Latest post of the previous page:
A czy w ta encyklopedia wspomina że kirys jest już praktycznie jedynym uzbrojeniem ochronnym tułowia w XIX wieku ? Nie uświadczysz już praktycznie kolczugi na europejskim polu bitwy (nie wspominając o przeszywanicy). Dlatego w XIX wieku słowa te stały się synonimami. Co więcej sytuacja ta trwa do dzisiaj. Dlatego ciężko wyrokować z XIX wiecznego źródła opisującego ówczesne czasy na temat czegoś co zaczęło praktycznie zanikać sto lat wcześniej. W średniowieczu wyróżniamy cechy płatnerzy i pancerników zajmujących się wyrobem innego uzbrojenia ochronnego. Nie przeszkadza to oczywiście aby powstałą[y produkty wspólne. Tak przykładowo było z mieczami gdzie miecznicy wykonywali głownie, a oprawą w zależności od przeznaczenia zajmowały się inne cechy.DeithvenAddan pisze: Przy czym co do zarzutów, że pancerz nie jest elementem zbroi, chciałbym zauważyć, że zacytowałem to z encyklopedii XIX-wiecznej, w opinii tamtejszych ludzi jak widać Kirys=Pancerz ... określenie, że kijasierzy i dragoni noszą pancerze, występowało w tej encyklopedii, jak również określenie, że stanowi on element zbroi występowało. Ciężko, się kłócić z nazewnictwem XIX-wiecznym, które było jak najbardziej zgodne z prawdą dla ludzi z epoki !!
Miecz nie ewoluuje w szablę. Szabla ma własna genezę. Co więcej koegzystuje z mieczem w czasach średniowiecznych. Tak wczesnego jak i późnego. natomiast typologia Oakeshotta podstawią zaletę ma taką że przedstawia rozwój miecza w czasie. Nie należy jednak rozważać go samodzielnie a właśnie z rozwojem zbroi i pancerza (np na podstawie Blaira).lecz zgadzam się następowała wtedy ewolucja w stronę rapierów, wielkich mieczy czy szabel na wschodzie ( np. Polska )
Nie mówię że nie występował, mówię że nie było to jakiś określony typ miecza a tylko jego cecha. Miecz nie pasujący do aktualnej mody czy też przerabiany z cechami różnych epok. Co więcej powołanie się XVI wieczny opis turnieju jest nie do końca trafny. Raz że miecze dwuręczne są w użyciu rozwijającego się w najlepsze zawodowego wojska pieszego (na koniu praktycznie nie da się używać miecza dwuręcznego,a rycerz to wojownik przede wszystkim konny, dwa że podstawową bronią rycerza do samego końca istnienia jest kopia a nie miecz). Dwa już od XIII wieku widzimy rozwój specyficznego uzbrojenia i broni turniejowej. Dlatego ciężko wnioskować właśnie na podstawie rynsztunku turniejowego o rynsztunku bojowym.DeithvenAddan pisze:Aha, twierdzisz, że bastard jako typ miecza nie występował, jak byś się odniósł do nazwy bastardsword wymienionej podczas turnieju organizowanego przez Henryka VIII ?
Co do reszty pisałem z których autorów czerpię. Dodatkowo Własne doświadczenie z walki bronią pozwala mi na odrzucenie fragmentów mówiących 3 kg mieczach długich. Jeżeli chodzi ci o konkretne zagadnienie z mojego postu to powiedz podam źródła.