Około ilu słów/stron dobrze by było mieć w swojej pierwszej książce?
Dodam, że nigdy nic wcześniej nie pisałem.
2
To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie i fabuły książki. Jednak ja bym polecał Tobie zrobić to, co sam robię. Jeśli masz dobry pomysł na książkę, ale jeszcze nie masz wprawy w pisaniu to zacznij od krótszych opowiadań, by wyrobić swój styl i polepszyć warsztat.
"Laugh and the world laughs with you, weep and you weep alone." Ella Wheeler Wilcox
4
Jeśli chcesz napisać prawdziwą poważną książkę to ok 450 tyś znaków daje ci objętośc w druku rzędu 300 stron.
Oczywiście można to wszystko złożyć i złamać inaczej -
Przykłady:
Kroniki Jakuba Wędrowycza ok 450 tyś znaków
Polskie wydanie 290 stron
Czeskie wydanie 248 stron
Ukraińskie wydanie 268 stron
Sugerowałbym celować w 500 tyś znaków.
Oczywiście można to wszystko złożyć i złamać inaczej -
Przykłady:
Kroniki Jakuba Wędrowycza ok 450 tyś znaków
Polskie wydanie 290 stron
Czeskie wydanie 248 stron
Ukraińskie wydanie 268 stron
Sugerowałbym celować w 500 tyś znaków.
10
Pisz, pisz i jeszcze raz pisz. Ale nie chwal się całą seria od razu, bo będziesz miał taki sam problem jak autorka cyklu "Wielki Czarny Ocean". Jeśli znajdziesz wydawcę pierwszego tomu, to mu powiesz, ze planujesz już drugi (to, że masz go już w szufladzie nie ma znaczeniaCholera... To co mam dokończyć tą książkę i zaprzestać kolejnych tomów, znaczy zatrzymać pracę nad nimi?
W zanadrzu mam pomyśł na dość dobry kryminał, ale czy takie coś jest dobre - skakanie po stylach?

\
11
Dobra, dobra... Jeszcze czeka mnie kupa poprawek i ocena moich nauczycielek od polskiego;] ( u których miałem zawsze 2) bo nigdy nie lubiałem lektór szkolnych a filozoficzne wypracowania na temat "trele morele wpływni na inne morele" pisałem na kartkę w zeszycie:D. Może urywki wrzuce tutaj - dialogi bo coś kiepsko mi idą - je byście ocenili, ale to dopiero za miesiąc kiedy kwarantanna przeminie:(
A co sądzicie o pisaniu raz SF a raz Komedia, bądz dramat?
A co sądzicie o pisaniu raz SF a raz Komedia, bądz dramat?