Gdzie wysłać opowiadanie?

1
Gdzie opublikować skończone opowiadanie? Mam swoje z tegorocznych HW i trochę mnie zacukało, kiedy zaczęłam rozważać ideę wysłania go.... GDZIEŚ? Bo gdzie niby można?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

2
dorapa, wybór masz i to wbrew pozorom dość spory:
- NF
- Qfant
- Esensja
- Coś na progu

Możesz też posłać na inny konkurs np. do NF.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

4
No tak! <pacnięcie w głowę>
Zapomniałem, że jeszcze Fahrenheit jest!

Słyszałem, że do Cosia można wysyłać, ale takie raczej teksty pod pulpowy styl.
Chociaż niby każdy numer jest o czymś innym.

Dobrze, że coś się dzieje i nie stoi w miejscu. Ostatnio słyszałem, że chyba "Niesamowite historie" ruszają samodzielnie, ale dopiero pierwszy numer i nie ma info o przyjmowaniu tekstów.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

6
Nie będę się już pacał w głowę, bo zaraz wychodzę i będę miał wielki czerwony ślad, ale właśnie o "Opowieści Niesamowite" mi chodziło.
A z tym fandomem to nie przesadzałbym, bo wydaje mi się, że oni właśnie są jakby spoza, a ci autorzy i tak pisali wcześniej dla "Czwartego Wymiaru". I taki jest chyba ich główny target. Aż kupię i zobaczę jakie są tam teksty.
B.A. = Bad Attitude

7
Dzięki Panowie. Mój stan wiedzy poszerzył się o "Opowieści Niesamowite". :)
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

8
"Zupełnie inny świat" - pismo dopiero się pojawiło, ale moim zdaniem jest bardzo dobrze wydane i niektóre teksty są całkiem dobre, chociaż nie obraca się jedynie wokół opowiadań - kilka stron jest jej poświęconych, w ostatnim numerze trochę więcej, bo publikowano zwycięskie prace w konkursie wydawnictwa Czarne:)

9
Świetny temat, dzięki dorapo, też mnie to nurtuje.

Opowiadanie, którym chciałbym podzielić się ze światem, ma w sumie ponad 72k znaków. Patrząc na długości opowiadań w przeciętnym czasopiśmie, wytyczne NF itp., wygląda na to, że realna jest publikacja tylko w internetowym zinie...

No, ale jesteście mądrzy i w ogóle - może ktoś się orientuje, czy jakieś papierowe pisemko lubi zamieszczać teksty dłuższe lub puszcza je w odcinkach? Moja ignorancja w tym temacie jest znaczna, więc chętnie posłucham porad ;).
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac

11
A może spróbujcie wydać książkę w formie e-booka?:) Myślimy, że na początek to bardzo dobre rozwiązanie. Teraz dzięki platformom self publishingu jest to bardzo proste :) Nie można też zapomnieć o odpowiedniej reklamie książki - u nas dodatkowa szansa promocji – książka wydana w Virtualo pojawia się również w naszych księgarniach partnerskich, tj. m.in. empik, gandalf, merlin,nakanapie, legimi. Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://virtualo.eu/self-publishing/. Zapraszamy! :)
Virtualo

13
Virtualo pisze:A może spróbujcie wydać książkę w formie e-booka?:) Myślimy, że na początek to bardzo dobre rozwiązanie. Teraz dzięki platformom self publishingu jest to bardzo proste :) Nie można też zapomnieć o odpowiedniej reklamie książki - u nas dodatkowa szansa promocji – książka wydana w Virtualo pojawia się również w naszych księgarniach partnerskich, tj. m.in. empik, gandalf, merlin,nakanapie, legimi. Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://virtualo.eu/self-publishing/. Zapraszamy! :)
Niestety, "czysty" self-publishing nie jest rozwiązaniem, jakiego oczekuje większość Autorów ;-)

Bardzo wielu utworom przydaje się porządna redakcja, korekta, że o okładce nie wspomnę, a przed publikacją dobrze jest zrobić skład i konwersję na odpowiednie formaty (ale konwersję "ludzką", a nie komputerową!).

Ja oczywiście (!) nie jestem w żaden sposób przeciwny ebookom, ale self-publishing wymaga od Autora (wbrew pozorom) znacznie większych nakładów (pracy własnej tudzież finansowych), jeśli chce, aby jego utwór był "czytalny".

Oczywiście - jedno czy nawet kilka opowiadań można zamieścić jako S-P, ale z powieścią to już bym doradzał znalezienie wydawnictwa, nawet jeśli będzie to wydawnictwo "non-paper" ;-)
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010

14
Oczywiście poniekąd masz rację :) Self-publishing jest dobry na początek, od czegoś trzeba zacząć :) Zwłaszcza, że nic się na tym nie traci. Potem, oczywiście każdy może próbować wydać książkę w inny sposób :)
Virtualo

15
Jest jeszcze inna, dość powszechna obawa Autorów; że wydanie utworu w formie elektronicznej (czy to S-P, czy to ebook) może "spalić" utwór i zamknąć mu drogę do świata papierowych publikacji.

Stąd niewiele osób (póki co) decyduje się na wybór tej drogi. Znam praktycznie jeden udokumentowany przypadek, kiedy Autorka jasno określiła, że jej powieść ma być wydana WYŁĄCZNIE w formie elektronicznej.
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”