narracja silnie spersonalizowana

1
Natasza napisała:
"... sposobem może byłoby "wejście" w bohatera, całkowite spersonalizowanie albo stworzenie silnie personalnego narratora - osoby spoza świata."

Podrzućcie lekturę.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

3
Spróbuj Tokarczuk " Prawiek"
i "Konopielkę" Redlińskiego -

ooooo... Vian! wprawdzie znam tylko "Jesień w Pekinie" i czytałam milion lat temu, ale ty dorapa go słuchaj.
Coś w z narracji Viana mogłabyś znaleźć...
I
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

4
"Prawiek" czytałam niecały;wymiękłam. "Konopielkę" gdzieś mam. I "Wojnę i pokój". "Jesień w Pekinie" sprawdziłam w biblio. -wypożyczona, a jest tylko jeden egz.

Nic, pewnie poczytam smuty Bołkońskiego do poduszki. :)
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

5
"Amadeusz stał na środku jezdni i spoglądał za znikającym 975, kiedy tymczasem nadjechał trzeci i uderzył go zderzakiem prosto w tył. Amadeusz upadł, a kierowca ujechał jeszcze trochę, żeby mieć go akurat pod spodem i otworzył zawór z gorącą wodą, która polała Amadeuszowi szyję. Przez ten czas dwie osoby z kolejnymi numerkami wsiadły do wozu, a kiedy Amadeusz się podniósł, 975 już znikał. Amadeusz miał całą szyję czerwoną i był bardzo zły; nie ulegało wątpliwości, że się spóźni. Tymczasem nadeszły cztery nowe osoby, nacisnęły dźwignię numerownika i wzięły numerki. Piąty osobnik, młody grubas, został przy okazji spryskany perfumami - była to premia, którą Przedsiębiorstwo Komunikacyjne obdarowywało co setnego pasażera; grubasek wyrwał z wrzaskiem wprost przed siebie, był to bowiem niemal czysty alkohol, a w oko to bardzo szczypie. Jakieś nadjeżdżające z przeciwnej strony 975 przejechało go miłosiernie, żeby położyć kres jego cierpieniom, i można się było przekonać, ze grubasek dopiero co uraczył się truskawkami."

Jesień w Pekinie (Internet)

Nie chodzi o czarny humor Viena - ale o narrację

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 ]
A Hrabal?
Hrabala tez kocham nad życie

[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 ]
Mam! Mam! Dorapa! Łysiak i np. "Flet z mandragory"
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

6
Hrabala tez kocham nad życie. To może jednak Hrabala na pierwszy rzut, teoretycznie wiem, gdzie jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”