Kryminał, Thriller

1
Witam, (dawno nie byłem na tym forum, ale mam nadzieję spróbować się zadomowić :P) od pewnego czasu po głowie chodziły mi myśli by przeczytać jakiś kryminał.
Jako, że zazwyczaj interesowałem się fantastyką, sci-fi czy horrorem, trochę mnie to zaskoczyło, jednak ochota na coś "detektywistycznego" wzrastała coraz mocniej.

Zastanawiałem się nad Sherlockiem, ponieważ głównie mam ochotę poczytać o rozwiązywaniu zagadek, jakichś niewyjaśnionych morderstw, domniemywać kto jest zabójcą itp. itd.

Zgłaszam się więc do was z wielką prośbą.

Czy moglibyście doradzić mi wybranie książki, lub chociaż naprowadzić na odpowiedniego autora?

2
Sherlock jest do bólu przereklamowany. Z całym szacunkiem, jako że bez niego nie byłoby literatury kryminalnej jaką mamy, ale jednak kiepskie to historyjki są. IMO.

Polecam oczywistą mistrzynię Agathę Christie ("Zabójstwo Rogera Ackroyda", "Próba niewinności", "Śmierć na Nilu", "Morderstwo na polu golfowym", by wymienić ułamek z jej fantastycznych dzieł) i mniej oczywistego mistrza Joe Alexa, tj. Macieja Słomczyńskiego ("Powiem Wam, jak zginął" to pierwsza pozycja, a "Jesteś tylko diabłem" - najlepsza).
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

3
Popieram eworma, bierz się śmiało za Christie. Czyta się lekko, szybko, ale praktycznie ciągle w napięciu. Bardzo wciąga ;).
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." - Margarita Laux-Antille

4
Mój stary, który z kiedyś namiętnie zbierał kieszonkowe kryminały, książeczki z żółtym tygrysem i przygody Tomka Wilmowskiego, mówił, że z naszych "kryminałów" to Joe Alex najlepszy.
Od siebie polecam:
http://www.klubmord.com/Table/Recenzje/
Tam możesz poszukać, to kopalnia wiedzy o kryminałach z czasów PRL.

6
Dzięki wielkie wam wszystkim za wymienione tutaj pozycje. Widzę, że będę miał wiele książek do przeczytania ;).
Wybrałem już pierwszą, gdyż również mój przyjaciel ją polecił, oraz mógł mi pożyczyć. Jest to "Jesteś tylko diabłem" Joe Alexa, o którym już tutaj wspominano.

Jeszcze raz, dzięki za odpowiedź!

7
Christie jak najbardziej, ale warto też Raymonda Chandlera, by poznać jak to można podejść z drugiej strony. O ile kryminały Christie to jakby partia szachów, u Chandlera jest raczej ustawka w ciemnej uliczce. Jedno i drugie ciekawe, rzecz gustu.

Z dawnej klasyki warto też sięgnąć do mało u nas znanych książek o przygodach Arsène'a Lupin (autor Maurica Leblanc). Świetny oldschool, a od Holmesa różni się między innymi większą dozą humoru i, jak to u Francuzów, silnie wyeksponowanymi wątkami miłosnymi.

A skoro lubisz fantastykę, to bardzo ciekawą hybrydą kryminału/SF jest "Park marzeń" Nivena/Barnes'a. Dla miłośników RPG to już w ogóle pozycja obowiązkowa :)
pozdrawiam - Bartek
Dzikopis znaleziony w sieci...

8
Hammet.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

10
Wielkie nazwiska autorów kryminałów wymienione, więc tylko dorzucę: Joanna Chmielewska.
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

Re: Kryminał, Thriller

11
Jeżeli lubisz angielską klasykę, to polecam serię książek M.C. Beaton zatytułowanych "Agatha Raisin i ...". W stylu Agathy Christie, nawet główna bohaterka przypomina pannę Marple, tyle, że młodszą i bardziej współczesną. Dodatkowy atut - humor. Ponadto powieści Francisa Durbridge'a czy kryminały szwedzkie.
Z czarnego kryminału amerykańskiego - "Sokół maltański" Hammetta i "Żegnaj laleczko" Chandlera.
Lubię też bardzo serię francuskich powieści z komisarzem Maigretem autorstwa Georgesa Simenona.
Życzę dobrej rozrywki

12
Ja polecę "rzeźbiarkę", niestety autora nie pamiętam, mocno psychologiczna, ciekawa tematyka no i etapowe rozwiązywanie zagadek, po nitce do kłębka. Zapraszam też do klasyki Agaty Christie, szczególnie mojego ulubionego cyklu o pannie Marple (zresztą polecam też filmy - stare nie współgrają z fabułą, ale są przesympatycznymi komediami kryminalnymi, zaś nowe Hallmarkowe już tak), tyle, że tu śledztwa przeprowadzane na poziomie znajomości natury ludzkiej, a nie dowodów czy dedykcji. Sam Sherock Holmes również dobrym wyborem, ale że zjadłam go już w podstawówce, to... Hmm... Nie wiem, jakoś mało ambitny dla mnie, raczej dla dzieciaków, aczkolwiek czytało się bardzo przyjemnie.
"...And every dream, hope and desire
Is just a flicker in the fire
And that fire it will consume
The crack of doom
Is coming soon

The crack of doom is coming soon..."

13
Andrea Camilleri i jego seria o komisarzu Salvo Montalbano, policjancie, który kocha dobre jedzenie i i Livię, a do tego klnie jak szewc i ma oczywiście głowę nie od parady. Akcja dzieje się zawsze na Sycylii, w małym miasteczku Vigata, w którym co i rusz, ktoś zostaje zamordowany. A to piękna dziewczyna z wytatuowanym motylem na łopatce, a to znany polityk... Książki czyta się lekko, miło i przyjemnie, są świetnie napisane i logiczne fabularnie. Camilleriego wydaje Oficyna Wydawnicza Noir sur Blanc.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”