166

Latest post of the previous page:

Moje głosy poszły na Mrugnięcie i Czasem słońce czasem deszcz. Z naciskiem na to drugie.
Zaciekawił mnie tez Pajacyk, świetnie napisace oraz Mietek, ale jednak ciekawośc, co będzie dalej była większa przy Mrugnieciu i Czasem słońcu...

Dużo dobrych tekstów, ciężko wybrać te dwa. Mam nadzieję, że wszystkie zakończenie będą dostępne do przecyztania po za majówce :-)

167
Smoke pisze:widzę że większości połowę mocy obliczeniowej zabrały domysły kto co napisał, więc niech następny konkurs będzie transparentny
Ale dlaczego? Zgadywanie autorów to też zabawa.
Pokazuje też, czy autorzy są łatwo rozpoznawalni, a to też jest jakiś znak, wskazówka, dotycząca ich twórczości .
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

168
Mam swoje nominacje na Mistrza Jasnej Strony Mocy Bohatera
1. Jasna strona mocy - za stworzenie kreacji postaci w werku zegarka. Jeżeli kółka nie zadziałają znajdę Cię, Autorze, po ciemniej stronie monitora!
2. Mietek dobry chłopak - Bo dobry chłopak jest! :D Ponieważ to pisała według mnie kobieta, to jeżeli popsuje kreację Mietka, to też ją zajdę!
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

170
Lady:

Jeśli obstawiam dobrze, to nie wiem czy Ona Ci to wybaczy ;)

Pozdrawiam,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

172
A ja nawet nie mogę pospekulować... :(
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

173
Dorapa:

Za to tylko Ty wiesz co jest dalej... :)

Pozdrawiam,

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

174
Kroniki SB

[Dzisiaj 21:36] Thug: możesz podać przykład na jakiejś z tych z dorapokonkursu, bo chyba nie łapie
[Dzisiaj 21:38] Natasza: Na przykład w Cukroczy - ona jest zdefiniowana tytułem - gratuluję autorowi
[Dzisiaj 21:38] Natasza: Zobacz- zbadaj ten neologizm - rozpuść cukier w myśli i gramatyce
[Dzisiaj 21:39] Natasza: Cukroczy ma formant tzw. wykonawcy czynności
[Dzisiaj 21:39] Natasza: jak "motorniczy"
[Dzisiaj 21:39] Natasza: motyw cukru i motyw "widzieć"
[Dzisiaj 21:40] Natasza: i sobie patrzę
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

175
Hey,

No to sieję dobro.

Coś wiosennego - Lekkość, humor, genialne oddanie klimatu. Świetny język "wewnętrzny".

Cukroczy - Męski kopciuszek? Czemu nie. Z tego krótkiego fragmentu bije ciepło i tęsknota. Dobre dobro.

Czasem słońce, czasem deszcz - Tajemnica. Głębia (albo stylizacja na głębię, jednak siejąc dobro stawiam, że głębia). Doskonały język. Dobro wielowymiarowe? Dobro niedostrzegane? Chcę wiedzieć. PUNKT PIERWSZY

DZIEŃ - Tomek Misiem? Samo dobro. Jak sobie poradzi? Co w sobie odnajdzie? Ciekawi.

Gorsze od... - Najbardziej moim zdaniem niedoceniany w kategorii "w co się to rozwinie?". Starannie, krok po kroku, budowany klimat, nastrój. Bardzo precyzyjnie i zdecydowanie na drodze do celu.

Jasna Strona Mocy - Mistrz formy. Fabuła podawana jak krople z nie zakręconego kranu, pozwala zaszaleć wyobraźni i wypełnić luki w czaso-fabule. Jeśli było to celowe - gratulacje.

Kamienny Bark - To jest naprawdę bardzo dobry tekst. Fabuła zdaje się tylko trywialna, ale nos mi świadkiem, że obiecuje coś pod powierzchnią. Nęci i kusi.

Miejcie oczy szeroko otwarte - Tekst rozłożył mnie na łopatki. Najbardziej tajemniczy z konkursowych jak dla mnie.

