągle kupuje ;)

Ja to widzę tak: jeden ma apetyt na schabowego, drugi na sałatkę, trzeci na gumę do żucia.
Nie potępiam mcdonalda czy kfc za trafienie w gusta klientów...

niech każdy szuka szczęścia po swojemu o ile nie robi nikomu krzywdy.
Tolerancja w granicach rozsądku ;)

40
k.sikora pisze:A może stworzenie takiego słownika wcale nie jest takie głupie?!

Autor, dajmy na to, obsadza siedmiu bohaterów i z bazy danych (słownika) losowo dobiera charakterystykę postaci. Mógłby również utworzyć słownik wątków, a nawet miejsc akcji. Przyciska odpowiednie guziki i wyskakują mu bohaterowie. Kolejny i ma miejsce akcji (z dokładnym opisem, można by skorzystać z Pascala, albo Google maps?). Kolejny punkt programu to wybór wątków (znów losowo), a niech się dzieje.:D

Ja mam wrażenie, że niektórzy autorzy romansów np. Nora Roberts ma taką aplikację :-)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

41
ithilhin pisze:
Ja mam wrażenie, że niektórzy autorzy romansów np. Nora Roberts ma taką aplikację :-)
Nie, my Sweet, ona tylko zmienia imiona bohaterom i przestawia zdania w tekście, a potem akapity.

42
LubieCię pisze:
ithilhin pisze:
Nie, my Sweet, ona tylko zmienia imiona bohaterom i przestawia zdania w tekście, a potem akapity.
To jej nie mówcie, że jest upgrade jej wersji programu ;-)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

43
"W tydzień się nie da - powieść to 450-500 tyś znaków - nie wysiedzisz dzień w dzień 16 godzin przed monitorem i popękają Ci paznokcie od stukania w klawisze ;)"

Andrzeju, racja. Ale już w dwa pewnie tak. Tym bardziej, że połowę już masz. Aplikacja ją za Ciebie odwaliła;D

Potem to już kwestia dogrania nieścisłości. Zresztą spójrzmy prawdzie w oczy aplikacja mogłaby też domykać wątki (to wszystko można zaprogramować).

A autor tylko siada i szlifuje. Mało tego każdy autor dopina dzieło po swojemu. Emocje każdy ma własne, inne kierują nim motywy postępowania, kodeks moralny, a nawet sposób wyrażania się jest indywidualny.

Dlatego być może konkretnego autora przestawiającego wątki i bohaterów we własnych powieściach (tu oberwała Nora Roberts) jest łatwo zdekonspirować, ale już grupy autorów korzystających z APLIKACJI wykryć się nie da;D

Pozdrawiam.
Katarzyna Sikora
www.katarzynasikora.pl

44
Nora "oberwała" bo akurat jej książek kilkanaście przeczytałam. Na leżenie na patologii ciąży były jak znalazł i jestem babce wdzięczna za to. Warsztatowo jest bardzo dobra.
gosia

Obrazek

46
k.sikora pisze:A autor tylko siada i szlifuje. Mało tego każdy autor dopina dzieło po swojemu. Emocje każdy ma własne, inne kierują nim motywy postępowania, kodeks moralny, a nawet sposób wyrażania się jest indywidualny.
To po co w takim razie te wszystkie zabiegi wstępne z aplikacją? Nie lepiej i prościej doszlifować to, co się wcześniej miało w głowie? :P
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”