Prasa - gdzie słać opowiadanie?

1
Sprawa wygląda tak, że mam opowiadanie, które chciałbym, gdzieś "sprzedać" (taka satysfakcja z opublikowania i zarobienia pierwszych pieniędzy na pisaniu). Problem jest w tym, że oprócz "Nowej Fantastyki" nie znam innego medium. A i tam średnio ono pasuje, bo jest ono bardziej "psychologiczne". Jakieś propozycje?

2
Jeśli opublikować na papierze i za pieniądze, to z tym może być marnie... Gdyby tekst akurat miał wymaganą objętość, możesz spróbować wysłać na jakiś konkurs, jest ich teraz całkiem sporo. Zazwyczaj ma się szanse wygrania jakichś pieniędzy i czasem dodatkowo publikacji w antologii pokonkursowej.

Żadne (?) papierowe czasopismo literackie poza Nową Fantastyką chyba nie płaci w tej chwili za publikację... Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

4
Jedyny konkurs o jakim wiem (mam na myśli te aktualne) to "Horyzonty Wyobraźni", ale niestety opowiadanie nie pasuje do tematu. No i z gatunkiem byłby problem, ponieważ ten mój wytwór wyobraźni to taki bardziej dramat psychologiczny. No nic, poczekam na pomysły i napiszę coś nowego ;).

5
Bluszcz i Ha!Art miałam zakodowane w szufladce "magazyny kulturalne" i nie wiedziałam, że publikują także opowiadania autorów "z ulicy", ale zapomnieć o Lampie... oj wstyd [wali się dłonią w czoło].

Ale wszystkie wymienione to raczej wysokie progi...

6
vaikai, wrzuć w Google "konkurs literacki opowiadanie" i poguglaj. W tym roku zamknięto już nabór prac na konkurs im. Kazimierza Furmana "Furmanka", konkurs na opowiadanie Koła Edytorów KUL oraz konkurs (a w zasadzie trzy równoległe konkursy: na opowiadanie fantastyczne, romantyczne i kryminalne) kanału SciFi Universal i portalu DuzeKa. Aktualnie trwają m.in.:

Konkurs literacki Poznań Fantastyczny(do 31 sierpnia 2012)
Konkurs na opowiadanie w ramach MFO(do 15 czerwca 2012)

Jest tego więcej, poszukaj.

8
Dzięki wielkie za odpowiedzi. Trochę mi niezręcznie, że wszyscy odwalili za mnie "brudną" robotę i dostaję gotowe odpowiedzi na tacy, po prostu wolę robić wszystko sam. Niemniej jednak, bardzo doceniam i jestem wdzięczny :D.

9
Ignite, a gdzie na takie fajne konkursy wpadłaś?
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

11
Vaikai, wybróbuj może swoją prozę w jakiś przystepny dla Ciebie sposób.
Bo tak szczerze, jak mi doświadczenie podpowiada, ktoś kto szreibnął pierwszego teksta, to choćby i po polonistyce był, raczej dzieła wiekopomnego nie stworzył. Wręcz przeciwnie...
Mój pierwszy tekścik skonfrontowany z opinią specjalisty doczekał się jedynie zaproszenia na warsztaty :) Ale to oczywiście o niczym nie świadczy. Zawsze jest ta możliwość, że jesteś geniuszem :)

12
Geniuszem na pewno nie jestem ;). Opowiadanie wyślę na jeden z konkursów (nie obiecuję sobie zbyt wiele, ale chciałbym spróbować). Jeśli się nie uda to wrzucę to tutaj, licząc na jakieś opinie.

14
Zobaczę jeszcze. Na razie i tak jako, że jestem nowy na forum to teksty będę mógł wstawiać od 18 maja ;). Za miniaturkami i tego typu tekstami nie przepadam. Wolę poczekać na ciekawy pomysł i go po prostu zrealizować. Ewentualnie być może wstawię to opowiadanie za miesiąc a wszystkie siły rzucę do realizacji nowego pomysłu, który od jakiegoś czasu kiełkuje mi w głowie.

15
Miniatury mogą czegoś nauczyć. Początkujący mają często problem ze słowotokiem. Gdy się próbuje krótką fabułkę wtłoczyć w założony limit i sie do tego limitu gotowy tekst przycina, świetnym ćwiczeniem jest obserwowanie, jak wiele rzeczy można powiedziec równie treściwie - ale krócej :)

Jeśli chodzi o oczekiwanie na to, kiedy. Pisz już teraz. Potem odłóż do szuflady i zapomnij. Potem wyciągnij, przeczytaj, popraw błędy i dopiero wrzuć na Wery.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”