Mietek dobry chłopak - Największą siłą Mietka jest to, że pod skorupą wesołej, disco-opowiastki są rzeczy inne, ważne. To bardzo dobre wyprowadzenie do mądrego tekstu obyczajowego.

Mrugnięcie - Dobrze nakreślona postać, bardzo duże możliwości rozwoju fabuły. Dobro radosne, szalone? Moment ucięcia tekstu powoduje ciekawość.

Pajacyk na linie znikąd - Pajacyk wywołał we mnie chaos. Chaos uczuć, a tego właśnie oczekuję. Jest "zapamiętywalny" a to bardzo dobrze. Walczył u mnie z Mietkiem, Barkiem i Pytią. I wygrał. DRUGI PUNKT.

Pytia - Uwielbiam Autora za to, jak w tak krótkim fragmencie dał nam poznać z czym obcujemy. Doskonałe. Klimatyczne. Geigerowskie. Piękne.

Tęczowe kocię - Dobro klasyczne. Miękkie, ciepłe i futrzaste. Gdyby trwała dalej zima zastanawiałbym się i nad tym tekstem.

To spojrzenie - To chyba osobisty tekst, a to wartość sama w sobie (3xto). Wiele nostalgicznego dobra może tu wykiełkować.

Moje głosy - "Czasem słońce.." i "Pajacyk..."

Dzięki wszystkim, którzy brali udział.

G.

176
Kroniki SB

[Dzisiaj 20:13] rubia: Jasne, fajnie jest poznać ciąg dalszy i zakończenie, a nawet autora.
[Dzisiaj 20:15] Godhand: Thug: a ja zakładam, że poznamy większość.
[Dzisiaj 20:16] Godhand: Rubio rozwiniesz?
[Dzisiaj 20:16] Thug: nie zaprzeczę, a ty zdecydowałeś się i tak pokazać zakończenie?
[Dzisiaj 20:16] Thana: Ja tam jestem ciekawa, które dwa teksty są tego samego Autora. Bo ktoś podobno dał dwa.
[Dzisiaj 20:17] rubia: Ale przecież na tej kanwie trzeba coś własnego wyhaftować. Czyli: należałoby wybierać teksty, które dają największe możliwości poprowadzenia własnej historii. A to wcale nie muszą być te, które się najbardziej podobają. Przecież nie jest Waszym zadaniem wchodzenie w buty autora?
[Dzisiaj 20:18] Godhand: a mi się wydaje że wiem i kto, i które
[Dzisiaj 20:19] Godhand: Rubia: zauważ, że wybierający swoją dwójkę podają różne motywy wyboru
[Dzisiaj 20:19] Thana: Rubio, ale to nie na tym polega, że ktoś będzie kończył te teksty. One już są napisane w całości, tylko te całości leżą u Dorapy w sejfie.
[Dzisiaj 20:20] Godhand: Rubia: i właściwie dlaczego tak? jeśli przewiduję sugerowane rozwinięcie fabularne i mnie się ta linia podoba to czemu miałbym nie wybrać?
[Dzisiaj 20:21] Thana: Godhand, nie mów kto, ale powiedz, które Twoim zdaniem spod tego samego pióra wyszły?
[Dzisiaj 20:21] Caroll: no, no, ale się bitwy szykują:)
[Dzisiaj 20:22] Godhand: Mietek i Pytia - bo Autor nie mógł się zdecydować na formę
[Dzisiaj 20:23] Caroll: hmmm, ja chyba bym inaczej autora obstawiła
[Dzisiaj 20:24] Thug: a mi się zdawało, że ty mówiłeś o wysłaniu drugiej pracy
[Dzisiaj 20:24] Godhand: dziś wieczorem moje typy
[Dzisiaj 20:25] Godhand: ledwie zdążyłem w ekspresowym tempie jedną, nawet ciut brakło czasu na wyrywanie chwastów
[Dzisiaj 20:26] Thug: a może to z tą druga się tak spieszyłeś? tak dla niepoznaki
[Dzisiaj 20:27] Caroll: a nie jest tak, że zgadywać mamy dopiero po zakończeniu ankiety?
[Dzisiaj 20:27] Caroll: *że
[Dzisiaj 20:27] Godhand: może
[Dzisiaj 20:27] rubia: Thano: wiem, że one leżą. Godhand: ależ możesz wybrać. Chodzi mi raczej o pewien potencjał fabularny. Dziwi mnie, że nikt na razie nie wskazał tekstu, który ma go najwięcej - moim zdaniem, naturalnie.
[Dzisiaj 20:27] Thana: Ja myślę, że "To spojrzenie" jest czyimś drugim tekstem. Ale mam wątpliwości, który jest tym pierwszym.
[Dzisiaj 20:27] Godhand: zgadujemy sobie ot tak, przecież nikt nie potwierdzi, że strzelamy dobrze
[Dzisiaj 20:28] Thug: rubia, to bądź pierwsza
[Dzisiaj 20:28] Godhand: Rubio: a który to?
[Dzisiaj 20:28] Thug: caroll a ty też zgadujesz autorów?
[Dzisiaj 20:28] Thana: Rubio, ale ja tak właśnie wybierałam (starałam się). Może nie pod kątem typowo fabularnym, ale pod kątem możliwości oddziaływania na odbiorcę. Szukałam w tych początkach potencjału.
x e [Dzisiaj 20:30] Thana: Nikt nie potwierdzi, a niektórzy może nawet celowo na manowce zwodzą!
x e [Dzisiaj 20:33] rubia: Godhand: a nie powiem. Ale jest tak, że pewne historie są przewidywalne. Mniej lub bardziej, lecz można wymyślić, w jakim kierunku potoczy się akcja. No, powiedzmy, w 2 albo 3 kierunkach A jedna (przynajmniej dla mnie) historia jest zupełnie nieprzewidywalna. I dlatego mówię o tym potencjale.
x e [Dzisiaj 20:36] Thug: Tam gdzie wydaje się, że wynik jest znany, najłatwiej popełnić błąd
x e [Dzisiaj 20:37] Godhand: ale w takim razie można było wstawić jednostronicowy opis przyrody - możliwości fabularne nieograniczone
x e [Dzisiaj 20:41] rubia: Od opisu przyrody raczej trudno przejść do akcji - chyba że ktoś lubi alegorie
x e [Dzisiaj 20:42] Thana: Można było. I to wcale niegłupi pomysł. Tylko chyba nikt na to nie wpadł. Bo wiesz, przyrodę można bardzo rozmaicie opisać.

