Literacki Debiut Roku Wydawnictwo Novae Res

1
Organizatorem konkursu i fundatorem nagród jest przedsiębiorstwo Novae Res Spółka Cywilna W. Gustowski, K. Szymański z siedzibą w Gdyni.
Konkurs ma charakter otwarty.
Wydawnictwo Novae Res organizuje konkurs pt. „Literacki Debiut Roku”, który inicjowany jest w celu promowania polskich debiutantów w zakresie literatury pięknej. Głównym celem konkursu jest wyłonienie w danym roku kalendarzowym najlepszej powieści, która nie była dotychczas nigdzie publikowana w wersji drukowanej. Zgłaszane do konkursu utwory powinny być napisane prozą, po polsku, przez żyjącego autora.
Umowa wydawnicza, która zostanie zawarta z autorem zwycięskiego utworu, przewidywać będzie tantiemowe wynagrodzenie autorskie w wysokości 10% ceny netto sprzedaży każdego egzemplarza dzieła.
I miejsce – tytuł „Literacki Debiut Roku”, statuetka, laptop, eleganckie pióro, opublikowanie zwycięskiego utworu drukiem, jego dystrybucja oraz promocja przez Wydawnictwo Novae Res.
II miejsce – dyplom, elektroniczny czytnik książek, eleganckie pióro, zestaw 10 egzemplarzy książek.
III miejsce – dyplom, eleganckie pióro, zestaw 10 egzemplarzy książek.
http://www.literackidebiutroku.pl/
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

3
Tylko osoba pełnoletnia posiada pełną zdolność do czynności prawnych. Wydawnictwo woli rozmawiać z autorem a nie z rodzicami i ich ambicjami, często rozbieżnymi z poglądem samego autora. A potem podatki, NIPy itp. Trzeba liczyć na rodziców, pomogą załatwią albo i nie. Żmudna zabawa - jak się domyślam.
Zapewne jest też kwestia dojrzałości językowej, bo choć wykluczyć takowej u niepełnoletniego nie można, to jednak prawdopodobieństwo jest mniejsze...
IHMO, oczywiście.

4
Nie wiem, czy dobrze rozumiem regulamin, ale zakładam, że sytuacja wygląda następująco:
1. Wygrywasz konkurs, publikują twe dzieło, dostajesz za to pieniąchy itp.
2. Zajmujesz drugie bądź trzecie miejsce, nie publikują twego dzieła, ale dostajesz fanty i może ktoś zwróci uwagę na twe dzieło i je opublikuje (nie jest napisane, że nie możesz go opublikować gdzieś indziej...)
3. Nie wygrywasz konkursu - cóż, trudno...

Jak dla mnie - win-win situation. Nic tylko słać Dzieło...
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

5
Nie chciałam zakładać nowego wątku, który różniłby się tylko numerem edycji.
Obecna, druga edycja trwać będzie od 15 października 2012 roku do 31 maja 2013 roku.

Na laureatów konkursu czekają bardzo atrakcyjne nagrody!

I miejsce – tytuł „Literacki Debiut Roku”, statuetka, laptop, eleganckie pióro, opublikowanie zwycięskiego utworu drukiem, jego dystrybucja oraz promocja przez Wydawnictwo Novae Res.
II miejsce – dyplom, elektroniczny czytnik książek, eleganckie pióro, zestaw 10 egzemplarzy książek.
III miejsce – dyplom, eleganckie pióro, zestaw 10 egzemplarzy książek.

Zgłoszenia do konkursu dokonuje autor powieści lub osoba przez niego upoważniona, przesyłając do dnia 15 grudnia 2012 jej wersję elektroniczną (zapisaną w formacie doc lub rtf na płycie CD lub DVD), na adres:

Wydawnictwo Novae Res, al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia
z dopiskiem: Literacki Debiut Roku

Do zgłoszenia należy dołączyć dane kontaktowe, streszczenie utworu oraz własnoręcznie podpisane oświadczenie (szczegóły w regulaminie).

W skład Kapituły Konkursu wchodzą:

Red. Marzena Bakowska – członek kapituły
Prof. dr hab. Michał Błażejewski – członek kapituły
Dr Anna Ryłko-Kurpiewska – członek kapituły
Red. nacz. Wojciech Gustowski – przewodniczący kapituły
Red. Krzysztof Szymański – sekretarz kapituły

Szczegółowy przebieg konkursu opisuje regulamin.

Informacji związanych z konkursem udziela sekretariat wydawnictwa Novae Res pod adresem [email protected].
http://literackidebiutroku.pl/

6
To oczywiste, że zwycięzcą mogę być tylko ja. Nawet jeśli nic nie prześlę... :)
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

7
Ojej, wreszcie motywacja do sknocenia jakiejś powieści. Ale pewnie będę musiała odpuścić sobie piratów ;s.

8
kanadyjczyk pisze:To oczywiste, że zwycięzcą mogę być tylko ja. Nawet jeśli nic nie prześlę... :)
Złaź z chmury, marzycielu;)

9
Zgłoszenia do konkursu dokonuje autor powieści lub osoba przez niego upoważniona, przesyłając do dnia 15 grudnia 2012 jej wersję elektroniczną (zapisaną w formacie doc lub rtf na płycie CD lub DVD), na adres:
Do 15 grudnia? To taki żart, prawda?

10
Nemesis, to się robi tak: udajesz do działu maratońskiego, otwierasz wątek, my kibicujemy i po miesiącu masz powieść. ;)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

11
5. Termin nadsyłania prac upływa 15 grudnia 2012 roku. Zgłoszenie musi dotrzeć na adres wskazany w ust. 2 w powyższym terminie. Zgłoszenia, które wpłyną po tej dacie mogą zostać uwzględnione w konkursie za zgodą Komisji Opiniującej.
Czegoś tu nie rozumiem.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

12
Thana, ale zobowiązałam się wziąć udział w dwóch innych konkursach. I zaczyna mi się rok szkolny ;/ Czarno to widzę. Ale jak już wezmę udział, to będę chciała od was pochwały ]xD.

13
Będę chwalić. Obiecuję. :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.

14
Thano, ale ktoś spalił moją nadzieję stwierdzeniem, że w tym konkursie nie ma szans nikt, kto nie napisze czegoś mainstreamowego. Ja mam plan na historię której zdecydowanie do obyczajówki bardzo daleko. Mało tego, to ma być coś niemal rozrywkowego. Myślisz, że jest szansa się spinać? Bo jeśli tak, to spróbuję ;]. I od ilu stron historia liczy się jako powieść? Lub od ilu znaków?

15
Po kolei:
1. Spiąć się warto zawsze, bo lepiej mieć coś napisanego, niż nie mieć.
2. Pisać swoje (tzn. realizować swój plan i nie naginać go pod żadne konkursy). Nie uda się w tym konkursie, to poślesz na inny. Albo zwyczajnie - do wydawnictwa.
3. Możesz przyjąć , że minimum to 180 tys.
4. Tak naprawdę podczas maratonu forumowego nie da się napisać powieści, ale jest to zabawne i ciekawe doświadczenie (wiem, bo brałam udział). ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”