Pomoc przy napisaniu pracy!

1
Witam, chciałabym prosić o pomoc przy napisaniu pracy semestralnej. Mianowicie muszę napisać analizę wiersza Rafała Wojaczka "Martwy język" i mam sporo wątpliwości.
Tutaj wstawiam tekst:

"Palcami ustalam
rysy mojej twarzy

Dwa palce wsadzam w usta
i przydaję twarzy uśmiechu

Jest to uśmiech rozdzierający
przetłuszczoną bladą skórę

Jest to uśmiech od ucha do ucha
wypełniony zwojami języka

To jest martwy język"

A oto moje pytania i wątpliwości:
1) czy to jest wiersz wolny składniowy drobnosyntagmatyczny (= Różewiczowski)?
2) czy w wierszach wolnych pomija się średniówkę?
3) intonacja w pierwszych wersach dystychów jest wznosząca się, a w drugich opadająca?
4) mogę napisać, że w pierwszej i czwartej strofie wersy są izosylabiczne?
5) strofy otwarte, heterometryczne?
6) obecność paradoksu i kontrastu?
7) nie potrafię rozwikłać czy są w tym tekście metafory i przerzutnie. wydaje mi się, że nie, ale 100% pewności nie mam.
8 ) czy zwrot 'od ucha do ucha' to jakiś środek stylistyczny? mam na myśli coś takiego, jak porzekadło or sth like that. to samo pytanie co do samego tytułu: 'martwy język'. napisanie, że jest to antropomorfizacja to nadinterpretacja?

bardzo proszę o pomoc :)
nie pytam gdzie jest Bóg, pytam: gdzie są ludzie?

3
1. Nie
2. Tak
3. Cholera wie prawdę mówiąc :P
4. Teoretycznie tak, ale to raczej termin odnoszący się do całości utworu
5. Otwarte na pewno, natomiast jak zauważyłaś sama, część jest heterometryczna, a część nie
6. To już raczej interpretacją trąci? ;)
7. Oczywiście, że są. Przykład przerzutni to pierwsza strofa, przykład metafory to czwarta. Kombinuj.
8. Nie ma takiego środka stylistycznego jak "porzekadło". :P I owszem, martwy język NIE jest antropomorfizacją, przynajmniej w znaczeniu kanonicznym.

Kombinuj. Kombinuj. Kombinerkuj.

[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 ]
Grimzon, nie przesadzaj, dziewczyna nie chce, żeby jej napisać pracę, tylko nie rozumie kilku aspektów poetyki.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

4
paulinee pisze:3) intonacja w pierwszych wersach dystychów jest wznosząca się, a w drugich opadająca?
tak
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

6
paulinee pisze:intonacja w pierwszych wersach dystychów jest wznosząca się, a w drugich opadająca?
źle odpowiadałam, bo nie rozumiem - że to wznoszenie i opadanie to jest reguła dla dystychów?

[ Dodano: Czw 09 Sty, 2014 ]
paulinee pisze:8 ) czy zwrot 'od ucha do ucha' to jakiś środek stylistyczny?
uśmiech od ucha do ucha - to związek stały
zastanów się, jaką funkcję tu pełni... - jako środek !
Ostatnio zmieniony czw 09 sty 2014, 22:19 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

7
Natasza pisze:
źle odpowiadałam, bo nie rozumiem - że to wznoszenie i opadanie to jest reguła dla dystychów?

znaczy... nie wiem nic o żadnej regule, ale widzę to tak, że każdy dystych to jakby jedno zdanie, w którym średniówką jest to rozczłonkowanie na wersy. część średniówkowa, a więc pierwszy wers, to antykadencja, część klauzulowa, wers drugi, kadencja.
co o tym myślisz?

a co do systemu wersyfikacyjnego:
- tonizm nie, ponieważ brak ekwiwalentnej liczby akcentów głównych;
- wolny wielosyntagmowy charakteryzuje się z reguły długimi wersami, poza tym wydaje mi się, że niektóre wersy, np. pierwszy, to tylko jedna syntagma;
- pozostaje wiersz wolny zdaniowy, ale wątpliwości nasuwają mi się przy wersie 'przetłuszczoną bladą skórę'? można to traktować jako samoistne zdanie, bądź równoważnik zdania?

8
Wybacz, ale piszesz pracę semestralną i pytasz o takie rzeczy? Poetyka? Czy tak się teraz mądrze nazywają rozprawki w liceum? Boję się pytać o uczelnię.

