136

Latest post of the previous page:

Daj, daj, daj nie odmawiaj...
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

139
Jakoś tak się samo przez się zrozumiało.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

140
ciepło.
jego powieść ekranizował Sydney Pollack
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

143
ale chodzi o to że o ile o Mannie pomyślałem równolegle z Miłoszem to na EMR i Pollacka nie wpadłbym bez gógl, nie mówię przecież, że Ty się posiłkowałaś gógl przy zagadce :)

[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 ]
dobra;
na dwie dekady przed otrzymaniem literackiego Nobla posługiwał się pseudonimem Smoke
zagadka:
pierwszy tom jednej z jego powieści rozpoczyna się przedmową a ostatni kończy posłowiem ;)
dowiódł swego patriotyzmu nie tylko piórem (i poniósł tego konsekwencje)
jego pierwsze utwory najczęściej bywają przemilczane- i nikt łącznie z samym autorem nie ma o to pretensji, ale potem... było już tylko lepiej
proponowano mu dobre stanowisko krytyka ale odrzucił je na rzecz pisania, twierdząc, że woli coś zostawić po sobie niż tylko pisać o innych
jeden z ulubionych pisarzy Stalina
ku pokrzepieniu pozwoliłem sobie przepisać fragment jego poglądów na temat pisania (i on walczył z zaimkologią):
W dobrym języku powinno być dużo rzeczowników konkretnych, takich jak: stół, kapelusz, słońce, chłop itd. Liczba słów powinna być mniejszą niż połowa rzeczowników, a przymiotniki winny stanowić trzecią lub czwartą część rzeczowników. Innymi słowy: na 100 wyrazów powinno być około 35 rzeczowników, około 15 słów, około 10 przymiotników i około (niestety!) 40 wyrazów beztreściwych, tj. zaimków i części mowy nieodmiennych.

145
Na rosyjskim w szkole męczono nas Gorkim.
Mai uniwersitety ---- jeju co to był za gniot
To możliwe, ze liczył z nudów słowa.
Ostatnio zmieniony ndz 18 sie 2013, 18:20 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

146
Prus :)

[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 ]
a wiesz że miałem dać Gorkiego bo akurat mi tu zaległ na półce :o byś wtedy strzeliła :D

147
To teraz ja. Nasz zagadkowy autor:
- Pierwszą powieść opublikował jako nastolatek.
- Posiada tytuł szlachecki.
- Ma córkę pracującą w branży pokrewnej.

Jak będziecie się długo głowić, rzucę podpowiedź.
tl;dr

Kawa moim bogiem.

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”