bajka o podwieczorku

1
słonce cytrynowe
odmierza czas
w filiżance herbaty

na stole srebrna łyżka
pyta
o drogę
do snów krainy
zaginonej

w spektaklu
wzięła też udział
cukiernica
niczym królowa zimy
bezczynnie marznąca
na wietrze
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

2
Podoba mi się.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

3
Dziękuję bardzo za wypowiedź. Oszczędną, ale motywującą ;-)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

5
dziękuję, bardzo mi miło.
gosia

Obrazek

7
W przypływie myśli ponurych zacząłem się zastanawiać, czy do miejsc, o których piszesz, można dojść wyłącznie wierszem...

Kiedy myśli ponure odpłynęły, zobaczyłem, że takie miejsca są w każdym z nas. Wystarczy poczytać, zapragnąć, poczekać na słońce.

Szkoda, że nie każdy potrafi, ale jest droga, do snów krainy zaginionej...

Dzięki Ith. Nawet jeżeli nie znajdę, szukać warto. :)

8
thanatos pisze:Zdecydowanie jeden z moich ulubionych wierszy, które tu znalazłam. Gratulacje :)
Dziękuję.

szczepantrzeszc pisze: Dzięki Ith. Nawet jeżeli nie znajdę, szukać warto. :)
Bardzo miło mi to czytać.
I życzę, żebyś znalazł.
Dziękuję.
gosia

Obrazek

9
ithilhin, Podoba mi się Twoja wizja, tylko... eee.. ta cukierniczka, która TEŻ wzięła udział, jakoś mi zgrzyta, ale ponieważ z komentarzy wynika, że to tylko moje odczucie, nie ma powodu do obaw :)

10
Sylwia pisze:ithilhin, Podoba mi się Twoja wizja, tylko... eee.. ta cukierniczka, która TEŻ wzięła udział, jakoś mi zgrzyta, ale ponieważ z komentarzy wynika, że to tylko moje odczucie, nie ma powodu do obaw :)

:)
znaczy to też nie bardzo, czy że cukiernica?
gosia

Obrazek

12
Sylwia pisze: chodziło mi o TEŻ :)
ok :)
słówko nie pasuje, czy sens nie pasuje?
przepraszam, że drążę, ale dla mnie to bardzo ciekawe.
gosia

Obrazek

13
A co byście powiedziały na taką wersję:

w spektaklu
wzięła udział
cukiernica - królowa zimy
bezczynnie marznąca
na wietrze

PS.
Jeżeli wlazłem z buciorami w intymność, to proszę o wybaczenie.

14
ależ właź :)

myślalam dziś o tym "też".
ono jest dla mnie ważne. bo cukiernica była "też". "obok". bezczynna, bo nikt nie posłodził herbaty. a dlaczego to już inna historia ;)
gosia

Obrazek

15
ithilhin pisze:ależ właź :)

myślalam dziś o tym "też".
ono jest dla mnie ważne. bo cukiernica była "też". "obok". bezczynna, bo nikt nie posłodził herbaty. a dlaczego to już inna historia ;)
Chodziło mi o to, że "też" wydaje mi się zbędne i przyciężkie dla całej konstrukcji.

Ja napisałabym to tak:

w spektaklu
cukiernica udział wzięła
niczym królowa zimy
bezczynnie marznąca
na wietrze

To jednak odczucia bardzo subiektywne, więc nie przejmuj się tym tak :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”