2) Boże! BOŻE! O JEZUSIU! JEŻELI JESTEŚ NA STUDIACH POLONISTYCZNYCH, ZREZYGNUJ Z NICH!
3) Zależy od tego, jak przeczytasz, aczkolwiek antykadencja (wznosząca) jest charakterystyczna w języku polskim dla pytań.
Nie ma takiej reguły – z tego, co mi wiadomo.

4) A po jakie licho, skoro analizujemy wiersz wolny? Izosylabizm ma tutaj małe znaczenie.
7 i 8) Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w: B. Chrząstowska, S. Wysłouch, „Poetyka stosowana”, polecam wydanie z 2000 r.

Jeżeli masz problem ze zrobienie bibliografii i rozwiązaniem takich problemów – dlaczego po prost nie posiedzisz w bibliotece z kimś, kto się na tym zna, albo porozmawiasz z prowadzącym zajęcia? Zakładam oczywiście, że studiujesz, bo napisałaś „praca semestralna”, a tego w szkołach średnich i podstawowych się nie pisze – chyba że przez rok coś się zmieniło.
znaczy... nie wiem nic o żadnej regule, ale widzę to tak, że każdy dystych to jakby jedno zdanie, w którym średniówką jest to rozczłonkowanie na wersy. część średniówkowa, a więc pierwszy wers, to antykadencja, część klauzulowa, wers drugi, kadencja.
To musi być troll! To musi BYĆ TROLL!
pozostaje wiersz wolny zdaniowy, ale wątpliwości nasuwają mi się przy wersie 'przetłuszczoną bladą skórę'? można to traktować jako samoistne zdanie, bądź równoważnik zdania?
Dlaczcego nie sprawdzisz w opracowaniach? Albo jakiś podręcznikach do poetyki?

Ery edit: Proszę się ogarnąć. Nieładny post. Jak masz wyśmiać, lepiej nie pisz.
Ostatnio zmieniony czw 09 sty 2014, 23:06 przez Ostrowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkim wierszoklejom polecam przed pisaniem:
B. Chrząstoska, S. Wysłouch: Poetyka stosowana
A. Kulawik: Poetyka
[img]http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/839/uzpc.jpg[/img]

9
paulinee pisze:znaczy... nie wiem nic o żadnej regule, ale widzę to tak, że każdy dystych to jakby jedno zdanie, w którym średniówką jest to rozczłonkowanie na wersy. część średniówkowa, a więc pierwszy wers, to antykadencja, część klauzulowa, wers drugi, kadencja.
???
Nie rozumiem już kompletnie!
Średniówką???

10
Ostrowski, chill. :P

Poetyka to wbrew pozorom sztuka elitarna i dostępna niewielu, nawet na polonistykach - i spróbuj zaprzeczyć, to uznam, że UAM to cudowna uczelnia ;)
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

11
iiutam...
Sepryot pisze:Poetyka to wbrew pozorom sztuka elitarna i dostępna niewielu
jak sztuka żonglowania ... :P

12
Poetyka elitarna? No tak, jeżeli bawimy się w zawiłe interpretacje i ogarnianie wszyyyyyyyyyystkiego – istotnie. Ale rozpatrując podstawy, które tutaj się pojawiają? Trochę tak, jakbym zapytał o datę urodzin Kochanowskiego! NOWJP jest elitarne, ale nie poetyka.

A pewne rzeczy muszą zostać powiedziane – tak ad uwagi w moim komentarzu.
Wszystkim wierszoklejom polecam przed pisaniem:
B. Chrząstoska, S. Wysłouch: Poetyka stosowana
A. Kulawik: Poetyka
[img]http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/839/uzpc.jpg[/img]

13
Sepryot i Natasza - dziękuję, bardzo mi pomogliście :)
z resztą jakoś sobie poradzę.

14
Osobiście na poetyce się nie znam, ale co chodzi o pisanie takiej pracy, odpowiedzi na pytania poszukałbym w literaturze fachowej, a tej na pewno jest mnóstwo. Ładniej wygląda przypis z dzieła profesora i autorytetu niż forum internetowego.

Ergo: zamiast "odpowiedzcie mi na te pytania" powinno być "w jakich pozycjach znajdę odpowiedzi na te pytania".
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Centrum Wzajemnej Pomocy”