271

Latest post of the previous page:

Olga Tokarczuk.
Pewnie nie ona, ale chciałam jej nazwisko wymienić w zagadkach literackich
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

273
Nie Olga. Dam podpowiedź: to nie jest nikt z Polski.

No tak! Znowu Smoke! Brawo! :D
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

277
Jose Tlatelpas?

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

278
oj trudne, wskazówki; rocznik 44, jest tylko we francuskiej wiki (chyba) a bohater książki ma imię i nazwisko radzieckiego generała, szefa kgb i gru

279
Przepraszam za pardon, czy mogę dać łatwiejsze, żeby sobie w trakcie zgadywać?
Tak na rozgrzewkę, bo Smoke wyszedł poza skalę trudności?

Na początku postanowił być luzakiem. Pewnie z przekory, bo tatko – kaznodzieja to niemałe obciążenie. Do tego wcale nie uśmiechało mu się zasuwać, jak wszyscy wkoło.
Zatem poszedł pracować w tancbudzie, żeby się nie spinać.
No może tancbuda była szczególnego rodzaju, więc na muzie zna się, i owszem.
Lecz przed przeznaczeniem nie ma ucieczki.
W końcu i tak został profesorem.
Nie znosi psychofanów.
Za to sam jest psychofanem rzeźby na figurze. W najprostszy możliwy sposób.

282
Olla:
Si. Brawo! :-)

Poza konkursem częściowo, bo God wcześniej rozdwoił. Niech Gospodyni zadecyduje.

Natasza:
Upartą jesteś rzeźbiarką. Mnie Sierow po polsku nie wyrzucał niczego (hiszpańskie wyliczenie poetów z Quebecu) :-) a ecrivainy dały listę ale pod 44 rocznikiem nie było gada. Po francusku ni chu chu i dałem spokój. Ty to jesteś ambitna! Chapeau bas! :-)

283
Leszek Pipka pisze:Niech Gospodyni zadecyduje
Ja myślę, że kolej Nataszy. Należy jej się! :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

285
Tego jest od groma - znaczy tomów i opisywane są cuda na kiju i jeszcze trochę. W pierwszym tomie opisany jest magiczny związek sado-maso, który pokonała miłość romantyczna. Właściwe uważam, że Harry Potter to wersja lajtowa tej serii.
Aha - pisarz to nie wiadomo, gdzie mieszka - nie chce gadać. I żeby było na gorzko - za debiut zgarnał prawie 300 tysięcy. Zielonych
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”