378
Chrisa postać jest trudna do znalezienia, ale się da. A Dorapy postać - jak się już wie, to bardzo łatwe się to zdaje, a wcale łatwe nie było. Muszę przyznać, że z maestrią Dorapa to napisała. :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

380
Thana pisze: Muszę przyznać, że z maestrią Dorapa to napisała. :)
Thano, moje ego urosło! :D
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

382
Chyba rozgryzłem postać Thany. Zostały jeszcze dwie: B.A. i Rubii. Co do pierwszej z nich coś mi świta z tyłu głowy, a druga to kompletna pustka.
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.

384
Oj, postać Rubii to przecież nawet własnymi słowami gada! :) Moja zresztą też... Dorapo, ja później napiszę, co mnie tak w Twoim tekście urzekło. ;)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

385
Caroll też ładnie zacytowała.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

386
Thana pisze:Oj, postać Rubii to przecież nawet własnymi słowami gada! :) Moja zresztą też... Dorapo, ja później napiszę, co mnie tak w Twoim tekście urzekło. ;)
Ale postać Rubii, podobnie jak ta B.A., to takie - przynajmniej moim zdaniem - pomnikowe postacie i dlatego ciężko mi je odgadnąć. Postać dorapy również mówi swoimi słowami. Twoja, Thano chyba też, co ;)
Opowiadaj. Zachowaj rytm i opowiadaj. Mów o swoich klęskach, niespełnionych marzeniach, pierwszych miłościach, o dniu, kiedy miałeś wszystkiego dość, o tej jedynej, dla której chciałeś się zabić, o tym że nie wszystko ci się udaje. Ja będę słuchał. A potem spiszę historię twojego życia.

387
Brakuje nam tylko dwóch tekstów?! Szkoda.

388
He, he, jak to widać, kto ma słuch językowy :) Żeby tak jedno zdanie z mojego tekstu wyłapać...
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

389
Mam już pozostałe dwie postaci: Rubii i B.A. Pierwszej jestem pewien na 100%, drugiej na 99% (już wiem, co mi świtało) :)

390
Rubio, żeby wyłapać, to trzeba je znać. :D

Wróć do „Dzikość Umysłu II”