16

Latest post of the previous page:

A istnieje w ogóle jakaś minimalna liczba znaków, z której trzeba sklecić opowiadanie?

17
Do 40 tys. znaków. Patrz pierwszy post.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

19
Fakt, Chii pytała o minimum. Nie podano. Ha, to ciekawe. Bo może być jedna strona?

Może któryś z organizatorów zajrzy i odpowie.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

20
Czytanie ze zrozumieniem się kłania. :P

Zawsze interesowało mnie przy tego typu konkursach, czy poniżej jakiegoś konkretnego progu liczby znaków prace są odrzucane, bo są po prostu za krótkie.

21
Jeśli w regulaminie nie sprecyzowano minimalnej ilości znaków, to nie powinni odrzucić, ponieważ tekst spełnia wymogi. Problem może być natomiast z oceną tekstu w porównaniu z innymi pracami. Weźmy na przykład tekst dwustronicowy oraz tekst mający tych stron 30. W dłuższym tekście mamy bardziej rozwiniętą fabułę i wątki poboczne. W tym krótszym mamy jedną scenę opisową. I teraz oceniający może mieć nie lada dylemat - oba teksty wbijają w fotel, ale w tym dłuższym zachwycają również wątki poboczne i misternie pleciona intryga. Czy w takim razie ocenić krótszy tekst gorzej? Tu chyba powinien się wypowiedzieć ktoś, kto już oceniał prace konkursowe.
I wear my red lipstick, grab my coat and gun...

22
Sęk w tym, że stworzyć "krótkie a wbijające w fotel" to jest baaaardzo trudna sztuka.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

23
Ja wyprodukowałam bardzo krótki tekst (około 20 tys), ale tematyka z miejsca narzuciła mojej wyobraźni konkretną wizję psychodelicznej jazdy, która rozpisana na większą ilość scen czy dłuższe opisy mogłaby już męczyć i nudzić. I tak wątpię, żeby to stworzyłam spodobało się panom z jury. Z ich prac wnioskuję, że gustują w zupełnie innych klimatach, więc raczej nie stanowię konkurencji, ale każdy konkurs to świetna zabawa. Trochę jak hazard, lub wyścigi konne.

24
No to dodatkowe "coś na zachętę: KLIK!

Dla leniwych: ujawniliśmy cztery tytuły od wydawnictwa Almaz :

1. Grzegorz Drukarczyk - "Bogowie są śmiertelni".
2. Nancy Kress - "Księżyc prawdopodobieństwa".
3. Michaił Achmanow - "Inwazja"
4. Tomasz Bochiński - "Opowieści praskie".

Wczoraj zaliczyliśmy drobny poślizg i prezentujemy Wam kolejne nagrody dopiero dzisiaj, wybaczcie. A są nimi wspominane już wcześniej... płyty z muzyką. Przekazał je do naszej puli nagród Fryvolic (do roku 1998 znany pod pseudonimem "eb dRinKeR"), prężnie rozwijający się muzyk i grafik. Od wczoraj utwory znajdujące się w albumie "Andante" kupować można za pośrednictwem iTunes, Wy za to macie niepowtarzalną szansę na dorwanie pięknie wydanych "pudełkowych" edycji albumu (pięć sztuk do zgarnięcia). FOTKA na zachętę oraz (równie zachęcający) LINK, pod którym znajdziecie 'demówki' do odsłuchania (warto również zajrzeć na FRYVOLNY PORTAL, za pośrednictwem którego możecie odsłuchać wiele innych utworów i dowiedzieć się więcej o działalności eb dRinKera). Muzyka spokojna, momentami wręcz relaksująca - może przyda się do tymczasowego ukojenia zmysłów poszarpanych przez grozę?

Kolejne nagrody - już wkrótce, bądźcie cierpliwi!

[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 ]
Prezentuję LISTĘ OPOWIADAŃ (KLIK!) biorących udział w konkursie na opowiadanie grozy "MOJE CIAŁO, MOJE WIĘZIENIE". Wciąż nie mogę uwierzyć w to, jak wiele tekstów nam dostarczyliście. Przy okazji proszę o informowanie nas o ewentualnych pomyłkach i błędach na liście.

Przy takiej ilości opowiadań wszystko jest możliwe :)

Jutro kolejny dobry news: okładka następnej książki (bardzo ciekawa pozycja!), którą możecie wygrać.

Zostańcie z nami!

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 ]
Późno kładłem się spać, więc już w nocy puściłem w obieg wspomnianą okładkę następnej książki do wygrania w CIELE-WIĘZIENIU. Mianowicie: kolejnym sponsorem nagród w naszym konkursie jest wydawnictwo... Polonsky!

Dzięki niemu możecie zgarnąć jeden egzemplarz niezwykle smakowitej antologii "NAJLEPSZE HORRORY A.D. 2012". Bartek Paszylk powołał ją do życia, nadał jej kształt i - jak wskazuje okładka - szczerze poleca. My również polecamy. Okładka (klik!) dla Was, każdy rasowy fan horroru winien dostać obfitego ślinotoku! }:->

Kolejne newsy dotyczące nagród - już wkrótce!

Stay tuned!

BTW jeszcze odnośnie tego, co pisaliście wcześniej:
Nemesis666 pisze: Z ich prac wnioskuję, że gustują w zupełnie innych klimatach, więc raczej nie stanowię konkurencji, ale każdy konkurs to świetna zabawa.
Nemesis, zarówno ja, Paweł jak i Jacek mamy bardzo "szerokie gusta". Nie sugeruj się naszymi tekstami, liczą się Wasze pomysły, Wasz styl i Wasza oryginalność. W tym miesiącu postaramy się w miarę regularnie dawać tu i ówdzie różne "dowody" na to, że wielu z Was, uczestników, potrafi nas czymś zaskoczyć albo sprawić frajdę... :)

Śledźcie fejsbuka.
Zoe pisze:Jeśli w regulaminie nie sprecyzowano minimalnej ilości znaków, to nie powinni odrzucić, ponieważ tekst spełnia wymogi.
Moje milczenie było oczywiście zgodną :)

Teoretycznie (i praktycznie też) można było przysłać shorta realizującego temat przewodni, bo regulamin nie zawiera ani jednego punktu sugerującego, że życzymy sobie tylko te dłuższe, standardowe formy.

Zresztą - przyszło sporo krótkich tekstów (strona, dwie, trzy)... i są naprawdę niezłe!

27
A może zdarzy się nawet i łyżka... Cholera, trochę się boję o to opowiadanie, ale jak zwykle jest jakaś nadzieja, że może jednak... :)

a) Nadzieja umiera ostatnia
b) Nadzieje matką głupich

W każdym razie obgryzam paznokcie i czekam na wyniki :D
Bo lubię pisać.

28
Nadzieja to beznadziejna sprawa. Od dzisiaj będę się kierować tylko logiką. Ale konkursy to dalej fajna sprawa. Prawie jak hazard.

29
Ujawniliśmy kolejną nagrodę, mianowicie dorzuconą do puli przez wydawnictwo Powergraph antologię [URL="Herosi". Świetna książka w twardej oprawie! :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”