człowiek zbędny, bohater zbędny - występują tylko w literaturze rosyjskiej czy też da wskazać się mocne przykłady w polskiej lub francuskiej?
i w którym dziele znajduje się najlepszy przykład bohatera zbędnego?
2
No... w niemieckiej prozie narodowo-socjalistycznej z lat 30 XX wieku było chyba takich sporo...
Jeżeli chodzi o literaturę polską to kupiłem ostatnio książkę, w której moim zdaniem wszyscy bohaterowie byli zbędni. Podobnie jak sama książka, ale przeciwnie do pieniędzy, które za nią zapłaciłem:(.
A tak poważnie to muszą z przykrością przyznać, że nie mam pojęcia o czym piszesz. Sądząc po dynamice dyskusji w tym wątku chyba nie jestem jedyny więc jeśli można, to poproszę o mały wykład.
Jeżeli chodzi o literaturę polską to kupiłem ostatnio książkę, w której moim zdaniem wszyscy bohaterowie byli zbędni. Podobnie jak sama książka, ale przeciwnie do pieniędzy, które za nią zapłaciłem:(.
A tak poważnie to muszą z przykrością przyznać, że nie mam pojęcia o czym piszesz. Sądząc po dynamice dyskusji w tym wątku chyba nie jestem jedyny więc jeśli można, to poproszę o mały wykład.
3
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbędni_ludzie
myślałem, że w naszej literaturze też się tacy znajdą, ale jak widać nie bardzo
myślałem, że w naszej literaturze też się tacy znajdą, ale jak widać nie bardzo