31

Latest post of the previous page:

cranberry pisze:Natalia Szczepkowska, raczej podziwiam odwagę jury, które na podstawie 18k rozpozna, kto ma szanse napisać dobrą powieść :P
To akurat nie jest takie trudne. Już parę tysięcy znaków wystarczy, żeby zorientować się jak kto pisze. 18 k to 7 - 8 stron. W takiej sytuacji można już zbadać zarys linii fabularnej i kilka innych spraw.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

33
Spokojnie, są inne konkursy, choćby ten "zwrotnicowy" który linkowałem.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

34
Natalia, ja tam leżę, odkąd pamiętam ;)
Ale ponad 2000 opowiadań to chyba dość niespotykany wynik.

Navajero, ale ten "zwrotnicowy" jest jakiś dziwny, zwłaszcza jeśli chodzi o termin. Pierwszy raz spotykam się z poważnym konkursem literackim, który trwa dwa tygodnie.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

35
Tam jest wyraźnie napisane, że chodzi o krótką formę literacką. Co, fraszki przez dwa tygodnie nie napiszesz? Albo listu? :) A nagrody niezłe.
dr Samuel Johnson

36
Napisać w dwa tygodnie niby można. Problem jest natomiast z kwerendą, bo żeby rozwinąć wątki historii alternatywnej, trzeba trochę czasu poświęcić na zebranie informacji i poprowadzenie wątku. Oczywiście, jeśli chce się to sensownie zrobić.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

37
B.A.Urbański pisze:Navajero, ale ten "zwrotnicowy" jest jakiś dziwny, zwłaszcza jeśli chodzi o termin. Pierwszy raz spotykam się z poważnym konkursem literackim, który trwa dwa tygodnie.
moze już maja zwycięzców?
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

38
Teorie spiskowe? :)
dr Samuel Johnson

39
Navajero pisze:Teorie spiskowe? :)
tak sie zastanawiam sprzed sceny z mordewindami :-)
Kto wie, co z tego wyjdzie :-)

40
Nie przesadzałbym z teoriami spiskowymi, ale historycy z pewnością maja fory :P
B.A. = Bad Attitude

41
Bez przesady, wśród autorów tej serii, był chyba tylko jeden historyk: moi :)
dr Samuel Johnson

42
Nie chodziło mi o autorów serii tylko o osoby startujące w konkursie.
Gdyby trwał np. do końca roku, to może nawet bym się skusił i pogłówkował w temacie. Ale jeśli ktoś się choć trochę orientuje w temacie, to na jego miejscu nawet bym się nie zastanawiał. Pewnie nie będzie dużej konkurencji (ze względu na termin), a nagrody bardzo przyzwoite.
B.A. = Bad Attitude

43
B.A.Urbański pisze:Nie chodziło mi o autorów serii tylko o osoby startujące w konkursie.
Ja rozumiem co miałeś na myśli, tylko, że w większości tekstów, "alternatywność" nie była specjalnie akcentowana poprzez historię. Akcenty położono na inne sprawy, stąd rozwinięcie tych wątków nie wymaga ( IMO rzecz jasna) jakiejś wielkiej wiedzy historycznej.
dr Samuel Johnson

44
Przyznam, że z całej serii najbardziej zaciekawiła mnie Twoja powieść i dlatego tylko ta zagościła na mojej półce. A akurat u Ciebie trochę historii było. Myślałem, że w pozostałych jest podobnie. Polecisz jeszcze coś z tej serii?
B.A. = Bad Attitude

45
Nie czytałem wszystkich. Podobały mi się powieści Wolskiego ( ale nie wiem czy są dostępne na papierze), Twardocha ( koncepcja, język), Parowskiego ( oldschoolowe klimaty, koncepcja).
dr Samuel Johnson

46
B.A.Urbański pisze:Przyznam, że z całej serii najbardziej zaciekawiła mnie Twoja powieść i dlatego tylko ta zagościła na mojej półce.
co cie zaciekawilo, b.a.?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”