Jak napisać dobry felieton

1
Witam! Mam zamiar napisać swój pierwszy felieton o sprawach damsko-męskich . Mam odnośnie tego parę pytań.
Czy forma,kształt całej treści jest dowolny ? Czy trzeba stosować pewne zasady?
Czy autor może pisać w 1 osobie, odnosić się do swoich osobistych doświadczeń - opisywać je ?
Prowadzenie wewnętrznych monologów jest dozwolone?

No to na razie tyle pytań :)
Zawsze pozostać sobą - cokolwiek nam los przyniesie. Nie zmieniajmy się by sztuczność nie ogarnęła świata.

2
http://www.awdiejew.charaktery.eu/sztuk ... ieton.html

;)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
Felieton to jest taka bestia, że tam wszystko można (no, prawie). I to zazwyczaj ludków gubi, bo nie umieją sobie z tą wolnością poradzić.

A żeby ją ujarzmić, trzeba mocno trzymać językowe wodze. Ciężka sprawa.

Ale z drugiej strony, jest to pole do popisu jak żadne inne (moja opinia). Albo polegniesz z kretesem, albo zabłyśniesz. Aha, mierność jest porażką. ;)
www.huble.pl - planszówki w klimacie zen!

4
Zobaczymy jak mi to wyjdzie:) Na razie mam dopiero początek
Zawsze pozostać sobą - cokolwiek nam los przyniesie. Nie zmieniajmy się by sztuczność nie ogarnęła świata.

5
Erythrocebus pisze:Felieton to jest taka bestia, że tam wszystko można (no, prawie).
Celna uwaga. Ale pamiętaj Lilia, że felieton jako taki, musi być tworem subiektywnym, a jako taki, nie rzadko wzbudzać będzie emocje biegunowo odległe od tych, których oczekujesz.
Lilia pisze:Na razie mam dopiero początek
Swoboda przy felietonie faktycznie jest ogromna, na co zwrócił uwagę kolega Erythrocebus. Ale uważaj - nie przesadź. Felieton nie powinien być zbyt długą i rozwleczoną formą.
Powodzenia i daj znam znać jak już będzie redi.
www.darkaraghel.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”