Horyzonty Wyobraźni IV

1
Mamy nadzieję, że nie zapomnieliście o pewnym istotnym wydarzeniu w światku literackim, którego prowodyrem już od czterech lat jest właśnie Qfant.

W ubiegłym roku – z różnych powodów – startowaliśmy dopiero w lipcu, więc niektórym może się to wydać nieco wcześnie, ale już za dwa tygodnie, 1 kwietnia, startuje kolejna edycja HORYZONTÓW WYOBRAŹNI!

Będą zmiany, tak jak zapowiadaliśmy, mnóstwo świetnych nagród, no i kilka niespodzianek! Aby niczego nie przegapić, bądźcie na bieżąco ze stroną konkursu www.horyzonty-wyobrazni.pl oraz odpowiednim wątkiem na Qforum.

Zapraszamy,
Redakcja Qfant
OMIGOSH IT'S STARTING!!
Obrazek
STRONA KONKURSU

Oczekujemy dalszych informacji i - tak jak poprzednio - wszyscy biorą udział!
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

2
Hoho, ledwo się poprzednia edycja skończyła a już startuje następna. Jak dobrze, że na dysku spoczywa kilka nowych opowiadań, będzie co wysyłać :)

5
Chciałam tak ogólnie o nagrodach w konkursach podywagować. Pozwolisz tutaj? :)

W "Horyzontach" bardzo mi się podobają wszystkie nagrody indywidualne: od Stefana Dardy, od Jacka Skowrońskiego (kto to zgarnął tę świetną zeszłoroczną od Jacka?), od Jana Siwmira... Na pewno warto tę tradycję utrzymać, jeżeli tylko Fundatorzy będą chcieli. To jest osobiste, motywujące, życzliwe - no, fajne po prostu.

Bardzo podoba mi się również pomysł wydawnictwa Czarne - w ich konkursie można wygrać wycieczkę do Rumunii. To jest nagroda, która może przynieść autorowi wspomnienia, przeżycia, obserwacje, wpłynąć na jego rozwój, być może zaowocować kolejnym tekstem - dobra rzecz. W ogóle - możliwość uczestniczenia w czymś ciekawym uważam za fajną nagrodę.

Książki... Też dobra nagroda, tylko warto jednak patrzeć, jakie, a nie brać wszystko, co sponsorzy dadzą.

Fajne są też różne pamiątkowe drobiazgi - jak szklaneczka na Wery. W chwili zwątpienia można sobie na taki przedmiot popatrzeć i nabrać nadziei... :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

8
Może ja się w końcu zdecyduję? Nie wiem, bo moje "konkursowe" opko jest niegotowe. ;)

Edit - Szok! To jeszcze temat jest? Pióro? Wojna!? Chlip, chlip...

Edit2- Po zastanowieniu... ;) Ujdzie. :D

9
Właśnie, ten narzucony temat ;/ Nawet ja, chociaż fantastyką się raczej nie jaram, zastanawiałem się nad udziałem w HW - mam nawet rozpoczęte ze 2 opowiadania w klimatach zahaczających o fantastykę, pisane poniekąd z myślą o konkursie - ale chyba dam se spokój.
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.

10
A mi się podoba idea narzuconego tematu. Kiedy wiem o czym mam pisać to łatwiej mi idzie. W tym roku może się skuszę i do wakacji wypluję z siebie jakiś znośny tekst.

PS. Błagam oddajcie mi normalny kolor nicku;)

12
Muszę przyznać, że zainteresował mnie ten konkurs. Tak umiarkowanie, ale jednak. Zastanawiam się tylko: czy jako osoba niepełnoletnia mam prawo wziąć w nim udział? Nie znalazłam na ten temat nic w regulaminie, więc zapytam tutaj (żeby mieć pewność na 100%).
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." - Margarita Laux-Antille

14
Dziękuję za szybką odpowiedź. :)
Ciekawe, ile osób zdecyduje się wziąć udział teraz, gdy jest narzucony temat.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." - Margarita Laux-Antille

15
Mam pytanie. Czy treść ma realizować temat czy nasze opka mają mieć taki tytuł? (Przepraszam, że pytam - niedoświadczona konkursowiczka :P ).

Faux, mogę brać udział? Nie jestem w redakcji, modowanie chyba nie przeszkadza? ;)

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”