PIN I ZIELONYM. Konkurs na opowiadanie

1
Towarzystwo Aktywnej Komunikacji, organizator MFO, ogłasza konkurs na opowiadanie. Hasło przewodnie edycji 2013 brzmi: PIN I ZIELONYM.

- prace można przesyłać do 30 maja 2013

- główną nagrodę w konkursie stanowi: 3000,- zł brutto (trzy tysiące złotych). Nagrodą dodatkową jest zaproszenie do udziału w 9. finale Międzynarodowego Festiwalu Opowiadania, który odbędzie się w dniach 2-5 października 2013 we Wrocławiu.

Więcej: http://opowiadanie.org/2012/?p=1758
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

2
Okej, może jestem głupi, ale co oznacza temat? Konkretnie "pin" w zestawieniu z formą "zielonym". Jedyne znane mi znaczenie słowa (czy raczej skrótu) "PIN" to ten kod w komórkach, o to chodzi? Ale w takim razie dlaczego "i zielonym"? Choćby "PINem i zielonym", czy coś... Czy taki dziwny temat to celowo?

Inna sprawa:
Główną nagrodę w konkursie stanowi: 3000,- zł brutto (trzy tysiące złotych). (...) Podatek dochodowy wynikający z przyznanej nagrody głównej organizator konkursu naliczy, potrąci z nagrody i odprowadzi do odpowiedniego Urzędu Skarbowego zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Co to znaczy, z polskiego na nasze?
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

3
eworm pisze:Okej, może jestem głupi, ale co oznacza temat? Konkretnie "pin" w zestawieniu z formą "zielonym". Jedyne znane mi znaczenie słowa (czy raczej skrótu) "PIN" to ten kod w komórkach, o to chodzi? Ale w takim razie dlaczego "i zielonym"? Choćby "PINem i zielonym", czy coś... Czy taki dziwny temat to celowo?
Nie płaciłeś nigdy kartą debetową albo kredytową? :P Gdy korzysta się z terminala, trzeba wklepać rzeczony pin i nacisnąć zielony guziczek jako potwierdzenie. Ponieważ jeszcze kilka lat temu karty płatnicze były zupełnym sci-fi w Polsce, większość sprzedawców podając klientowi terminal zapobiegawczo dodaje krótką instrukcję obsługi, która brzmi... "PIN i zielonym". ;)
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

5
Z regulaminu:

"13. Podpowiedź jurorów: Kraj lajków, odsetek, prowizji i marż, najsłodszą mamonę i studnię bez dna, horror dżentelmenów, namiętność cinkciarzy, kolejkę w Biedronce i lans na deptaku, chwilówkę jak haj, petycję o lekkość obyczajów płciowych, dogmaty z plastiku, nawroty debetów, laskę z windykacji, seks bezdotykowy, wypad do galerii, rundkę po śmietnikach, apkę na iPada, pana komornika bardzo ładny łom, plażę za drutami i najnowszy LED — wszystko co coś warte: nam opisz i przyślij. PIN I ZIELONYM."
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

6
eworm pisze:Nie, nie płaciłem nigdy żadną kartą. Nic dziwnego, że temat brzmiał dla mnie tak obco. Zatem o to chodzi, sprytnie. Karty płatnicze, hm...
Aż dziw. :P Ja mam ze sobą gotówkę tylko kiedy idę na randkę.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

7
Seprioth pisze:Ja mam ze sobą gotówkę tylko kiedy idę na randkę.
Dziewczyna nie działa na PIN i zielonym?

Z regulaminu:
Zgłoszenie pracy na konkurs jest równoznaczne z zaakceptowaniem przez jej autora regulaminu konkursu oraz z przekazaniem na rzecz organizatora (Towarzystwa Aktywnej Komunikacji) autorskich praw majątkowych (licencji niewyłącznej, bez ograniczeń czasowych i terytorialnych) do przysłanego tekstu, co oznacza zgodę na jego publikację w drukach festiwalowych (katalog, czasopismo, antologia) i na stronach internetowych festiwalu bez dodatkowego wynagrodzenia.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

8
Temat ciekawy, nagroda więcej niż przyzwoita, warto spróbować.
Wyczytałam jeszcze, że dodatkową nagrodą dla wyróżnionych - oprócz zaproszenia na wspomnianą galę - jest bezpłatny udział w warsztatach creative writingu, które odbędą się podczas festiwalu.
Swoją drogą, chyba spodziewają się dużego odzewu, skoro termin oddania prac to koniec maja, a przyznania nagród - początek października...
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

9
Może brakuje mi piątej klepki, ale nadal nie rozumiem o co chodzi organizatorom konkursu. Hasło przewodnie/temat przewodni PIN i Zielonym (?) Że niby co? No i te podpowiedzi jurorów surrealistyczne. Czyli, że właściwie wszystko jedno o czym napiszę aby tylko była jakaś scenka z płaceniem w kasie? Albo wręcz opowiadanko o kasjerce z LIDL’a? Czy ktos może mi wyjaśnić czego oni właściwie wymagają?

10
PIN to może być Państwowy Instytut Naukowy, albo Pedalizm Inkrustowany Nubukiem. A zielony to kolor, któren wchodzi w skład palety barw. :)
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

11
Szmonika:

Imho, chodzi o włażenie z butami techniki w życie ludzkie i stopniowe odhumanizowanie tegoż, wprowadzając niejaką tępotę odruchów automatycznych i zniszczenie myślenia jako takiego :)
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

12
Dla zainteresowanych (ze strony konkursu):

"Szanowni, miło nam poinformować, że na tegoroczny konkurs na opowiadanie otrzymaliśmy zgłoszenia nie tylko z Polski, ale również z Hiszpanii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Austrii i Holandii. Po wstępnej weryfikacji przyjęliśmy do dalszej oceny 467 prac literackich, które spełniają formalne wymogi konkursu. Jury obradować będzie w składzie: Natasza Goerke, Marta Mizuro i Marcin Hamkało. Przypominamy przy okazji, że główna nagroda wynosi 3000 zł.

Listę nominowanych poznamy do końca lipca, a laureatkę lub laureata podczas finału MFO na początku października 2013 we Wrocławiu. Wybrani przez jury uczestnicy konkursu zostaną także zaproszeni do udziału w nieodpłatnych warsztatach kreatywnych. Pokłosiem konkursu będzie też antologia “PIN I ZIELONYM”, która ukaże się w październiku.

Serdecznie Wam dziękujemy za tak liczną i wielobarwną odpowiedź na nasze zaproszenie. Kolejne informacje na temat konkursu będzie można na bieżąco śledzić na naszej stronie internetowej (opowiadanie.org) i na profilu fb.com/opowiadanie. Zapraszamy też wszystkich zawczasu do udziału w konkursie MFO 2014. Temat ma być tym razem podobno naprawdę morderczy."

Prawie 500 prac. Wow! Jury ma co robić ;)

14
Jest na pewno uth Modar.

Gratulacje.

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”