Pomysł na opowiadanie czy powieść

1
Często mam tak, że wpadam na jakiś ciekawy pomysł. Jest oryginalny i w jakimś sensie całkiem fajny.

I tu pojawia się problem: czy "marnować" go na opowiadanie czy wykorzystać w powieści? Tu chyba włącza się jakiś instynkt: "a co jeśli drugi tak dobry nie wpadnie mi do łba?"

Słyszałem, że są albo pomysły na opowiadania albo na powieści. I w zależności od nich, piszemy jedno albo drugie. Ja tak mam z rzadka, rzec można, że prawie wcale. Dlatego składuję te pomysły, bo nie chcę ich potencjalnie zmarnować, a za powieści tak czy siak się na razie nie zabieram.

Nie wiem czy jasno się wyraziłem; jak jest u was?

2
Często czytam w wywiadach, że się komuś "opowiadanie rozrosło w powieść". Podobno nawet z "Lodem" Dukaja tak było. Może zatem zaczynać z koncepcją opowiadania i pozwolić tekstowi rosnąć, jeśli chce?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
Pisz tyle na ile pozwoli ci wyobraźnia. Jeżeli tekst okaże się wystarczająco długi, bedzie powieścią; jeżeli nie, opowiadaniem... ;)

4
kuba1313 pisze:Jeżeli tekst okaże się wystarczająco długi, bedzie powieścią; jeżeli nie, opowiadaniem...
Ej no!
Różnica pomiędzy powieścią a opowiadaniem to nie ilość znaków. Ona jest jakościowa, operuje inna strukturą!

tu zacytuje Tokarczuk:
Napisanie porządnego opowiadania wymaga reżimu, jasności umysłu i samokontroli. Pisanie opowiadania jest odrzucaniem tego, co zbędne, zmaganie się ze wszelkim nadmiarem: słów, obrazów, pokus autoprezentacji i wymądrzania się. To głęboki wgląd w temat i umiejętność zwerbalizowania tego wglądu. To ciągłe zadawanie sobie pytania: "O co mi chodzi?" i pracowite znajdowanie możliwie najoczywistszej i najdoskonalszej formy ekspresji. W dobrych rękach treść opowiadania sama wyznacza jego formę. To haiku prozy. Wydestylowany duch narracji.
i dalej
Wydawcy nie cenią opowiadania. Upierają się, że opowiadania nie sprzedają się i że czytelnik woli zapłacić za trans powieści. Powieść jest postrzegana jako gatunkowo lepsza, solidniejsza. Właściwie, im jest większa, tym lepsza; im ciężej nad nią pracowano i im więcej poprawiano, tym lepiej, zgodnie z kupiecką mentalnością przeliczania wartości dzieła na godziny pracy. Od autorów oczekuje się powieści, a opowiadanie traktuje się jako przerwę w poważnej pracy pisania powieści, jako zapełnienie dziury między jedną książka a drugą, nieszkodliwą zabawą. Opowiadania mają często status drobnostek, literackich gadżetów. Są czymś w rodzaju występów estradowych przed meczem. (1)
1. http://www.tokarczuk.wydawnictwoliterac ... atujmy.php
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

5
Natasza pisze:Właściwie, im jest większa, tym lepsza; im ciężej nad nią pracowano i im więcej poprawiano, tym lepiej, zgodnie z kupiecką mentalnością przeliczania wartości dzieła na godziny pracy.
Coś w tym jest. Że istnieje takie przekonanie, takie "kupieckie" myślenie. I to po stronie czytelników, nie wydawców. Że niby jak krótkie, to mało pracy... Co jest nieprawdą absolutną.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

6
Opowiadanie jest mi znacznie trudniej napisać. Tak, jakbym miała za mało miejsca. Zresztą zawsze jeśli w szkole było wypracowanie do napisania, to moje znacznie przekraczało wyznaczoną objętość. Moje teksty jakoś same rozrastają się. Piszę, piszę i tu nagle kolejny pomysł, który pasuje mi do ogólnej koncepcji. Jeden pociąga za sobą następne. No i zonk. Znowu za długie jak na opowiadanie.
http://emthorhall.kawerna.pl/

7
Natasza pisze:Pisanie opowiadania jest odrzucaniem tego, co zbędne, zmaganie się ze wszelkim nadmiarem: słów, obrazów,
Dla mnie to właśnie jest najtrudniejsze. Kwintesencja, czwarte esencje.

Czy ktoś czytał powieść, której kolejne rozdziały to oddzielne opowiadania zazębiające się jednak i tworzące całość?

E: Poprawiłem cytowanie.
Ostatnio zmieniony czw 16 sie 2012, 22:45 przez dorapa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

8
dorapa pisze:zy ktoś czytał powieść, której kolejne rozdziały to oddzielne opowiadania zazębiające się jednak i tworzące całość?
"Rękopis znaleziony w Saragossie" Potockiego.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

9
Coś może mniej archiwalnego? :)
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

10
"Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk
Nie do końca opowiadania - ale ...blisko takiej formuły
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

11
"Prawiek..." - blisko, ale nie do końca.

Miałam kiedyś taką wizję, żeby napisać cykl zamkniętych opowiadań, które złożyłyby się na jedną powieść. Odrębne losy, przeplatające się wątki, niteczki powiązań, etc. I dopiero w całości, tworzą zakończoną opowieść. Do tego problem byłby ukazany z wielu perspektyw.

Chyba nigdy czegoś takiego nie czytałam, więc pytam, bo może ktoś widział, wie...

12
To zajrzyj do Elif Safak Czterdziestu zasad miłości, którą wymieniałam w wiadomym wątku. Też nie do końca to, o czym piszesz, bo tam są raczej odrębne epizody, niż takie stricte samodzielne opowiadania, lecz jest zmiana narratorów, punktów widzenia, a nawet płaszczyzn czasowych: średniowiecze i współczesność. To jest w ogóle dosyć misterna robota, taka zabawa strukturą powieści złożonej z mniejszych, odrębnych (no, prawie odrębnych) części, ale są szanse na powodzenie.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

13
Najgorsze jest właśnie takie nic, czyli ani opowiadanie, ani powieść. Bazgroły na 100 kilka kartek, ni w pięć, ni w dziesięć. Wydawca nie chce, bo za krótkie, a w czasopiśmie ci nie opublikują, bo za długie. Chyba, że w częściach; ale to się rzadko zdarza, jeśli nie jesteś sławny.

14
dorapa pisze:Czy ktoś czytał powieść, której kolejne rozdziały to oddzielne opowiadania zazębiające się jednak i tworzące całość?
Tom Rachman "Niedoskonali" (w oryginale "The Imperfectionists")
Nie przemówiło do mnie, mówiąc szczerze, ale to nie wina "opowiadaniowej" konstrukcji. Chyba.
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

15
Ja stawiam na krótkie formy, a jeśli poczuję się dobrze z tym co napisałem, to rozwijam do czegoś większego.
Jeśli masz pomysł, to nie zastanawiaj się, czy "nie spalę na tej formie", tylko napisz tak jak umiesz, a później zobacz, czy nie lepiej wydłużyć albo skrócić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”