FANTAZJE ZIELONOGÓRSKIE

1
Na konkurs należy przesłać opowiadanie fantastyczne inspirowane przeszłością, teraźniejszością lub przyszłością Zielonej Góry. Organizatorzy piszą: Sądzimy, że wiedzę o Zielonej Górze i jej bogatej historii można upowszechniać również za pomocą fantastyki. Klimat i metafizykę miasta można budować także w świecie wyobraźni. Chcielibyśmy aby co roku o kolejny tomik rozrastała się biblioteczka zielonogórskich fantazji, marzeń i koszmarów.
Objętość opowiadania nie może przekraczać 35 tysięcy znaków (bez spacji).

http://fantazje.adastra.zgora.pl/
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

2
Na forum Qfanta znalazłem ogłoszenie o nowej edycji:
Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra ogłasza III edycję otwartego konkursu literackiego FANTAZJE ZIELONOGÓRSKIE na opowiadanie fantastyczne inspirowane przeszłością, teraźniejszością lub przyszłością Zielonej Góry. Prace powinny być osadzone w konwencji szeroko pojmowanej fantastyki (sci-fi, fantasy, horror, legendy miejskie, realizm magiczny, itp.) splecionej z wątkami zielonogórskiej historii lub codzienności. Najlepsze konkursowe opowiadania zebrane zostaną w postaci antologii.

Sądzimy, że wiedzę o Zielonej Górze i jej bogatej historii można upowszechniać również za pomocą fantastyki. Klimat i metafizykę miasta można budować także w świecie wyobraźni. Chcielibyśmy aby co roku o kolejny tomik rozrastała się biblioteczka zielonogórskich fantazji, marzeń i koszmarów.

Konkurs towarzyszy tegorocznym 27. Bachanaliom Fantastycznym, które odbędą się we wrześniu 2013 roku w Zielonej Górze. Wtedy też planujemy wydanie antologii z najlepszymi tekstami.

Zwycięzca naszego konkursu prócz publikacji i chwały otrzyma też nagrodę finansową w wysokości 700 zł.

Dodatkowo zwycięzcy otrzymają pakiet książek ufundowanych przez wrocławskie
wydawnictwo DOBRE HISTORIE (dobrehistorie.pl), które objęło nasz konkurs patronatem.

Teksty należy nadsyłać do 1 czerwca 2013 r. na adres: [email protected]
Ich objętość nie może przekraczać 35 tys. znaków.

Regulamin konkursu dostępny jest na stronie www.fantazje.adastra.zgora.pl

Sekretarzem konkursu jest Maciej Dobrowolski. Kontakt poprzez emaila konkursowego.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

3
Są i wyniki:
Zielonogórski Klub Fantastyki Ad Astra ogłosił w tym roku III edycję otwartego konkursu literackiego Fantazje Zielonogórskie na opowiadanie fantastyczne inspirowane przeszłością, teraźniejszością lub przyszłością Zielonej Góry. Zainteresowanie naszą inicjatywą było bardzo duże, łącznie otrzymaliśmy 62 opowiadania nadesłane z całej Polski.

Jury konkursowe miało ciężki orzech do zgryzienia, bowiem wiele praca prezentowało naprawdę wysoki poziom. Z tym większą przyjemnością chciałbym, zatem ogłosić, iż kapituła oceniająca pod długich i burzliwych obradach wyłoniła zwycięzcę. Został nim Michał Rybiński, który swoim opowiadaniem „Dzieci i psy”, utrzymanym w ciężkim postapokaliptycznym klimacie, zachwycił członków jury. Pan Michał oprócz lauru zwycięzcy otrzyma główną nagrodę o wartości 700 złotych. Gratulujemy!

Jednocześnie kapituła wyróżniła kilkanaście prac, które jej zdaniem były również bardzo ciekawe i zasługują na uwagę:
„Wahadło Igora” - Krzysztof Nowecki,
„Kołyska Judasza” - Andriej Kotin,
„Drugi” - Joanna Pawłusiów,
„Diabeł na wirażu” - Marek Starosta,
„Lampa” - Dariusz Gruszecki,
„Pod maską” - Zuzanna Nowicka,
„Leszy” - Filip Kopij,
„Kawalerka z widokiem do wynajęcia” - Anna Rosner,
„Dar od Boga” - Maciej Kaźmierczak,
„Na głębokość skóry” - Karolina Szczepaniak,
„Iluminauta” – Alfred Siatecki,
„Wampiry Grunbergu” - Waldemar Konieczny,
„Rynek” – Czesław Markiewicz,
„Duszek historii” - Krzysztof Filipowicz.

Wszystkie wymienione opowiadania, wraz z pracą zwycięzcy, znajdą w książkowym wydaniu antologii konkursowej pt. Fantazje Zielonogórskie tom III. Publikacja swoją premierę będzie miała podczas tegorocznych Bachanaliów Fantastycznych odbywających się w dniach 27-29 września w Zielonej Górze. Wtedy też wręczone zostaną wyróżnienia oraz nagroda główna. W imieniu ZKF Ad Astra chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom naszej zabawy za udział w konkursie.

Maciej Dobrowolski
sekretarz konkursu
Ktoś od nas? :D

P.S. Znowu ten ciężki orzech do zgryzienia....
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

4
Nie lubisz orzechów? :) Ja się nie załapałam, opowiadanko o ZG wydrukowałem w Fantastyce WS :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

5
Natalia Szczepkowska pisze:Maciej Kaźmierczak
Czy mi się wydaje, czy to nazwisko pojawia się prawie w każdym konkursie, podczas prezentacji prac wygrywających/wyróżnionych?

Gratuluję talentu temu Panu.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

7
Godhand pisze:
Natalia Szczepkowska pisze:Maciej Kaźmierczak
Czy mi się wydaje, czy to nazwisko pojawia się prawie w każdym konkursie, podczas prezentacji prac wygrywających/wyróżnionych?

Gratuluję talentu temu Panu.

G.
A wiesz, że mam podobne wrażenie? Widocznie musi być dobry :)
Gratulacje dla zwycięzcy i wyróżnionych :)

[ Dodano: Pią 26 Lip, 2013 ]
Navajero pisze:Ja się nie załapałam, opowiadanko o ZG wydrukowałem w Fantastyce WS :P
A do tego jeszcze muszę wrócić, ale w wątku autorskim, żeby nie offtopować.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”