O Aniołowie tego forum, dobre, pisarskie dusze!
Wiem, że nie byłem zawsze grzeczny.
Według mnie każde przyzwoite forum posiada wywrotowca, dla utrzymania kosmicznej równowagi.
Zatem chciałem przeprosić.
A teraz do rzeczy. Potrzebuję informacje o piosenkach ludowych, rycerstwa, mieszczuchach, złodziejstwa itp. jak się domyślacie z okresu średniowiecza. Dodam, że o Królestwo Polskie tu chodzi.
Wszyscy miłośnicy historii Starej Europy, bo to do was się zwracam, proszę o linki w sieci*.
Sami wiecie, że szukanie na/w* googlach i wiki jest najskuteczniejsze, ale to jednak milo znaleźć kogoś pomocnego, czy o podobnych zainteresowaniach. Posypią się w tym poście pochwały na święta.
Druga sprawa to czy ktoś poratuje linkiem do "żywego" torrenta z całą muzyka Beethovena?
Czy ktoś ma link?
Trzecia zaś dotyczy różnic w stosowaniu dziękuję i dziękuje. Gdzie i jak stosować?
Dzienks
"Christmas with the Joker''
*Powinno mówić; do sieci czy w sieci jeśli chodzi o net.?
2
Trzecia zaś dotyczy różnic w stosowaniu dziękuję i dziękuje. Gdzie i jak stosować?
Ooo! Ooo! Ja wiem, ja! To akurat wiem!
dziękuje to czasownik niedokonany w liczbie pojedynczej trzeciej osoby (on dziękuje)
dziękuję to czasownik niedokonany w liczbie pojedynczej pierwszej osoby (ja dziękuję).
Więc gdzie i jak stosować, można się domyślić.
Mniemam, że chodziło Ci o coś bardziej skomplikowanego...? [<- zobaczcie, Nine ćwiczy poprawne znaczki.

(ja) dziękuję komuś
a w innych
(ja) dziękuje komuś.
Forma druga to zwykły i częsty błąd popełniany przez dzieciaki w szkole, jak powiedzmy pisanie "jeste" zamiast "jestem".
3
Może i nie informacje o pieśniach, ale same pieśni.
"Rycerze dobrej opieki" - http://home.agh.edu.pl/~szymon/JacekKow ... j%20opieki
Wiem, że to pieśń lubiana przez bractwa rycerskie. Temat Wypraw Krzyżowych, więc widać, że to będzie XIII wiek. W indeksie są inne piosnki, ale jakoś się specjalnie nie wgłębiałam w ich treść.
Pozdrawiam ;-)
"Rycerze dobrej opieki" - http://home.agh.edu.pl/~szymon/JacekKow ... j%20opieki
Wiem, że to pieśń lubiana przez bractwa rycerskie. Temat Wypraw Krzyżowych, więc widać, że to będzie XIII wiek. W indeksie są inne piosnki, ale jakoś się specjalnie nie wgłębiałam w ich treść.
Pozdrawiam ;-)
czas poplątał kroki; jest łagodny i beztroski
ma zielone kocie oczy, tak samo jak ty
ma zielone kocie oczy, tak samo jak ty
4
Nie ma w sieci dobrych materiałów na temat średniowiecza ( ani jakikolwiek inny). Niestety zostają ksiażki... Kandydat na autora musi sobie zafundować nielichą biblioteczkę 

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
5
Navajero pisze:Nie ma w sieci dobrych materiałów na temat średniowiecza ( ani jakikolwiek inny). Niestety zostają ksiażki... Kandydat na autora musi sobie zafundować nielichą biblioteczkę
popieram. W sieci znajdziesz głównie śmieci.
poza tym jest problem - jak juz kiedyś pisałem - w sieci może teksty opublikowa każdy. Filosemita, antysemita, wariat, nieuk, profesor, podszywający się pod profesora nastolatek, neopoganin świadomie fałszujacy historię, ksiądz i heretyk udający ksiedza...
Zero możliwości weryfikacji.
Tylko książki.
Zasadniczo in nowsze tym lepiej (ale nie zawsze lepiej bo fałszerstwa w imię ideologii pojawiają się w każdej epoce).
Dodane po 58 sekundach:
ps. mam ok 3 tyś książek w tym ok 2/3 stanowią naukowe