Krowy

1
Krowy

Siedziałem na niewygodnym fotelu wybranym przed miesiącem przez żonę. Minął miesiąc, żona odeszła, fotel został. Tak samo niewygodny jak wcześniej, chociaż trochę wysiedziany. Nie lubię siedzieć w ciszy. Kłuje mnie wtedy jeszcze bardziej niż w hałasie (serce, dusza itp.). Postanowiłem włączyć telewizor. Godzina dziewiętnasta. Fakty. TVN. Miałem nadzieję, że porozmawiam sobie z atrakcyjną prezenterką,(choć może nie aż tak bardzo atrakcyjną- żeby ludzie bardziej skupili się na wojnie i pedofilach niż na pięknej pannie).

- Maciej Kamiński- zapraszam na wieczorne wydanie faktów.

(cholera facet)

Zaczniemy od wiadomości z ostatniej chwili, która od razu stała się informacją dnia. Krowy z całej Europy rozpoczęły wędrówkę na wschód. Zwierzęta uwalniają się z zagród i pastwisk i wylegają na ulicę. Policja krakowska nie potrafi uporać się z setkami krów, które wtargnęły na starówkę. Rodzi się pytanie-co począć z krowami? Ekolodzy są zdecydowanie przeciwni użyciu broni palnej. Policja, straż pożarna i wojsko starają się usunąć krowy z dróg umieszczając je w tymczasowych chronionych zagrodach. Pomimo to krowy przełamują zabezpieczenia i kontynuują podróż.

(w tle pojawiały się obrazy spokojnie, wręcz dostojnie kroczących krów, wokół których tłoczą się z wrzaskiem tłumy umundurowanych obywateli)

Do studia zaprosiliśmy trójkę gości, którzy postarają się wyjaśnić nam ten nietypowy i przerażający pochód. Pani Maria Wesołowska- kierowniczka Instytutu weterynarii w Warszawie,

(niska, brzydka starowina z czerwonymi ustami)

łukasz Kasprzak- psycholog uniwersytetu Poznańskiego,

(zabawny jegomość w eleganckiej marynarce. brunet)

Tomasz Kruk- naukowiec z Bytomia.

(wysoki i przystojny. rudzielec.)

Pani Mario- oddaję pani głos.

- Moim skromnym zdaniem, potwierdzonym kosztownymi doświadczeniami naukowymi, krowom tym z powodu nadmiernego żucia przy użyciu żuchwy, lewa komora serca nadmiernie pochyliła się w stronę prawą, co zmusza je do równomiernego człapania (z lewą nogą lekko wysuniętą w kierunku wschodnim. Tyle do powiedzenia na ten temat ma współczesna medycyna.

(wszyscy mądrze pokiwali głowami, oprócz ryżego)

-Jak do tego ustosunkuje się nowoczesna psychologia?

- Uważam, jak również pozostali fachowcy w tej dziedzinie, iż krowy wzbudziły w sobie dawno zapomniany odruch stadno egocentryczno-machinalno-psycho-lubieżny inaczej zwany syndromem drugiej połówki. Szukają one akceptacji w postaci idealnej samicy i samca, wyidealizowanego krowiego piękna. A kierunek wschodni poszukiwań obrały jak powiedziała pani Wesołowska z powodów natury czysto biologicznej.

(ryży nie pokiwał.reszta owszem-bardzo skwapliwie. Na ekranie krowy minęły już Kraków)

- Jak podchodzi do tego nowoczesna technologia panie Kruku?

-Na początku chciałbym zaznaczyć, że mojego nazwiska się nie odmienia. Nazywam się Kruk. Tomasz Kruk. Co do krów to skonstruowałem pewne proste urządzenie tłumaczący krowie muczenie na język polski. Obecnie pracuje nad wersją angielską. Cel wędrówki krów jest prosty. Idą w kierunku Indii. Chcą spełnić swoje marzenia. Tak mówią. Chcą poczuć się jak święte kro…

PSTRYK

Wyłączyłem telewizor spakowałem się i poszedłem na lotnisko kupić bilet do Barcelony. Na zaraz. Już w wieku dziesięciu lat chciałem się tam wybrać i nigdy nie starczało czasu. Skoro nawet te muczące niedojdy spełniają swoje marzenia to, czemu ja czekałem na to dwadzieścia lat? Też chce mieć swoje krowie szczęście. Lot opóźnił się z powodu przemarszu krów. Ale poleciałem.

