Dawno nikt nie pisał w tym temacie, ale może się ktoś odezwie

Otóż w mojej głowie powstaje powieśc (chyba) fantasy i mam za dużo (a może właśnie za mało) pomysłów na świat, w którym będzie się toczyc akcja. Miło będzie jak ktoś stwierdzi, czy moje pomysły są idiotyczne, czy bardzo idiotyczne (a może o dziwo będą całkiem zjadliwe) i czy to się w ogóle, że się tak wyrażę, kupy trzyma.
Świat to coś jakby Ziemia w rzeczywistości równoległej (ogólnie są u mnie wymiary równoległe, niektórzy wiedzą o ich istnieniu, ale nie można się między nimi przemieszczac). Jedno Słońce, dwa księżyce. Setki lat wcześniej miała miejsce jakaś-apokalipsa-na-którą-brakuje-mi-pomysłu, która zastała ludzkośc na etapie rozwoju mniej więcej początku XX wieku. Zachwiała ona jakby równowagą pomiędzy rzeczywistościami równoległymi, jest pomiędzy nimi pewna energia, z której korzystają magowie. Prawa fizyki są normalne, ale magia może je w pewien sposób wypaczac.
Najważniejszym miejscem na świecie, gdzie zachowały się pozostałości dawnej techniki i nauki jest północ, w tym rejonie znajduje się wielkie państwo o ustroju totalitarnym, które koncentruje się głównie na rozwoju. Rasy: przede wszystkim ludzie, myślę też o rasie ludzi z gór, żyjących w mało cywilizowanych warunkach oraz ludzie długowieczni, którym po apokalipsie przypadło władanie magią. Są oni w dużej mierze łączeni z minioną zagładą, uważani z powiązanych z demonami i ogólnie mrocznymi siłami, dlatego są znienawidzeni przez ludzi. Magia polega głównie na prostej telekinezie i telepatii, ewentualnie uzdrawianie, iluzje - zdolności zależne od osoby. Jest ich na świecie niewiele - gromadzą się w latającym mieście, znajdującym się na granicy wymiaru, a trochę w umysłach magów - taki jakby magiczny matrix
Trochę to bez ładu i składu wygląda, ale taki jest ogólny zarys. Aha, jeszcze coś. Po apokalipsie zdarzają jakieś specyficzne burze, z których wyładowań atmosferycznych magowie też mogą czerpac moc. Ogólnie chciałabym, żeby burze pełniły jakąś rolę, ale jeszcze nie wiem jaką. Będę wdzięczna za jakieś mądre wskazówki i sugestie