16

Latest post of the previous page:

Smoke pisze: i o to mi chodzi- żeby określić czy dany tekst:
a) z góry wiadomo, że nie ma szans gdziekolwiek
b) mógłby
c) można go posłać wszędzie bez obaw
A skąd mamy to wiedzieć? Poza tym takie uwagi są czasem zawarte w weryfikacjach. Ja się nie będę wypowiadać czy ktoś jakiś tekst wydrukuje czy nie bo tym "ktosiem" nie jestem i nie wiem. Chcesz wiedzieć na pewno - ślij do wydawnictwa. Jak nie odpowiedzą będziesz wiedział, że tego poziomu najwyraźniej nie ma.
Czarna Gwardia
Potęga słowa - II tekst

17
Smoke pisze:samemu nie da się tego zrobić przecież
No właśnie pisałem, że jeśli czytasz wydrukowane książki i opowiadania, to jesteś zdolny porównać się do kogoś. Bierzesz kilka opowiadań i wybierasz najgorsze wydrukowane i patrzysz, czy napisałbyś to lepiej czy gorzej. I masz swój poziom druku.
(Pisze to osoba, która jest świadoma, że nie osiągnęła jeszcze poziomu druku.)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

18
I will never forget!!
Ale że wiosna i Jasna Strona Mocy, to miłosiernie odpuszczam.
Smoke, nie nudź jak stara kataryna.
Wszyscy Ci mówią to samo.
1. Wrzucasz tekst do weryfikacji.
2. Dostajesz ocenę. Módl się, żeby zrobiły to osoby z umiejętnościami, o jakich pisałem.
3. Szlifujesz tekst korzystając z uwag.
4. Zwracasz się z uprzejmą prośbą do któregoś z Wielkich na priva. Chyba nie ma wątpliwości, o kim mowa. Może nie odmówi. Jak Ci powie, że jest dobrze, to jest dobrze i możesz startować w wielki świat. Co w zupełności nie gwarantuje Ci niczego, zwłaszcza publikacji.
Systemowej oceny "poziomu druku" na Wery nie ma i raczej nie będzie z przyczyn, które powyżej jasno wyłuszczono.
I tyle.

19
(ocena warsztatu, stylu, schematyczności itp) jest to dobra i niezbędna rzecz, tak samo jak w ocenie muszą też być wskazane mocne strony- chcę tylko powiedzieć, że oprócz tego dobrze byłoby zweryfikować tekst (coś poważniejszego) pod kątem poziomu druku
A czy wskazanie, że masz całą masę błędów i nie potrafisz dobrze prowadzić fabuły, czy też nie potrafisz pisać ciekawych dialogów nie jest czymś w stylu powiedzenia "to nie jest poziom druku"?
Osoby, które wrzucają tu teksty są domyślne i potrafią połączyć fakty - skoro wszyscy uznali mój tekst za słaby, a ja starałem się ze wszystkich sił, to znaczy, że jestem jeszcze za słaby. Jeśli chwalili, mając jakieś "ale" to i tak muszę pracować.
Człowiek jest istotą myślącą - samemu potrafi wyciągnąć wnioski. To, na jakim etapie w drodze do debiutu jesteśmy musimy określić też samemu. Trzeba pamiętać, że tekst, który dla Ciebie jest świetny, dla innych jest mierny (nie mówię tu o obniżeniu wartości odbioru przez błędy), bo mają inny punkt widzenia. Ale może akurat wydawca jest bliższy Twojemu światopoglądowi i uzna, że coś takiego warto wydrukować.
Są gusta i guściki, ale Twój "poziom druku" to nieokreślony dokładnymi ramami etap, który osiągnąć pomagają Ci inni - wytykając błędy, chwaląc i krytykując. Ale tylko od Ciebie zależy, co zrobisz z tym dalej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”