2
Pomysł: 4

Podobała mi się ironia wypływająca z opowiadania. Generalnie niby takie nic, a jednak coś. Po prostu sympatycznie się to czytało, można było trochę bardziej dopracować wypowiedzi bohaterów, np.:

Zaczniemy od wiadomości z ostatniej chwili, która od razu stała się informacją dnia. Krowy z całej Europy rozpoczęły wędrówkę na wschód. Zwierzęta uwalniają się z zagród i pastwisk i wylegają na ulicę. Policja krakowska nie potrafi uporać się z setkami krów, które wtargnęły na starówkę. Rodzi się pytanie-co począć z krowami? Ekolodzy są zdecydowanie przeciwni użyciu broni palnej. Policja, straż pożarna i wojsko starają się usunąć krowy z dróg umieszczając je w tymczasowych chronionych zagrodach. Pomimo to krowy przełamują zabezpieczenia i kontynuują podróż.
Nie wiem czy to też część ironii, ale jest mało wiarygodne. Kiedy wyobrażam sobie pochód krów w naszym kraju i wydanie Faktów o tym mówiące, słyszę raczej znacznie więcej epitetów typu "fascynujące", "niesamowite", "nienaturalne" itp.

A tu mamy suche informacje, jakby mówiono o kursie dolara.

Do pozostałych kwestii naukowców i psychologów się nie przyczepię, bo styl ich wypowiedzi wydaje się zamierzony.

Generalnie śmieszny pomysł i przyjemna, trafna puenta.

Styl: 4=

Opowiadanie wydaje sie być trochę za krótkie, żeby móc naprawdę wypowiedzieć się o stylu. Z tego co przeczytałem, mogę rzec iż mi czytało się dobrze, nic ponad to. Jak przez masło, tudzież styropian.

Schematyczność: 4

O ile sama puenta nie stanowi niczego nadzwyczajnego, to ogólny pomysł jest oryginalny, przyznaję.

Błędy: 2+

Siedziałem na niewygodnym fotelu wybranym przed miesiącem przez żonę. Minął miesiąc, żona odeszła, fotel został. Tak samo niewygodny jak wcześniej, chociaż trochę wysiedziany. Nie lubię siedzieć w ciszy.
Trochę za dużo tego dobrego.

,(choć może nie aż tak
Odstęp po przecinku.

Kamiński-
Znów odstęp. W dalszej części tekstu robisz to samo, przy myślnikach zawsze muszą być odstępy.

(cholera facet)
Cholera przecinek facet.

się z zagród i pastwisk i wylegają na ulicę.

usunąć krowy z dróg umieszczając je w tymczasowych chronionych zagrodach.
Dróg przecinek.

I kiedy robisz wcięcia nawiasowe, w których opisujesz postacie, zaczynaj z dużej litery, jeśli wcześniej postawiłeś kropkę.

. rudzielec.
Duża litera?

poszukiwań obrały jak powiedziała pani Wesołowska
Obrały przecinek

ryży nie pokiwał.reszta owszem-bardzo skwapliwie.
Khem, khem.

skonstruowałem pewne proste urządzenie tłumaczący krowie muczenie
Tłumaczące.

marzenia to, czemu ja czekałem na to dwadzieścia lat?
Przecinek nie po, tylko przed 'to'.

Też chce

chcę

Też chce mieć swoje krowie szczęście. Lot opóźnił się z powodu przemarszu krów.

Zdecydowanie za dużo jak na tak krótki tekst.

Ocena ogólna: 4=

Najmocniejsza strona opowiadania to pomysł, fajna puenta. Styl nie powala, ale też nie odstrasza, czytało się po prostu w porządku. Sporo błędów. Podsumowując, taki sympatyczny tekścik na odstresowanie.

Pozdrawiam.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

3
Fajny tekst. Może nie jest na najwyższym poziomie, ale zaciekawia i nie nudzi czytelnika. Za pomysł należą Ci się wielkie brawa, bo jest ciekawy i oryginalny. IMO - trochę pracy i będzie dobrze. Na razie - nieźle.

Pozdrawiam i weny życzę!
Trochę wolniej, po co gonić tak, w imię czego tracić głowę?

4
Dobra miniatura.

Absurd i groteska poprawiają mi humor.

Brakuje jednak odpowiedniego klimatu. Nie ma tego "o kurdę" po przeczytaniu.

Może napisz coś schematycznego, coś o miłości, namiętności, cos o codzienności. Wtedy wyjdzie wyraźnie gdzie są braki warsztatowe. Tutaj pomysł i absurd zaciemniają osąd.

Pozdrawiam

Dodane po 6 minutach:

Jeszcze dodam, że wpisywanie w tekst takiej ilości nawiasów nie robi dobrze. Nie używa sie takich znaków w literaturze, aż tak przesadnie. To jest błąd.
- Twój brat tam siedzi? - spytał jakiś kolega.

- A co?

- Nic. Cała podłoga we krwi...

5
Tak sobie. Raczej większy kawał, niż literacka miniatura. Pomysłowości nie można nic zarzucić, humor też o.k. choć dość specyficzny. Jak już zauważył ktoś z poprzedników, wypowiedzi Kamińskiego brzmią sztucznie i sucho.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

6
jak już słusznie zauważono tekst może się podobać mimo braków warsztatowych. Również mi udało ci się poprawić humor. Jeśliby pominąć błędy i potknięcia, dopracować klimat, można by "dobrze się zabawić", czytając Krowy.

Pomysł: 4

Styl: 3

Schematyczność: 4

Błędy: 2+

Ogólnie: 3+

pozdrawiam
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”