Dziennik - okamzik

1
Słońce właśnie odbija się od zwrotnika Koziorożca i to jest chyba dobry moment na nowe otwarcie. Zakładam ten temat w nadziei, że zmobilizuje mnie do codziennego pisania. Kopniaki mile widziane. Świadomie nie stawiam sobie szczegółowych celów, bo one przyjdą z czasem, jeśli tylko uda mi się utrzymać regularność. Sukcesem będzie jakikolwiek dzienny urobek, którego nie wyrzucę natychmiast do śmieci. Mam niestety silny popęd niszczycielski w stosunku do własnych tekstów. Zaczynam teraz.
Weiter, weiter ins Verderben

2
Powodzenia! :) Dasz radę!
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

3
Dzięki!

Pierwsze koty za płoty. Dzisiaj 2559 znaków.

4
Skoro już pisanie zapoczątkowane, to teraz tylko kontynuować. Pochwalisz się, co piszesz? Dialogi, opisy, a może jednak jest to próba skomponowania opowiadania?

5
Na razie trudno powiedzieć co z tego wyjdzie, ale mam pewne plany. Mam pomysł na opowiadanie zimowe z lekko zdeformowaną fizyką mrozu, że tak to nazwę. Idea nie jest nowa, zainspirowało mnie to, co słyszałem o "Lodzie" Dukaja, natomiast nie czytałem jeszcze tej książki i spodziewam się, że moje pomysły będą zupełnie inne. Możliwe, że budowanie takiego świata i szlifowanie koncepcji wciągnie mnie na tyle, że wyjdzie z tego nawet jakaś minipowieść, ale do tego jeszcze daleka droga. Całość traktuję jako jedną wielką wprawkę i najpewniej po zakończeniu będzie się to nadawało tylko do śmieci, ale na pewno nauczę się przy tym mnóstwa rzeczy. Klimat jest - ziąb za oknem, długie noce - nic, tylko myśleć i pisać.

Na pewno będę oprócz tego pisał na boku jakieś drobne impresje, dialogi, sceny. Oby tylko nie brakło mi regularności. Powinno być łatwiej, jeśli przetrwam pierwszy miesiąc.

6
Dzisiaj (wczoraj właściwie) niewiele, bo 1822 znaki, ale doszło parę pomysłów i coś się zaczyna powoli wyłaniać. Bardzo powoli.

7
Ważne, że jednak siadłeś do pisania i wystukałeś te 1822 znaki. Kolejnego dnia znów skreślisz kilka zdań, aż poczujesz się pewniej w tym co robisz.

8
Wczoraj doszło 2390 znaków.

9
Kolejne 1879 znaków. Dobrze, że cokolwiek, ale nie jest dobrze.

10
Dzisiaj tylko 666 znaków. Brnę jak przez gęste chaszcze, tempo spada.

11
Dzisiaj 1133 znaki, ale tylko siłą woli i z wielkim niesmakiem. Przyczyną jest Peter Watts i jego Ślepowidzenie, które właśnie zacząłem czytać. To jest tak dobre, że jestem załamany swoimi pomysłami i swoim pisaniem w ogóle.

12
Dlaczego jesteś załamany? To powinno Cię motywować, wręcz fascynować. Przeczytałem książkę Watts'a, faktycznie bardzo dobrze napisana skłania do refleksji i zachęca do pogłębiania tematu. Spróbuj wyobrazić sobie co sam mógłbyś dodać do świata przedstawionego. Nie znalazłeś nic takiego? Żaden problem, nikt nie nakazuje Ci kopiować kogokolwiek.

Widzę codziennie aktualizację u Ciebie. Godna pochwały jest systematyczność.

13
Jako czytelnika mnie fascynuje, a załamuje jako kogoś, kto próbuje pisać. Dlatego, że i pomysł, i wykonanie są na poziomie, którego raczej nigdy nie osiągnę. Co więcej, ten typ literatury bardzo mi odpowiada i chciałbym podążać w takim kierunku. Na pewno nie interesuje mnie czysta fantasy, co najwyżej jej elementy wplecione w fantastykę naukową. Może nie będzie od rzeczy stworzyć jakąś historię w świecie Ślepowidzenia, ale na razie jestem w trakcie lektury, więc nie mam dobrego oglądu jeszcze. Podejrzewam, że kolejna załamka będzie przy Dukaju, którego trochę już czytałem, ale w kolejce są Inne pieśni i Lód (gdy tylko uda mi się je pożyczyć lub kupić).

No trudno, pozostaje dużo czytać i dużo pisać, inaczej na pewno nic z tego nie będzie. Dzięki za dobre słowo.

14
Dzisiaj 2641 znaków. Wpadł mi do głowy nowy pomysł, na razie zanotowany, zobaczymy co z tego się wykluje.

15
Nikt nie urodził się z dorobkiem w ręku, Ci Panowie włożyli wiele pracy w analizowanie naukowych pozycji. Czarne Oceany i Perfekcyjna niedoskonałość Dukaja zachaczają o Posthumanizm, sam jednak tego nie wymyślił. Czytał innych, którzy mieli coś do powiedzenia w temacie.

Oznacza to tylko tyle, że sami też możemy coś dołożyć od siebie. Przeanalizować omawiane przez nich motywy/zmiany, być może dojedziemy do innych konkluzji.

Przeczytaj jeden z wywiadów np ten:

http://katedra.nast.pl/artykul/4239/Wyw ... m-Dukajem/
Zablokowany

Wróć do „Maraton pisarski”