177
Thug pisze:
Smoke pisze:widzę że większości połowę mocy obliczeniowej zabrały domysły kto co napisał, więc niech następny konkurs będzie transparentny
Ale dlaczego? Zgadywanie autorów to też zabawa.
Pokazuje też, czy autorzy są łatwo rozpoznawalni, a to też jest jakiś znak, wskazówka, dotycząca ich twórczości .
dlatego że jest mi smutno bo nikogo nie rozpoznałem :( a tak poważniej to wtedy byłoby więcej czasu na takie posty jak napisał Godhand - dzięki za dobre słowa o moim tekście ( jak o każdym) :D ale o to chodzi

dorapa- zgadzam się jednocześnie na publikację całości nawet w tak nieprawdopodobnej sytuacji jak moje przedwczesne odpadnięcie :)

178
Smoke, ja bym powiedziała inaczej - nawet w tak nieprawdopodobnej sytuacji jak Twoje przejście do kolejnego etapu. ;)

180
Na moc posępnego czerepu! Mocy przybywaj!

181
jako że są tylko dwa głosy (na co wielu narzeka) oraz istnieje duże ryzyko odpadnięcia tekstów z zakończeniem lepszym niż początek ( i niektórzy zmieniliby swój głos) proponuję wprowadzenie formuły znanej z Turnieju Czterech Skoczni czyli Lucky loosers- niech do czterech wybranych zostaną dołączone 2-3 które nie przeszły (znane będą już ich zakończenia) i wtedy niech odbędzie się finał (niekoniecznie w parach, można grupowo, powtórzyć głosowanie- żeby nie było dramatu przy eliminacji par)

uatrakcyjni to konkurs jeszcze bardziej i dołoży sporo emocji na półmetku, a jeśli pomysł jest zbyt radykalny to chociaż nagroda/ wyróżnienie dla najlepszego loosera

Wróć do „Walki mocy 2013”