Grimzon pisze:
A właściwie ilu pisarzy to w Polsce trafi. Praktycznie żeby przebić kwotę bez ulgi trzeba sprzedać rocznie 40k książek.
e, mniej chyba. 25-30K
ujmę to tak: wiem ile sprzedaję ja i wiem ilu autorów jest na listach bestselerów wyżej i dłużej niż ja. Z tego mogę jakoś tam próbować ocenić...
Dużo. Kilkudziesięciu? Ponad setka? (mówimy tylko o Polakach)
I doliczcie autorów podręczników.
ustawa uderzy też w dziennikarzy. I nie sugerujcie się progiem - po pierwsze idzie inflacja, po drugie ten próg szybko obniżą.
[ Dodano: Pią 22 Mar, 2013 ]
Navajero pisze:Te nowe przepisy odnośnie rozliczania pisarzy to też sygnał. Bardzo niedobry sygnał. I niekoniecznie koniec nagonki.
ja to widzę tak: władza daje twórcom w łeb po raz kolejny. Najpierw wat, potem kryzys - sprzedaż siada, teraz odebranie ulgi. co będzie następne?
Vat lub ZUS od umów o dzieło?
Navajero pisze:Ależ to jest nagonka! Nagonka na ludzi wyróżniających się wiedzą, talentem czy intelektem. Niekoniecznie rzecz jasna pisarzy - fantastów.
Fantastyka - domena prawicy, nurt który wypluł m.in. Ziemkiewicza jest władzy z pewnością solą w oku - ale zarazem realnie znaczymy niewiele.
przypuszczam że chodzi o wkopanie prawicowym dziennikarzom.
bo ...nie wiem czy wiecie ale urząd skarbowy może zwolnić dowolną osobę fizyczną lub podmiot gospodarczy z podatku. (nie znam dokładnego trybu).
wiec myślę że prorządowi mogą spać spokojnie.
polishbritpoper pisze:
Ależ jasne, choć z tytanicznym trudem, jednak potrafimy sobie wyobrazić ludzi utalentowanych lub wyróżniających się wiedzą, nie będących fantastami.
ewentualnie, w ramach swoistej zabawy intelektualnej, możemy założyć hipotetycznie istnienie takowych