Światy Zajdla

1
Światy Zajdla – konkurs polconowy
Zakończenie: 31/05/2013

http://alchemiaslowa.net/konkurs/swiaty ... polconowy/
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

2
Jeszcze nie doczytałam jakie są nagrody ani czego w ogóle chcą, a już marzę o tym konkursie.
"Temat: Fantastyka socjologiczna, dystopia, antyutopia, fantastyka polityczna, motywy występujące w twórczosci Janusza Zajdla, itp."
Stworzyli ten konkurs specjalnie dla mnie, ja to wiem. Teraz szczęście się do mnie uśmiechnie, 2014 zostanie ogłoszony rokiem Strugackich i będzie konkurs na fantastykę socjologiczną, dystopię, antyutopię i DZIELNYCH, RADZIECKICH KOSMONAUTÓW. Chyba już mi drżą palce. Ależ cudownie rozkosznie konkursowa będzie ta wiosna. Maratonik może jakiś sobie zrobię? ;3;3;3

3
Faktycznie ciekawe. Nigdy nie pisałem fantastyki tego typu, ale warto się zmierzyć z sobą samym.
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

4
Też nie przypuszczałam, że mogłabym coś w tym kierunku napisać. A jednak :)

Ze strony Lubimyczytac.pl

"Redakcja AS o temacie konkursu:
Doszły do nas słuchy, że temat nieco przerażający i trudny. Czyżby? Fantastyka socjologiczna skupia się na człowieku. Ja człowiek, ty człowiek, on/ona/ono człowiek, wy ludzie. Znamy się mniej lub bardziej na ludziach wszyscy, nieprawdaż? To zastanów się, przyszły autorze, jak znany nam wszystkim człowiek poradzi sobie w wymyślonym przez Ciebie świecie, w zadanych warunkach: Będzie się buntować, czy nie? Będzie mu dobrze w takiej rzeczywistości, czy nie? Jak się w niej odnajdzie, jak będzie funkcjonować? W fantastyce socjologicznej zmiany technologiczne, gadżety schodzą na dalszy plan, choć z reguły nadal są obecne.
Gatunek ten może dotyczyć bardzo wielu aspektów życia człowieka: szeroko rozumianego „systemu” - politycznego, społecznego itd. To nie tylko najczęściej podnoszony w tego typu literaturze totalitaryzm - to też bunt przeciwko korporacjom, spojrzenie na jarzmo kulturowo-społeczne nakładane na człowieka przez niego samego - lub przez kogoś z zewnątrz.
I co, nadal trudne? Mamy nadzieję, że nie tak bardzo. Jeśli jednak nadal macie wątpliwości - ciąg dalszy podpowiedzi i wskazówek niebawem nastąpi. Powodzenia w pisaniu!"

[ Dodano: Wto 14 Maj, 2013 ]
No i co? Ktoś podołał trudom tworzenia? :)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

5
Rozdzielam na życzenie Magic
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

6
Dziękuję! :)

Ze strony konkursu na FB:

"Postanowiliśmy przedłużyć konkurs o kilka dni - nowy termin to niedziela, 9 czerwca, do północy. Cyzelujcie teksty, trzymamy za was kciuki!"
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

7
Hah, fajnie. Ja płodzę wiekopomne dzieło ;p Jeszcze tylko ćwierć, mam nadzieję dzisiaj skończyć. Tylko boję się że będzie za bardzo oniryczne i za mało przejrzyście socjologiczne.

8
Nemesis, lepiej się spręż, bo Magic ostatnio w dobrej formie jest! :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

9
Prężenie się nic tu nie da. Wszystko zależy od gustów jury. A nie znam ich na tyle dobrze, żeby umieć się wkupić. Dystopia to jest mój (MÓJ) temat. Jeśli nie docenią mojego tekstu, to ich strata ;]

[ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 ]
Cofam wszystko co powiedziałam, oo, ja nędzna. Jurorem będzie Rafał Kosik, to zmienia postać rzeczy. Jakikolwiek tekst wybierze, będzie to tekst dobry, a moje opowiadanko, naiwne w swoim naśladowaniu wad tekstów Janusza Zajdla a przy tym mające wady moich tekstów, zapewne daleko nie zajdzie ;,,c. Ale gdyby zaszło! Autograf imć Rafała podwoiłby wartość nagrody ;3;3.

11
Miałem plan wysłać tekst, ale w połowie pisania odpuściłem - fantastyka socjologiczna to nie moja bajka. Dokończę opko i wyślę na inny konkurs.
Coś tam było? Człowiek! Może dostał? Może!

12
Też wysłałam. Dzisiaj dostałam potwierdzenie mailem.
A to wpis z FB:

"DING-DONG, kramik zamknięty!

Licznik zatrzymał się na numerku 41, do wszystkich autorów prac, które do nas dotarły, zostały już wysłane potwierdzenia.

Przesyłki z kawą i czymś słodkim do kawy dla jury bardzo mile widziane - bez wątpienia się przydadzą :D "

41 prac, to chyba bardzo mało...

[ Dodano: Pon 10 Cze, 2013 ]
Thana pisze:Nemesis, lepiej się spręż, bo Magic ostatnio w dobrej formie jest! :)
Dzięki! :) Od razu ten poniedziałek stał się dużo przyjemniejszy :)

13
Zawsze jest nadzieja, że tych czterdziestu to jakieś tuzy polskiej fantastyki xd. Ale ja nie jestem dobra w nadziei.

15
Ze strony konkursu na FB:

"Przepraszamy za to, że nie ma jeszcze wyników, ale po drodze jury napatoczyły się bardzo nieprzewidziane okoliczności zewnętrzne - prosimy o jeszcze chwilę cierpliwości. Nie trzymamy was w niepewności ze złośliwości, żebyście nam tu palce pozjadali - bo kto nam na kolejne konkursy będzie teksty pisał?"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”