Latest post of the previous page:
Daj, daj, daj nie odmawiaj...143
ale chodzi o to że o ile o Mannie pomyślałem równolegle z Miłoszem to na EMR i Pollacka nie wpadłbym bez gógl, nie mówię przecież, że Ty się posiłkowałaś gógl przy zagadce
[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 ]
dobra;
pierwszy tom jednej z jego powieści rozpoczyna się przedmową a ostatni kończy posłowiem
dowiódł swego patriotyzmu nie tylko piórem (i poniósł tego konsekwencje)
jego pierwsze utwory najczęściej bywają przemilczane- i nikt łącznie z samym autorem nie ma o to pretensji, ale potem... było już tylko lepiej
proponowano mu dobre stanowisko krytyka ale odrzucił je na rzecz pisania, twierdząc, że woli coś zostawić po sobie niż tylko pisać o innych
jeden z ulubionych pisarzy Stalina
ku pokrzepieniu pozwoliłem sobie przepisać fragment jego poglądów na temat pisania (i on walczył z zaimkologią):

[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 ]
dobra;
zagadka:na dwie dekady przed otrzymaniem literackiego Nobla posługiwał się pseudonimem Smoke
pierwszy tom jednej z jego powieści rozpoczyna się przedmową a ostatni kończy posłowiem

dowiódł swego patriotyzmu nie tylko piórem (i poniósł tego konsekwencje)
jego pierwsze utwory najczęściej bywają przemilczane- i nikt łącznie z samym autorem nie ma o to pretensji, ale potem... było już tylko lepiej
proponowano mu dobre stanowisko krytyka ale odrzucił je na rzecz pisania, twierdząc, że woli coś zostawić po sobie niż tylko pisać o innych
jeden z ulubionych pisarzy Stalina
ku pokrzepieniu pozwoliłem sobie przepisać fragment jego poglądów na temat pisania (i on walczył z zaimkologią):
W dobrym języku powinno być dużo rzeczowników konkretnych, takich jak: stół, kapelusz, słońce, chłop itd. Liczba słów powinna być mniejszą niż połowa rzeczowników, a przymiotniki winny stanowić trzecią lub czwartą część rzeczowników. Innymi słowy: na 100 wyrazów powinno być około 35 rzeczowników, około 15 słów, około 10 przymiotników i około (niestety!) 40 wyrazów beztreściwych, tj. zaimków i części mowy nieodmiennych.