Szukam, oczywiście, czytaczy do opowiadania. Kwestia polega na tym, że ja doskonale znam świat, w którym to się dzieje, mój prywatny zbiór czytelników też go kojarzy, albowiem zdążyłam zamęczyć wszystkich powieścią (niektórych więcej niż jedną...), która się w owym świecie dzieje, a na dodatek jest w powieści owej bohaterka główna tego opowiadania, tylko że trzydzieści kilka lat później. Ponieważ opowiadanie napisane jest z myślą o publikacji w NF, to jego czytelnik docelowy świata oczywiście nie zna (jak może zauważyliście nie jestem "fioletowa", znaczy, powieść w empiku nie stoi) i kompletnie nie jestem w stanie ocenić czy w związku z tym połapie się w akcji czy też nie. Dlatego potrzebni mi jesteście Wy, którzy świata ;-)
Świat fantasy, długość opowiadania w temacie. Wojowników brak, potworów brak, machania mieczem brak, lasek w skórzanych bikini brak, we wszystkich innych bikini zresztą również (przykro mi, panowie ;-) ), jest miasto, pewna ilość magii, trochę półświatka, ale na opowieść łotrzykowską, bieganie po dachach, brawurowe włamy i cwane gadki też nie należy się nastawiać, bo ich tam nie ma. Ortów brak, jak to przeleciałam emulatorem mowy (czytać sama nie mogłam bo to ten etap, kiedy, mimo upływu dwóch tygodni od ostatniej lektury, nudziłam się już przy trzecim zdaniu) to słuchało się nieźle, więc tekst pewnie wchodzi dość płynnie.
Chętni?
4
Dzięki wszystkim czytaczom, z naciskiem na Baczego, po opinii którego posłałażem tekścik. Będzie jakoś wiosną/latem w Fantastyce albo którymś odłamie, w każdym razie Parowski wziął 

6
Gratki, Swing 
Nie zapomnij się pochwalić, jak już konkrety będziesz znała. Żebyśmy nie przegapili

Nie zapomnij się pochwalić, jak już konkrety będziesz znała. Żebyśmy nie przegapili

Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"
Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"