Ooo Anieli!

1
O Aniołowie tego forum, dobre, pisarskie dusze!

Wiem, że nie byłem zawsze grzeczny.

Według mnie każde przyzwoite forum posiada wywrotowca, dla utrzymania kosmicznej równowagi.

Zatem chciałem przeprosić.

A teraz do rzeczy. Potrzebuję informacje o piosenkach ludowych, rycerstwa, mieszczuchach, złodziejstwa itp. jak się domyślacie z okresu średniowiecza. Dodam, że o Królestwo Polskie tu chodzi.

Wszyscy miłośnicy historii Starej Europy, bo to do was się zwracam, proszę o linki w sieci*.

Sami wiecie, że szukanie na/w* googlach i wiki jest najskuteczniejsze, ale to jednak milo znaleźć kogoś pomocnego, czy o podobnych zainteresowaniach. Posypią się w tym poście pochwały na święta.

Druga sprawa to czy ktoś poratuje linkiem do "żywego" torrenta z całą muzyka Beethovena?

Czy ktoś ma link?

Trzecia zaś dotyczy różnic w stosowaniu dziękuję i dziękuje. Gdzie i jak stosować?

Dzienks

"Christmas with the Joker''

*Powinno mówić; do sieci czy w sieci jeśli chodzi o net.?

2
Trzecia zaś dotyczy różnic w stosowaniu dziękuję i dziękuje. Gdzie i jak stosować?

Ooo! Ooo! Ja wiem, ja! To akurat wiem!

dziękuje to czasownik niedokonany w liczbie pojedynczej trzeciej osoby (on dziękuje)

dziękuję to czasownik niedokonany w liczbie pojedynczej pierwszej osoby (ja dziękuję).

Więc gdzie i jak stosować, można się domyślić.

Mniemam, że chodziło Ci o coś bardziej skomplikowanego...? [<- zobaczcie, Nine ćwiczy poprawne znaczki. ^^ ] Bo pytanie sformułowałeś tak, że zacząłem się zastanawiać, czy przypadkiem nie sądziłeś, że można powiedzieć w jednych sytuacjach że

(ja) dziękuję komuś

a w innych

(ja) dziękuje komuś.

Forma druga to zwykły i częsty błąd popełniany przez dzieciaki w szkole, jak powiedzmy pisanie "jeste" zamiast "jestem".
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online

3
Może i nie informacje o pieśniach, ale same pieśni.

"Rycerze dobrej opieki" - http://home.agh.edu.pl/~szymon/JacekKow ... j%20opieki

Wiem, że to pieśń lubiana przez bractwa rycerskie. Temat Wypraw Krzyżowych, więc widać, że to będzie XIII wiek. W indeksie są inne piosnki, ale jakoś się specjalnie nie wgłębiałam w ich treść.

Pozdrawiam ;-)
czas poplątał kroki; jest łagodny i beztroski

ma zielone kocie oczy, tak samo jak ty

4
Nie ma w sieci dobrych materiałów na temat średniowiecza ( ani jakikolwiek inny). Niestety zostają ksiażki... Kandydat na autora musi sobie zafundować nielichą biblioteczkę :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

5
Navajero pisze:Nie ma w sieci dobrych materiałów na temat średniowiecza ( ani jakikolwiek inny). Niestety zostają ksiażki... Kandydat na autora musi sobie zafundować nielichą biblioteczkę :)

popieram. W sieci znajdziesz głównie śmieci.

poza tym jest problem - jak juz kiedyś pisałem - w sieci może teksty opublikowa każdy. Filosemita, antysemita, wariat, nieuk, profesor, podszywający się pod profesora nastolatek, neopoganin świadomie fałszujacy historię, ksiądz i heretyk udający ksiedza...

Zero możliwości weryfikacji.

Tylko książki.

Zasadniczo in nowsze tym lepiej (ale nie zawsze lepiej bo fałszerstwa w imię ideologii pojawiają się w każdej epoce).

Dodane po 58 sekundach:

ps. mam ok 3 tyś książek w tym ok 2/3 stanowią naukowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”