573
Onamor, opis podręcznika Twojego autorstwa brzmi intrygująco, jednak uczynienie informacji z zakresu historii oraz zwyczajów Irlandczyków "szkieletem" podręcznika do nauki języka angielskiego jest kontrowersyjne; przecież to naród, który przez stulecia dramatycznie bronił się przed przejęciem języka i kultury anglosaskiej.
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

574
ad Bartosh16 – dziękuję :)
Marcin Dolecki pisze:Onamor, opis podręcznika Twojego autorstwa brzmi intrygująco, jednak uczynienie informacji z zakresu historii oraz zwyczajów Irlandczyków "szkieletem" podręcznika do nauki języka angielskiego jest kontrowersyjne; przecież to naród, który przez stulecia dramatycznie bronił się przed przejęciem języka i kultury anglosaskiej.
Pisząc ten podręcznik zacząłem się siłą rzeczy bardzo mocno wgryzać w tematykę irlandzką. To co poczytałem o historii Irlandii postawiło mi włosy na głowie; zniknięcie Polski z map na niecałe półtora wieku to nic w porównaniu z okupacją Irlandii przez Anglików przez kilkaset lat (!).

Trzeba jednak pamiętać, że Irlandczycy jednak przyjęli język angielski i traktują go jako swój. Spróbuj gdzieś dogadać się po irlandzku – najlepiej obrazuje to ten film, wzruszający bardzo:

No Béarla follows native Irish language speaker, Manchán Magan around Ireland where he attempts to use the nation's official first language to get by, without any English. The series documents the highs and lows of the adventure.

Poza tym mój podręcznik koncentruje się na uczeniu O IRLANDII po angielsku (a nie angielskiego poprzez tematykę irlandzką). Być może to kwestia niuansów i dzielenie włosa na czworo, ale przez cały tworzenia go mam taką perspektywę.
R. Aleksandrowicz "Skafander" (Otuleni Natchnieniem 2013, wyróżnienie) www.qfant.pl
www.onamor.pl

576
Onamor pisze:Na razie zajawka mojego tytułu. Książka ukaże się na początku 2014. Może to niekoniecznie literatura piękna, ale literki w środku ma. Dużo literek :D

http://yourenglishangel.blogspot.com/20 ... eland.html

ciekawy pomysł :-)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

577
Bartosh16 pisze:W sumie podręcznik do angielskiego z historią Irlandii brzmi trochę jak podręcznik do hiszpańskiego na bazie historii Basków :)
Albo podręcznik do portugalskiego na bazie historii Brazylii :) Nie zmienia to faktu, że Irlandia (ROI) jest krajem anglojęzycznym, a w naszych szkołach i na uczelniach wyższych króluje przekonanie, że angielski to tylko UK i USA. Mamy więc sporą dziurę edukacyjną do zasypania :)
R. Aleksandrowicz "Skafander" (Otuleni Natchnieniem 2013, wyróżnienie) www.qfant.pl
www.onamor.pl

578
Ojej, ileż gratulacji! Dziękuję! :D

ancepa: Sztuka nie jest o jedzeniu. Ani o złomie. ACZKOLWIEK pojawiają się tam takie elementy. :D
Dzwoń po posiłki!

579
Chii pisze:Wiem, że to na razie żaden sukces, ale co tam. Przed chwilą dostałam maila i skaczę pod sufit.

Mój dramat został zakwalifikowany do drugiego etapu (20 z 200 prac) konkursu na jednoaktówkę Teatru Montownia! Cała Montownia, Krystyna Janda i Maria Seweryn przeczytają moją sztukę! Oh My Fucking God. Lepszego maila nie mogłam sobie wymarzyć. Ludzie, których cenię i dla których pisałam będą teraz czytać moje wypociny. Kurde, jest po co się starać. :D

Ludzie! No żesz kurde! Piszcie, pracujcie, nie śpijcie po nocach, a wysiłek się opłaci!

gratulacje!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

580
Onamor pisze: Poza tym mój podręcznik koncentruje się na uczeniu O IRLANDII po angielsku (a nie angielskiego poprzez tematykę irlandzką). Być może to kwestia niuansów i dzielenie włosa na czworo, ale przez cały tworzenia go mam taką perspektywę.
To zmienia postać rzeczy :)
Okładka wygląda bardzo ciekawie :)
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

582
Też się pochwalę, a co. Autor przekładu to też autor.

Simon Kuper, Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna.

Jeżeli ktokolwiek z Forumowiczów chciałby nabyć tę książkę przez sklep internetowy wydawnictwa, dysponuję kodem rabatowym dla znajomych, zachęcam więc do wysłania mi wiadomości prywatnej z prośbą o tenże kod - chętnie się podzielę.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

583
Gratulacje :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

584
Sir Wolf pisze:Też się pochwalę, a co. Autor przekładu to też autor.

Simon Kuper, Futbol w cieniu Holokaustu. Ajax, Holendrzy i wojna.

Jeżeli ktokolwiek z Forumowiczów chciałby nabyć tę książkę przez sklep internetowy wydawnictwa, dysponuję kodem rabatowym dla znajomych, zachęcam więc do wysłania mi wiadomości prywatnej z prośbą o tenże kod - chętnie się podzielę.
wolf, brawo :-)

gdyby nie przekład kamińskiej i królickiego, gemmel mógłby nie byc tak absolutnie boski :-)

translatorzy wazni :-)
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

585
Sir Wolf - po pierwsze gratulacje, a po drugie pytanko - książka tylko dla fanów futbolu czy wychodzi poza murawę i opowiada ciekawie o czasach?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

586
Moim zdaniem opowiada bardzo ciekawie. I zdecydowanie opowiada nie tylko o futbolu, każdy rozdział ma oczywiście jakiś piłkarski rdzeń, ale ten rdzeń służy w wielu przypadkach temu, aby pokazać codzienne życie w okupowanej Holandii czy bombardowanej Anglii.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

Wróć do „Sukcesy Weryforumowiczów”