Matylda

16

Latest post of the previous page:

Bo ona dziwna jest, ta Matylda.
Pamiętaj: kiedy ludzie mówią ci, że coś jest źle lub nie działa na nich, prawie zawsze mają rację.Natomiast kiedy mówią ci, co dokładnie nie działa, i radzą, jak to naprawić, prawie zawsze się mylą.
Neil R. Gaiman

Matylda

18
Nawet jeśl reakcja Matyldy na sytuację cokolwiek przesadzona, to ten fragment:
- Przepraszam. Nie widziałem pani. - Mężczyzna wyskoczył z wozu, chcąc sprawdzić, czy nic jej się nie stało.

- Ty... - wysapała - dupo wołowa. Kto ci dał prawo jazdy. Bezmózgi debilu. Na pasach stoisz - wysyczała, czując jak zalewa ją wściekłość.

- Przepraszam. - Mężczyzna cofnął się do drzwi samochodu i usiłował nimi zasłonić, wystraszony wyrazem jej twarzy.

- Mogłam przez ciebie umrzeć! - ryknęła i z całej siły uderzyła pięścią w przednią szybę. Raz, a potem drugi. Posypały się kurwy, w stronę kierowcy i Matylda przestała nad sobą panować. Na szybie pojawiła się delikatna sieć pęknięć, która pod wpływem solidnych uderzeń poszerzała się. Pies hasał radośnie po skrzyżowaniu, merdając ogonem, a samochody zatrzymywały się z piskiem.

zdecydowanie zaspokoił poczucie mojej estetyki językowej :D Pomijając, czy da się rozbić dłonią szybę, czy się nie da, jest to wyjątkowo płynnie napisane i przyjemnie czyta się, po cichu czy na głos. Choć może "W stronę kierowcy posypały się kurwy" ?

Nie wiem natomiast, jak się odnieść do tego, że piszesz w wypowiedziach kropkę przed myślnikiem i następne zdanie rozpoczynasz wielką literą - nie mam pojęcia, czy to jest poprawne, czy nie, ale nigdy się z tym nie spotkałam, więc zwróciło to moją uwagę. Np tutaj:
- Mam ważniejsze zajęcia. – I niczym Robert Korzeniowski na zawodach ruszyła naprzód, do fryzjera.
Ale też nie w każdej wypowiedzi to stosujesz, więc zastanawiam się dlaczego i kiedy tak, a kiedy nie (i też, dlaczego?) ;)
Prychnęła, widząc uśmiech Boga, stwierdzając, że jest pogardliwy i wysunęła się z samochodu.
To zdanie ma mocny przekaz, ale te dwa imiesłowy po sobie sprawiają, że traci płynność. A szkoda ;)

W kilku miejscach migają mi przecinki, ale że mam osobiste problemy ze stawianiem ich gdzie popadnie (przecinek mnie goni :D ), to się w tym temacie nie odzywam.

Chcę się dowiedzieć czegoś więcej, wiedzieć, dlaczego Matylda taka jest, dziwna. Bo lubię dziwnych bohaterów.

Matylda

19
w Matyldzie emocje zapewne narastały stopniowo aż w końcu wybuchły. Jestem ciekawa co dalej zrobi, jak potoczą się jej losy? Czy stłumi w sobie gniew, czy wręcz przeciwnie.
Matylda jest dziwna, ale kto z nas dziwny nie jest? ;)
Pozdrawiam :)

Matylda

20
Hedda Brunska pisze: Nie wiem natomiast, jak się odnieść do tego, że piszesz w wypowiedziach kropkę przed myślnikiem i następne zdanie rozpoczynasz wielką literą - nie mam pojęcia, czy to jest poprawne, czy nie, ale nigdy się z tym nie spotkałam, więc zwróciło to moją uwagę.
Odgłosy paszczą, przed pałzą piszemy z małej litery, a wszystko co robi, jak wygląda z dużej, po kropce.
Hedda Brunska pisze: Hedda Brunska
,
Gelsomina pisze: Gelsomina
i
AndrzejQ pisze: AndrzejQ
.
Bardzo dziękuję wam za komentarze.
„Ludzie myślą, że ból zależy od siły kopniaka. Ale sekret nie w tym, jak mocno kopniesz, lecz gdzie”. - Neil Gaiman
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”