Witam

1
Witam, w przedstawianiu się będę raczej powściągliwy, bo Weryfikatorium traktuję bardziej jako miejsce do demonstrowania i zbierania porad oraz krytyki na temat moich eksperymentów literackich w celach samodoskonalenia niż generalnie przedstawiania swojego pisarstwa. Chcę tu mieć czyste konto (nie żebym gdzieś wcześniej nabroił :) ).

Lubię przede wszystkim gatunki fantastyczne, z naciskiem na porządne, średniowieczne fantasy. Ostatnio trochę opuściłem się w czytaniu (chyba zbyt zmęczony jestem), ale mam nadzieję, że niedługo się wezmę. Nie lubię smęcenia, na przykład długich opisów przyrody (Tolkien jest wspaniały, ale przez góry w "Dwóch Wieżach" przeszedłem trochę na skróty). Raczej nie przeszkadzają mi wulgaryzmy w tekstach, a wręcz drażni mnie takie cenzurowanie na siłę - bohater też człowiek, czasem zbluzgać musi, chociaż też zdarzało mi się czytać książki, które słownictwem potrafiły mnie obrzydzić. W samym pisaniu najbardziej kocham zabawę fabułą, to gmatwanie, kombinowanie, krzyżowanie ze sobą wydarzeń i losów niesamowitych postaci w taki ładny, logiczny sposób, lubię, gdy świat jest głęboki, ma oś w postaci głównego wątki, ale wokół niej widać tę szarość codzienności, historię, przeszłość i legendy opowiadane przez brodatego krasnala przy kuflu piwa. I tworzenie charakteru postaci. Albo nawet grup postaci. Gdy ich stosunek do siebie nawzajem wynika ze wspólnych przeżyć. Moim zdaniem zaraz po stylu pisania to nie wydarzenia, ale właśnie bohaterowie i sposób w jaki je odbierają są najważniejszymi elementami powieści czy opowiadania.

I jeśli tym nudnym wstępem odstraszyłem kogoś od czytania moich tekstów, to bardzo przepraszam i ręczę, że jako pisarz staram się być bardziej przystępnym do życia człowiekiem niż jestem normalnie :P W sumie nie taki skromny ten wstęp. Proszę o porządną, uczciwą krytykę, szczególnie jeśli chodzi o warsztat - najlepsze pomysły oszczędzam do większych projektów, dlatego tutaj pewnie nie zaprezentuję perełek, z których jestem najbardziej dumny, wygłaskać staram się za to warsztat. Fabuła też, ale przede wszystkim warsztat i styl. Dziękuję.

3
Mnie długie wstępy przy przywitaniach nie odstraszają. Wręcz przeciwnie. Osobiście uważam, że człowiek jest bardziej rozgarnięty, gdy napisze więcej zdań, a nie kretyńskie "aha".
Witaj na forum. :)
"Gott weiss ich will kein Engel sein..." - Rammstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”