Kreacja bohatera "do polubienia"
1Jak tworzycie swoich bohaterów? Co według was powinni mieć, by można ich było polubić? Co jest w nich najważniejsze? Co zrozumiecie poprzez sformułowanie "wyrazisty bohater"?
Tyle tylko, że pisarz nie jest chemikiem, ale kucharzem. Istnieją setki przepisów na takie samo danie, a on musi podchodzić do tego z głową. Potrzebuje doświadczenia, bo musi też być smakoszem z wyrobionym gustem, by samemu stwierdzić, która z wersji jest dla niego najlepiej doprawiona i najsmaczniejsza zanim poda potrawę na stół.Nie można zbudować wzoru atrakcyjnej postaci - obliczyć ją, zmierzyć, potem laboratoryjnie przeprowadzić opisaną naukowo reakcję twórczą i zostać pisarzem.
I jak każdy dobry kucharz strzeże swoich sekretów. Np. ten mityczny duch literatury. Powiedz mi proszę, co to takiego? Coś tak nieuchwytnego, że wymyka się definicjom i dlatego nam nie zdradzisz? Bez wątpienia jednak jesteś przekonana, że sama go doskonale rozumiesz? Podaj proszę przykład jakiegoś autora, który twoim zdaniem jest wyposażony w ów ducha, a który nie. To będzie ciekaweErgo - pisarz (kandydat) nie ma pojęcia, intuicji i czego tam, co potrzeba, by napisać choćby opowiadanie. Nie rozumie literatury, jej ducha.
Natasza pisze:Tego typu teoretyczne problemy (jak stworzyć dobry opis/postać/wątek/fabułę) zawsze mnie wprawiają w osłupienie, a do tego przeważnie nie mam pewności, czy pytanie powstało na skutek rzeczywistych problemów potencjalnego autora czy z nudów.
Bo jeżeli to rzeczywiste problemy to znaczy, że autor izoluje kreację postaci ze świata przedstawionego, wydobywa ją, jakby dokonywał analizy chemicznej związku. Nie można zbudować wzoru atrakcyjnej postaci - obliczyć ją, zmierzyć, potem laboratoryjnie przeprowadzić opisaną naukowo reakcję twórczą i zostać pisarzem. Ergo - pisarz (kandydat) nie ma pojęcia, intuicji i czego tam, co potrzeba, by napisać choćby opowiadanie. Nie rozumie literatury, jej ducha.
A jeżeli to z nudów - to każda odpowiedź serio będzie śmieszna, ośmieszająca odpowiadającego, bo... patrz wyżej.
Dlaczego odpowiadam? Nie wiem. Ale pewnie irytuje mnie zjawisko.
Tak.kuba1313 pisze:Czy po prostu czujesz się wtedy spełniona?
w sensie, że jak?kuba1313 pisze:Gdybyś czytała uważnie i przede wszystkim rozumnie
Może powinno... ale mam inne potrzeby.kuba1313 pisze:To w jakim celu powstał ten temat powinno być Ci potrzebne tylko wtedy, gdybyś bez tej wiedzy nie mogła sprecyzować rzeczowej odpowiedzi.
O tak. Zwłaszcza wyrazistej. Wyrazista postać to zaiste problem. Byle była wyrazista, to dalej już bułka z masłem. Dla wyrazistej postaci "jako takiej" proponuję mdły sztafaż. Będzie wyraziściej wyrazista.kuba1313 pisze:zachęcam pozostałych do dzielenia się własną opinią na temat postaci.
Tworzywem wewnętrznym bohaterów są refleksje z obserwacji świata, lektur, wiedzy literaturowej i psychologicznej. Refleksje te wpływają na ogólną koncepcję bohatera.kuba1313 pisze:Jak tworzycie swoich bohaterów?etc.