Chciałabym się podzielić z Wami pewną informacją. Od ponad pół roku próbuję wydać mój tomik poezji "Dla czarnego Serca". Wysyłałam propozycje do różnych wydawnictw i ani razu nie otrzymałam odmowy! Nie wiem czy zdarza się to często, ale jestem trochę zdziwiona. Pierwszym wydawnictwem była Warszawska Firma Wydawnicza. Jednak wtedy tomik nosił tytuł "Pentru inima negru" i zawierał 60 wierszy. Pan Jarosław Wernik, który wypowiadał się na temat mojego tomiku stwierdził, tutaj zacytuję:
"Wracając do Twojego dzieła: interesująca poezja, ciekawa forma. Nagromadzenie uczuć, spostrzeżeń. Gratuluję, choć sam tekst wymaga oka korektora. Poniżej nasza propozycja, która uwzględnia (to moja sugestia) do 50 wierszy w tomiku."
Koszt wydania to 5 tys złotych, w czym połowę pokrywa wydawnictwo. Jednak ja zapłaciłabym 2200 a nie 2500 zł, bo:
"Ze względu na tekst, który uważam za dobry, ceny bardzo zaniżyłem i zaproponowałem nasze działania."
Nie wiem, co mogłabym z tym zrobić. Dużo czytałam na temat wydawania książek i cieszę się, że nie uzyskałam żadnej odmowy. Ale przed jakąkolwiek decyzją chciałabym się kogoś poradzić, kogoś kto się na tym zna, czyli Was... Poradźcie coś...
Rozważania na temat wydania tomiku wierszy
1Zielone jabłko trzymam w garści
o listku z krwi róży ciemnym
o blasku kolorów jesiennym
widzianych przez mgłę szarości.
o listku z krwi róży ciemnym
o blasku kolorów jesiennym
widzianych przez mgłę szarości.